Kaune – enciklopedinio žinyno apie holokaustą Žemaitijoje pristatymas | Diena.lt

KAUNE – ENCIKLOPEDINIO ŽINYNO APIE HOLOKAUSTĄ ŽEMAITIJOJE PRISTATYMAS

Du žinomi mūsų istorijos tyrinėtojai – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Aleksandras Vitkus drauge su ekskursijų vadovu Chaimu Bargmanu parengė ir išleido solidžios apimties enciklopedinį žinyną "Holokaustas Žemaitijoje".

Tai nemalonių lietuviams skaičių, faktų, prisiminimų knyga, tačiau istorija – ne vien džiugūs, bet ir skausmingi įvykiai, o holokaustas, kaip žinia, buvo vienas dramatiškiausių XX a. Lietuvoje.

Pasak prof. A.Vitkaus, visi, gyvenantieji Lietuvoje, negali atsakyti už holokaustą, tačiau yra istorinė atsakomybė. "Reikia pagaliau išgirsti visą tiesą apie žydų naikinimą Lietuvoje, kad niekas negalėtų priekaištauti lietuviams jų noro visus baisumus užmiršti ir kad žydai žinotų, jog jie nepamiršti. Ši knyga yra skirta plačiajai visuomenei, nes masinės žydų žudynių vietos yra įtrauktos į Paveldo registrą. Manome, kad ir kiekviena savivaldybė ar seniūnija norės žinoti apie tokius paminklus savo rajone. Be to, tai bus svarbu ir ekskursijų vadovams, kraštotyrininkams, muziejininkams, jaunimui, nedaug težinančiam apie žydų naikinimą ir jų naikintojus Lietuvoje", – įsitikinęs prof. A.Vitkus.

Knygoje pateikiama 70 žudynių vietų Žemaitijoje, aprašant kiekvieną valsčių, miestelį, pateikiant gyventojų skaičius, nurodant, kiek tarp jų buvo žydų. Remiantis dokumentais, nurodoma, kaip ir kur jie buvo suimami, vežami į steigiamus getus, gabenami ar varomi į žudymo vietas, pateikiamos ir egzekutorių, ir gelbėtojų pavardės. Šiame enciklopediniame žinyne remiamasi ne tik dokumentais, bet ir užrašyti išlikusių gyvų tragiškų įvykių liudininkų prisiminimai, pateikiamos žudynių vietų ir juose pastatytų paminklų nuotraukos. Šis tiesiog titaniškas enciklopedinio žinyno "Holokaustas Žemaitijoje" autorių darbas – tai paminklas holokausto aukoms ir skaudi akistata su pateiktais faktais žydų žudikams, jų turto grobikams.

Knygos autoriai kviečia kauniečius, ypač kilusius iš Žemaitijos, į šio enciklopedinio leidinio pristatymą gruodžio 7 d., 17 val. Karininkų ramovėje. Beveik 500 puslapių enciklopedinį žinyną "Holokaustas Žemaitijoje" pristatys ne tik jo autoriai ir redaktorė Aldona Bendorienė, bet ir istorikas Linas Venclauskas, Kauno žydų bendruomenės aktyvistas Iseris Šreibergas, sociologas doc. Raimundas Kaminskas. Renginyje bus demonstruojamas žinyno autorių sukurtas vaizdo filmas "Blėstanti praeitis", kuris yra viena iš šios unikalios knygos sudėtinių dalių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Man idomu-

Kada gi pagaliau kas nors išleis knyga apie sovietiniu žydų nukankintus, ištremtus ir t.t. lietuvius? Apie žydus, kurie ruskiam okupavus Lietuva, masiškai rusinosi pavardes ir labai jau noriai tarnavo kacapam??

SUSIJUSIOS NAUJIENOS