Gyventojus sukiršino bendras šiukšlių konteineris | Diena.lt

GYVENTOJUS SUKIRŠINO BENDRAS ŠIUKŠLIŲ KONTEINERIS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

"Šatijų" sodininkų bendrijoje yra beveik 800 sklypų ir visų jų savininkai šiukšles meta į vienintelį atliekų konteinerį. Aplink jį plyti amžinas šiukšlynas. Su panašiomis problemomis susiduria dauguma sodininkų.

"Šatijų" sodininkų bendrijoje yra beveik 800 sklypų ir visų jų savininkai šiukšles meta į vienintelį atliekų konteinerį. Aplink jį plyti amžinas šiukšlynas. Su panašiomis problemomis susiduria dauguma sodininkų.

Taupo lėšas

"Atvažiuokite rytais ir pamatysite labai įdomių dalykų", – "Kauno dienai" pasiūlė "Šatijų" nuolatinis gyventojas Mindaugas.

Anot jo, kiekvieną rytą bendrijos pasamdytas darbuotojas išverčia visas šiukšles iš konteinerio, išrenka plastikinę tarą ir metalo laužą, kurį parduoda, o likusias šiukšles supresuoja kojomis ir vėl sudeda į konteinerį. Pasak vyro, taip taupomos bendrijos lėšos.

"Jei dar nebūtų to vadinamojo rūšiavimo, šiukšlės liktų maišeliuose. O dabar viskas yra išdraskoma. Jis vaikšto po tą konteinerį ir mina, kad kuo daugiau tilptų", – baisėjosi šalia konteinerio gyvenantis Mindaugas, tą patį vaizdą stebintis jau ne vienus metus.

Lyg dėl tokio "rūšiavimo" dar būtų mažai bjauraus kvapo – konteinerį prižiūrintis darbuotojas aplink jį išdėlioja ir gausybę ne buitinių, o kitokių atliekų.

"Šiukšlės kraunamos aplink konteinerį, už jo, po juo – bet kur, kur tik yra vietos, kad tik nebūtų užpildytas konteineris", – netvarka skundėsi Mindaugas.

Atskira respublika

Problemų "Šatijų" soduose iškilo, nes komunalinių atliekų tvarkymu rūpinasi pati bendrija. Konteinerį reguliariai pagal užsakymą išveža "Kauno švara", tačiau atliekų tvarkymo ji neadministruoja.

"Daug buvo kalbėta, daug raštų prirašyta, tačiau niekas nieko negali padaryti. Sodininkų bendrija yra kaip valstybė valstybėje, kur negalioja jokie Lietuvos įstatymai. Visi kaip ir pripažįsta, kad problema yra, tačiau nubausti negali, todėl bendrija gali daryti ką nori", – teigė Mindaugas.

Anot jo, problemos neliktų, jei būtų privaloma visiems turėti privačius konteinerius. Gyvenvietėse toks reikalavimas egzistuoja, o sodo bendrijos atliekų tvarkymą organizuoja pačios.
Pasak Mindaugo, apie tai su bendrijos valdyba buvo kalbėta ne kartą, atsisakyti bendro konteinerio ir pradėti naudotis privačiais buvo žadama ne vienus metus.

Gavo baudą

Taupusis "Šatijų" sodininkų bendrijos darbininkas už minėtą rūšiavimo veiklą jau buvo kartą baustas. Gegužę jį, besirausiantį konteineryje, užtiko Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno rajono agentūros vyriausiasis specialistas Giedrius Valiukevičius.

"Kai atvažiavau, tas žmogus pasakojo, kad viską traukė iš konteinerio. Ką gali parduoti, pasiimdavo sau, o visa kita sumesdavo atgal. Nubaudžiau jį administracine bauda už neteisėtą atliekų rūšiavimą ir platinimą teritorijoje. Jis atliekas rūšiavo, vežėsi į namus, ten jas sandėliavo. To daryti negalima. Tai ne atliekų tvarkymo vieta, o tik jų surinkimo aikštelė", – aiškino specialistas.

Anot jo, didžiausia problema, kad 800 sklypų naudojasi vienu konteineriu. "Gyventojai, važiuodami pro šalį, net nesustoję, pro mašinos langą įmeta maišą į konteinerį. Arba pataiko, arba numeta į šoną. Baisu, koks aplaidumas", – stebėjosi G.Valiukevičius. Jo nuomone, viskas būtų  kitaip, jei kiekvienas turėtų asmeninį konteinerį namuose, tada ir atsakytų kiekvienas už save.
"Suprantu žmones, kurie skundžiasi, juk gyvena šalia to konteinerio. Bendrija moka mažiau, nes deklaruoja mažesnę atliekų susikaupimo normą, bet visa teritorija lieka apšiukšlinta. Ir kvapas sklinda, ir širšės puola.  Sodų bendrija yra atskira kunigaikštystė, todėl taip ir išeina ", – teigė specialistas.

Šiukšlina sodininkai

Dėl netinkamai tvarkomų atliekų sodų bendrija sulauks dar vienos nuobaudos. Neseniai čia buvo apsilankę policijos pareigūnai ir paskyrę baudą už Seniūnijos švaros ir tvarkos taisyklių pažeidimą.

"Kas sakė, kad netelpa? Telpa, – tikino laikinai "Šatijų" sodininkų bendrijos pirmininko pareigas einantis Tautvydas Pasvenskas, paklaustas, kaip gali tokiai didelei bendrijai užtekti vieno konteinerio.

Užsiminus apie redakciją pasiekusias nuotraukas su šiukšlyno vaizdais, pirmininkas paaiškino, kad tai – "tvarkymo momentu pagauti kadrai".

"Aišku, visokių kritinių momentų būna, bet niekada nebuvo visiško šiukšlyno", – teigė jis.

Žada pokyčių

Anot T.Pasvensko, problema dėl vienintelio konteinerio bendrijoje egzistuoja jau ne vieną dešimtmetį, o ją spręsti bando ketvirtas pirmininkas. Atrodo, kad naujajam pirmininkui galbūt pavyks susitvarkyti su "Šatijų" gyventojų skauduliu ir bus atsisakyta bendro konteinerio – visi gyventojai turės įsigyti asmeninius.

Pasak jo, bendrijos įstatuose jau dabar buvo privaloma savo konteinerius įsigyti nuolat gyvenantiems asmenims. Tačiau tokių gyventojų "Šatijuose" mažuma – maždaug 150 sklypų iš 780.
"Tie, kurie retai atvažiuoja, gal tą savo šiukšlių maišelį išsiveš į miestą ar ten, kur moka už atliekų išvežimą. Kai kurie čia gyvena tik vasarą, tad tarėmės su "Kauno švara", kad tokiems būtų diferencijuojami mokesčiai. Žmonės turėtų pateikti deklaracijas, kada gyvena sode, kada mieste, ir mokestis nebūtų dvigubinamas", – apie naują tvarką pasakojo T.Pasvenskas.

Jo skaičiavimais, atliekų tvarkymas kažkiek pabrangs, tačiau bus sutaupyta: nebereikės užsakyti tiek daug išvežimų ir nebereikės darbininko, tvarkiusio konteinerį, paslaugų.

"Tas žmogus pasistengdavo sutaupyti bendrijos pinigų: ir papresuodavo, ir patrypdavo, iš butelių orą išleisdavo, obuolius išsiveždavo į savo kiemą supūdyti ir mums taip atlaisvindavo konteinerį, kad užtekdavo jį išvežti 2 –3 kartus per savaitę", – pasakojo vyras.

T.Pasvenskas pažadėjo, kad dar šią savaitę bus pakabintas skelbimas, įspėsiantis gyventojus sudaryti asmenines sutartis su atliekų vežėju.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

qwerty

Akivaizdus Mindaugėlio užsakymas. Varo savo politika per visus kanalus, balvonas.

Justaaa

taip ecoservice tikrai patikima imone gerai atliekanti savo darba. Ir naujoviu nebijo (omenyje turiu ju sukurta programele, moderniausia Baltijos salyse siuksliaveze ir t.t.). Taciau su paciu straipsniu tai neturi nieko bendro.

Dainorėlė-Mar

Man atrodo, jei žmonės patys susitvarkytų savo šiukšles, tokių "rūšiuotojų" tiesiog neliktų. O jei nesat patenkinti šiukšlių tvarkymo įmonės paslaugomis, visada galima ją pakeisti :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS