Į Lietuvą grįžęs Kembridžo absolventas ruošia gimnazistus pergalėms olimpiadose | Diena.lt

Į LIETUVĄ GRĮŽĘS KEMBRIDŽO ABSOLVENTAS RUOŠIA GIMNAZISTUS PERGALĖMS OLIMPIADOSE

  • 0

Į Kauno technologijos universiteto gimnaziją Vytautas Pečiukėnas pateko nelaikęs stojamųjų egzaminų. Baigęs ją jis įstojo į prestižinį Kembridžo universitetą, kurį šįmet baigė, o dabar, grįžęs į gimtąjį miestą, vėl varsto gimnazijos duris. Tik jau ne kaip mokinys, o dėstytojas, ruošiantis gimnazistus tarptautinėms chemijos olimpiadoms.

„Kiek save pamenu, visada norėjau siekti aukščiausių tikslų moksle, tad dėl stojimo į geriausią gimnaziją Kaune nė kiek neabejojau“, – pokalbį pradeda Vytautas. Dar būdamas aštuntokas jis ėmė domėtis, kaip galėtų įstoti į Kauno technologijos universiteto gimnaziją, kas padidintų jo galimybes. Jo atrastas atsakymas – kasmet vykstantys Mokslo lyderių turnyrai (MLT), kurių metu mokiniai iš visos Lietuvos varžosi vykdydami įvairių disciplinų testus ir gali užsidirbti papildomų stojamųjų balų, o taip pat išbandyti savo jėgas ir įgyti patirties dalyvaujant tokio pobūdžio renginiuose.

Bilietas į gimnaziją

Pasibaigus visiems tų metų turnyrams Vytautas sužinojo, kad pateko tarp kelių geriausiai pasirodžiusių moksleivių ir yra kviečiamas studijuoti gimnazijoje – be jokių stojamųjų egzaminų. Taigi vietoje papildomų balų jam buvo atvertos gimnazijos durys.

Šiuos turnyrus gimnazija organizuoja ir šiol. Pirmasis šių metų turnyras jau vyko lapkričio 10 dieną, antrasis laukia šeštadienį, gruodžio 8-ąją, o kitąmet vyks dar trys MLT renginiai. Jiems pasibaigus, gegužės viduryje, prasidės stojamieji egzaminai. Taigi dalyvauti juose ir rinkti papildomus balus dar gali visi, norintys kitąmet įstoti į gimnaziją.

Prisimindamas savo patirtį, dabartinių MLT turnyrų dalyviams Vytautas pataria vyti jaudulį šalin. „Turnyrams ruošiausi spręsdamas ankstesnių MLT užduotis, tačiau atėjęs į pirmąjį turnyrą ir prasidėjus sprendimo laikui ėmiau jaudintis, blaškytis. Jo rezultatai buvo prastesni nei tikėjausi. Ruošdamasis kitiems turnyrams stengiausi išmokti susikoncentruoti į užduotis ir atsiriboti nuo pašalinių minčių – tai man labai padėjo“, – sako V. Pečiukėnas.

Studijos pateisino lūkesčius

Mokydamasis gimnazijoje Vytautas atrado ir savo aistrą chemijos mokslams. Chemijos mokytoja Birutė Maciulevičienė jam pasiūlė išbandyti jėgas chemijos olimpiadose ir padėjo joms ruoštis, o geri jų rezultatai patvirtino, kad būtent šioje srityje jis gali pasiekti aukščiausių tikslų.

Po vienos geriausių gimnazijų Lietuvoje sekė dar didesnis pašnekovo užmojis: studijuoti Kembridžo universitete, kuris yra vienas žinomiausių gamtos mokslų universitetų pasaulyje.

„Stojimo į Kembridžą procesas yra sunkus ir gana komplikuotas. Man į jį įstoti pavyko iš antro karto. Džiaugiuosi, kad pirmą kartą nepavykus, nepraradau motyvacijos ir bandžiau dar kartą, nes studijos Kembridže su kaupu pateisino visus lūkesčius. Per tuos metus išmokau daugiau nei galėjau bet kur kitur“, – teigia Vytautas.

Matant, kaip mokiniai tobulėja, įgiję naujų žinių jas sėkmingai pritaiko, jaučiuosi laimingas tiek dėl jų, tiek dėl savęs, nes manau, kad geriausias informacijos supratimo įrodymas yra gebėjimas ją perteikti kitiems.

Jis pripažino, kad prieš prasidedant studijoms Didžiojoje Britanijoje nerimavo dėl savo anglų kalbos žinių, visgi ten nuvykęs įsitikino, jog jų gimnazijoje įgijo pakankamai – didesnių problemų bendrauti ir mokytis užsienio kalba jam nekilo. Užtat prireikė daug pastangų ir laiko tam, kad priprastų prie išskirtinės anglų kultūros.

Anot Vytauto, studijos Kembridžo universitete pilnai pateisina savo vardą – jos suteikia didžiulį kiekį žinių ir patirties, bet reikalauja ir maksimalių pastangų bei atsidavimo darbui.

Gimnazistai mokosi iš geriausiųjų

Tad kas paskatino grįžti į Lietuvą? Vytautas teigia, kad ir studijuodamas kartais grįždavo į gimtinę bei užsukdavo į gimnaziją vesti paskaitų moksleiviams. Tai jam patiko, tad šįmet jis nusprendė mokiniams skirti dar daugiau laiko – Kauno technologijos universiteto gimnazijos mokinius jis ėmėsi ruošti olimpiadoms.

„Gimnazistai yra motyvuoti, tad su jais dirbti yra vienas malonumas. Matant, kaip mokiniai tobulėja, įgiję naujų žinių jas sėkmingai pritaiko, jaučiuosi laimingas tiek dėl jų, tiek dėl savęs, nes manau, kad geriausias informacijos supratimo įrodymas yra gebėjimas ją perteikti kitiems, – kalba jaunasis dėstytojas. – Dirbant didžiausias iššūkis man yra suprantamai perteikti žinias. Kiekvienas žmogus, nesvarbu, kiek jis gabus, mąsto skirtingai, tad natūralu, kad dažnai tą pačią informaciją reikia dėstyti kelis kartus, kaskart ją skirtingai formuluojant. Rasti tinkamus žodžius, kad kiekvienas suprastų, ką nori pasakyti, yra tikrai sudėtinga.“

Šiuo metu Vytautas svarsto, kur atlikti doktorantūros studijas – jis norėtų užsiimti aukščiausio lygio tyrimais ir įgyti kaip įmanoma daugiau patirties, o ateityje siektų dirbti aukšto lygio laboratorijose ir, jei pavyks, derinti tai su darbu su moksleiviais.

Aukščiausio lygio specialistų įtraukimas į darbą su gimnazistais yra vienas iš Kauno technologijos universiteto gimnazijos prioritetų. „Galimybė mokytis iš savo srities profesionalų svarbi ne tik mokiniams siekiant rezultatų tarptautinėse olimpiadose, bet ir stojant į prestižinius universitetus visame pasaulyje. Tai motyvuoja mūsų gimnazistus ir yra itin svarbu mums, kaip švietimo įstaigai“, – sako gimnazijos direktorius Tomas Kivaras.

Iki šiol jau daugiau nei šimtas gimnazijos auklėtinių yra parvežę aukso, sidabro ir bronzos medalius iš tarptautinių mokslo ir žinių olimpiadų.

GALERIJA

  • Į Lietuvą grįžęs Kembridžo absolventas ruošia gimnazistus pergalėms olimpiadose
  • Į Lietuvą grįžęs Kembridžo absolventas ruošia gimnazistus pergalėms olimpiadose
KTU gimnazijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS