Įstojo, sumokėjo, bet ne mokinys? | Diena.lt

ĮSTOJO, SUMOKĖJO, BET NE MOKINYS?

Mažiausiai keli šimtai jaunuolių, norėjusių įgyti profesiją, pateko į nepavydėtiną situaciją – dėl pasikeitusios stojimo į šalies profesines mokyklas tvarkos, net ir prasidėjus mokslo metams, jie dar nežino, ar galės mokytis.

Vietoje pamokų – laukimas

"Rugsėjo 1-ąją vaikas nuėjo į pamokas, bet vietoj šventės ištiko šokas: nors jau buvo įstojęs į profesinę, dabar jis net nežino, galės mokytis ar ne", – emocijas sunkiai tvardė į redakciją paskambinusi moteris. Ne mažiau susikrimtusi visa šeima, nes sūnus dar pavasarį parsinešė namo sutartį, kad yra priimtas į Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centrą.

Jaunuolį patraukė atsakinga paramediko specialybė. Jis dar pavasarį dalyvavo motyvaciniame pokalbyje, išlaikė stojamąjį egzaminą, sužinojo, kad yra priimtas, ir susimokėjo už mokslą 300 eurų.

"Nieko nežinojome, kad buvo pakeistos priėmimo į profesines mokyklas taisyklės ir vasarą dar reikėjo registruotis internetu. Jeigu priimtas, tai priimtas. Turi sutartį, išlaikęs egzaminą. Kaip čia dabar? Visi esame stresinės būklės. Kur jam dėtis? Kitokios specialybės jis nenori. Vieni jau eina į pamokas, o kiti priversti laukti, kas bus nuspręsta", – jaudinosi moteris.

Sprendžiama, ką daryti

Paaiškėjo, kad šio vaikino profesinis tobulėjimas pakibo ant plauko birželį Švietimo ir mokslo ministerijai pakeitus stojimo į šalies profesines mokyklas tvarką. Kalbama, kad. neoficialiais duomenimis, į panašią situaciją galėjo patekti apie 600 šalies jaunuolių.

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro centro direktorės padėjėja, atsakinga už priėmimą, Inga Švilpauskienė patvirtino, kad, ministerijai pakeitus taisykles, atsirado daug sumaišties.

Ministerija, kaip pasakojo padėjėja, buvo informuota apie tai, kad, dar prieš prasidedant bendrajam priėmimui, į mokyklą buvo priimta mokinių. "Atvykę ministerijos atstovai susirinko įstojusiųjų dokumentus, mes ėmėme skambinti įstojusiesiems ir sakyti, kad jie internetu turi užsiregistruoti per Lietuvos aukštųjų mokyklų asociaciją bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO). Tuos, kurie nekėlė ragelio, registravome patys – turėjome visus jų duomenis", – aiškino mokyklos atstovė.

Nieko nežinojome, kad buvo pakeistos priėmimo į profesines mokyklas taisyklės ir vasarą dar reikėjo registruotis internetu. Jeigu priimtas, tai priimtas. Turi sutartį, išlaikęs egzaminą. Kaip čia dabar?

Kiek vėliau, kaip ji teigė, sužinota, kad visi anksčiau įstojusieji automatiškai dėl bendrosios sistemos technologinių ypatybių permesti į antrąjį priėmimo etapą, kuris baigiasi šiandien, rugsėjo 6 d.

Ji skaičiavo, kad nežinioje atsidūrė net 262 šioje mokykloje norintys mokytis jaunuoliai. "Sprendžiama, ką su jais daryti. Kasdien sulaukiame 15–20 klausimų, bet nežinau, ką atsakyti. Geriausiai viską paaiškintų ministerija. Mums žadėjo, kad jie bus priimti, bet vieno atsakymo iš jos negirdėjome. Tiesiog sako, kad reikia laukti antrojo etapo pabaigos", – dėstė I.Švilpauskienė.

Tarsi ore pakibę mokiniai pamokų profesiniame centre lankyti negali, nes nėra įtraukti į mokinių registrą. Jų buvo priimta ne tik į paramedikų, bet ir kirpėjų, masažo ir kitų profesijų rengimo programas. Vis dėlto daugiausia bėdų, I.Švilpauskienės manymu, kils pretenduojantiesiems į paramedikų mokymosi programą. Joje – didžiulė konkurencija. Į vieną vietą – maždaug dešimt norinčiųjų.

Sutartys neįregistruotos

Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro direktorius Alvydas Pranas Grevas "Kauno dienai" teigė, kad jų mokykloje nekilo tokių bėdų, nes priėmimas kasmet pradedamas birželio 1 d.

"Bet dėl naujos tvarkos kilo daug klausimų. Nors skelbėme visą informaciją visais mums prieinamais būdais, stojantieji vis tiek mums vežė popierinius dokumentus. Apie pasikeitimus informuodavome vietoje ir čia pat pagelbėdavome užsiregistruoti LAMA BPO", – pasakojo A.P.Grevas.

Dokumentai pagal naująją tvarką turi būti pateikiami skenuoti. Dėl to stojantiesiems, pasak direktoriaus, irgi kilo nemažai nepatogumų. Tad mokykla suteikė galimybę dokumentus nusiskenuoti su jos įranga.

I.Švilpauskienė aiškino, kad taisyklės leidžia mokykloms pačioms nusistatyti, kada vykdomas mokinių priėmimas. Šiemet, anot jos, toks procesas Karaliaus Mindaugo profesinio rengimo centre pradėtas balandžio 3 d. Ji pridūrė, kad sutartys su anksčiau įstojusiaisiais sistemoje neįregistruotos – tai padaryti planuota rugpjūtį, kai būtų buvę galima pildyti duomenų bazę – mokinių registrą, tačiau esą viską sujaukė pasikeitusi stojimo tvarka.

LAMA BPO sistema suderinta su mokinių registru. Įstojusieji pagal naująją tvarką šiame registre įregistruojami automatiškai, rankiniu būdu mokinių į jį įtraukti neįmanoma.

Kitos mokyklos neigia

Pasak pašnekovės, nežinomybėje atsidūrė stojusieji ne tik į šią profesinę mokyklą Kaune, bet ir į kitų miestų profesines mokyklas, pavyzdžiui, Alytaus dailiųjų amatų mokyklą, Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesinio mokymo centrą, Panevėžio, Kėdainių profesines mokyklas. Iš viso, jos žiniomis, tai aktualu apie 600 mokinių.

Susisiekus su minėtų kelių mokyklų kituose miestuose vadovais, jie teigė, kad iki birželio 1-osios nebuvo priėmę nė vieno mokinio. Prašymų buvo pateikta, bet sutarčių nesą niekas nepasirašė, o pavasarį pateikusieji prašymus buvo informuoti, kad reikia registruotis internetu. Tad, kaip tvirtino mokyklų direktoriai, apie tokias bėdas, kokios kilo Kaune, nieko nežiną.

Dar kartą susisiekus su I.Švilpauskiene, ji minėjo, kad mokyklų, kuriose, jos nuomone, kilo analogiškas, kaip pas juos, sąmyšis, pavadinimus ji diktavo, nes bendraudama su ministerijos atstovais buvo susidariusi tokį įspūdį.

"Tokius iš anksto įstojusiųjų skaičius man paliko ministerijos atstovas, kuris ir pasiėmė įstojusiųjų pas mus dokumentus. Sakė, kad iki birželio 1-osios yra būtent toks skaičius mokinių", – komentavo Karaliaus Mindaugo profesinio rengimo centro atstovė.


Komentaras

Marius Ablačinskas, švietimo ir mokslo ministrės patarėjas

Šių metų priėmimo į profesines mokyklas planas buvo patvirtintas gegužės 19 d., o bendrasis priėmimas į profesines mokyklas per LAMA BPO startavo birželio 1  d. Visi asmenys, norintys mokytis profesinėse mokyklose 2017 m., turėjo teikti dokumentus per LAMA BPO sistemą.

Bendrajam priėmimui prasidėjus gavome žinių, kad yra profesinio mokymo įstaigų, priimančių mokinius ne per bendrojo priėmimo sistemą, tokių sutarčių buvo pasirašyta per 600, vien Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre tokių sutarčių buvo daugiau nei 300. Visos profesinio mokymo įstaigos buvo įspėtos stabdyti atskirą institucinį priėmimą, o jau pasirašytas sutartis įpareigotos įkelti į bendrojo priėmimo sistemą.

Profesinis mokymas, į kurį priimama per LAMA BPO sistemą, yra nemokamas, jį finansuoja valstybė. Reikėtų daugiau informacijos norint išsiaiškinti, už ką asmuo, stojantis į profesinio mokymo įstaigą, turėjo sumokėti 300 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Bėda rado

Kad pas mus kaip visada betvarkė tai faktas. Bet nedarykit tokios tragedijos. Negali matai vaikas į pamokas eiti, welcom to life kaip sakoma. Palauks metus apsigalvs ar tikrai nori tuo paramedikų būti. Gali eiti į gmp stotį savanoriauti ir lai stoja kitais metais. O kad tokiu atveju mokykla privalo pinigus grąžinti tai čia faktas. Ir aišku mokyklai irgi turėtų būti pasekmės už tokias klaidas.

MOKYMOSI KAINA

VIENAS BŪSIMAS PARAMEDIKAS SUMOKĖJO 300 EURŲ...O KIEK KAINUOJA DAR KITOS MOKYMO PROGRAMOS, KURIOSE MOKYDAVOSI TŪKSTANČIAI KIEKVIENAIS METAIS... ŠTAI JUMS IR ATSAKYMAS, IŠ KUR TIE TURTAI, PRABANGA, "DOVANĖLĖS" IR ATKATAI VALDININKAMS IR VISA KITA... TODĖL IR NEPAJUDINAMA PONIA DIREKTORĖ IŠ SAVO POSTO...

kada

bus pažabota korupcija ir visokios finansinės aferos ? O kas dėl šios mokymo įstaigos reputacijos,tai jau sovietmečiu pasižymėjo finansinėmis aferomis,tai buvo nušalinta direktorė.Tad prezidentei reiktų peržiūrėt savo siūlymą griežtinti baudas dėl asmenų susikrovusiu neaiškiu būdu turtą.Gal pirma lai pradeda nuo valdininkų,o tik tada lai kaltina eilinį pilietį.Gėda už tokius prezidentės neadekvačius sprendimus dangstant tikruosius finansinius aferistus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS