Kas slepiasi už esą pažangių valgiaraščių? | Diena.lt

KAS SLEPIASI UŽ ESĄ PAŽANGIŲ VALGIARAŠČIŲ?

Kol daug tėvų atostogauja, Kaune vėl kurpiamas planas, kaip centralizuotai tiekti maistą vaikų darželiams. Valdininkų neatbaido nei tėvų protestai, nei nevykęs Vilniaus pavyzdys.

Patenkinti, bet keis

Vaikų darželius kontroliuojančios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ir tėvų atstovai sutaria, kad Kauno darželinukų maitinimas organizuojamas gerai, maisto produktų kokybei priekaištų neturima, ji nuolat tikrinama.

Vadinasi, esama daugiametė sistema yra pasiteisinusi ir užtikrina tėvų lūkesčius, kad jų atžalos, būdamos darželiuose, gaus visavertį ir sveikatą tausojantį maistą. Už kurį, beje, moka patys tėvai.

Vis dėlto savivaldybės koridoriuose tebeplevena ir vis stiprėja reformų vėjelis. Tėvai nerimauja, kad, prisidengus dar didesnės gerovės troškimu, bus išardyta dabartinė tvarka, leidžianti darželių bendruomenėms rinktis maisto produktų tiekėjus ir juos kontroliuoti: rinktis produktus ir valgiaraščius.

"Situacija gera, bet yra, kur ją būtų galima gerinti", – pareiškė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė.

Tūkstančiai tėvų parašų

Vienas vėl svarstomų pokyčių – centralizuoti maisto produktų tiekimą. Toks pasiūlymas  jau buvo sulaukęs aštrios tėvų, vaikų darželių bendruomenių kritikos. Šios reformos tuomet buvo atsisakyta, kai, sukilus tėvams, surinkta 7,5 tūkst. parašų, patvirtinančių, kad jie tokioms permainoms nepritaria.

"Dabartinė situacija Kauno darželiuose yra netgi labai gera. Maistas gaminamas vietoje prieš pat pusryčius, pietus ar pavakarius, jis nespėja ataušti, jo nereikia šildyti – nepraranda dalies maistinės vertės. Dar vienas svarbus momentas – Kaune yra aktyvūs tėvai ir jie noriai įsitraukia į to, kaip ugdomi ir kuo maitinami jų vaikai, priežiūrą", – pastebėjo Lietuvos tėvų forumo vadovas Audrius Murauskas.

Tėvų atstovai reguliariai stebi, kokios kokybės maisto produktus tiekėjai pristato į darželius. Stebėseną atlieka kartu su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, dalyvauja patikrinimuose.

Pastaraisiais metais dėl maisto produktų kokybės Kaune negauta nė vieno skundo. "Ko nepasakytum apie Vilnių, kur skundai ir pasitvirtinę pažeidimai skaičiuojami dešimtimis. Matyti labai aiški takoskyra dėl produktų įsigijimo principo. Kaune kiekviena ugdymo įstaiga organizuoja atskirus maisto produktų įsigijimo konkursus. Vilniuje tai atliekama centralizuotai. Sostinė skaudžiai pasimokė. Padaryti poveikį savivaldybės klerkui ir pasiekti, kad konkurso sąlygos stebuklingai taptų palankios vos vienai ar kelioms bendrovėms yra daug lengviau nei į savo pusę palenkti šimto darželių bendruomenes", – atkreipė dėmesį A.Murauskas.

Žiniasklaida jau ne kartą yra skelbusi, kad tiekėjas į Vilniaus darželius nesibodi pristatyti nekokybiškų, reikalavimų neatitinkančių prekių: sugedusių, supuvusių vaisių, daržovių, vaikų sveikatai žalingų priedų turinčių produktų. Ir tai daugkartiniai atvejai. Maža to, centralizuotas produktų tiekimas nepateisino ir finansinių lūkesčių, kad miestui ir tėvams esą pavyks sutaupyti.

Vilniui tiesiog nepasisekė?

N.Putrienė pritarė, kad situacija Vilniuje buvo ir kol kas tebėra nepavydėtina. Kas garantuos, kad toks pats scenarijus nepasikartos ir Kaune?

"Jiems tiesiog nepasisekė su tiekėju, kuris laimėjo konkursą", –  pareiškė N.Putrienė.

Negana to valdininkė ėmė aiškinti, kad tas tiekėjas Kauno neapmaus – savivaldybė pasimokys iš kolegų vilniečių klaidų, parengs griežtas konkurso sąlygas.

Sudvejojus, kam reikia keisti dabartinę tvarką, jei nėra sulaukta jokių skundų, N.Putrienė staiga pareiškė, kad nusiskundimų pristatomais maisto produktais Kaune esą yra, tik jie suplaukia ne į VMVT, o pas ją. "Nusiskundimai ne visada fiksuojami, bet jų yra. Dietologės man yra sakiusios, kad pavyzdžiui, darželis užsisako vištienos šlaunelių, o pristatomos krūtinėlės, užsisako vištieną – atveža kiaulieną. Labiau kontroliuojant procesą, jis vyktų sklandžiau", – gandais dalijosi N.Putrienė.

Kauno ikimokyklinių ugdymo įstaigų vadovų asociacijos vadovė, vaikų lopšelio-darželio direktorė Audronė Trumpickienė teigė pirmą kartą girdinti, kad būta, jeigu iš tiesų būta, tokių bandymų apgaudinėti. "Tokį tiekėją mes galime taip pašokdinti... Yra griežtas valgiaraštis, ir tiekėjai tą žino", – nustebo direktorė.

A.Murauskas teigė neabejojantis, kad tiekiant produktus pasitaiko klaidų, bet tiekėjai jas greitai ištaiso, ir tai, jo teigimu, "darželių iš esmės nevargina".

"Deja, Vilniuje darželių vadovai jau pavargo reikšti pretenzijas, nes jos begalinės, ir esamas tiekėjas nedaro jokių išvadų, ir, be viso to, dar nekorektiškai bendrauja", – neslėpė LTF vadovas.

Ne iš skaniosios pusės

A.Trumpickienė pridūrė, kad ir Kauno darželiai jau yra pajutę centralizuotumo vaisius, ir, deja, ne iš skaniosios pusės.

"Mums yra teikiamos centralizuotos santechnikų ir elektrikų paslaugos. Sugedusį darželio tualetą sutvarko per dvi savaites. Matome mes tuos griežtesnius svertus ir vertindami centralizuotos elektrikų paslaugos kokybę", – dėstė darželio direktorė.

Anot jos, centralizuoto tiekimo atveju darželiai prarastų tiekėjų kontrolę – juk ne jie būtų užsakovai, tad ir būtų sudėtingiau iš jų išreikalauti kokybės. "Nereikia griauti ten, kur yra gerai", – įsitikinusi direktorė. Beje, nudegęs Vilnius linkęs ne vėl bandyti laimę, o sistemą decentralizuoti.

N.Putrienė teigė, kad analizuota įvairių savivaldybių patirtis. Labiausiai dėmesį patraukusi – Kauno rajono savivaldybės taikoma praktika. Jie darželiams produktus perka centralizuotai, bet palieka tam tikrą laisvę užsisakyti produktų individualiai.

A.Trumpickienė teigė, kad Kauno rajonui, kurį kaip gerąjį pavyzdį nurodo savivaldybė, iš dalies centralizuoto tiekimo sistema pasiteisina, nes jo darželių tinklas nutolęs nuo miesto centro, darželiai ir užsakymų apimtys – gana mažos, tad perkant kiekvienam darželiui atskirai tiekėjai be didelio antkainio nesutiktų bendradarbiauti.

Pasitarimai – tik dėl akių?

A.Murauskas, kalbėdamas apie darželių valgiaraščius, pritarė, kad Kaune jie nėra visur tobuli: yra ir tikrai labai gerai subalansuotų, bet yra ir jau atgyvenusių, vertų atnaujinti

Jis pasakojo, kad ankstesnės savivaldybės kadencijos metu buvo suburta tėvų, darželių administracijų, ekspertų, savivaldybės administracijos darbo grupė, kuri irgi siekė pagerinti valgiaraščių kokybę.

"Ypatingas dėmesys buvo skirtas alergiškiems vaikams. Pasiekta, kad alergiški vaikai būtų priimami ne tik į specializuotą darželį, bet būtų laukiami ir kiekviename mikrorajone esančiame darželyje", – pasakojo A.Murauskas.

LTF vadovas tikėjosi ir šioje kadencijoje pratęsti šios darbo grupės veiklą ir toliau gilintis į valgiaraščių tobulinimą, pasidalijimą gerąja praktika. "Deja, šios kadencijos valdantieji nematė reikalo pratęsti šios darbo grupės veiklos, o ėmėsi vienvaldiškų pertvarkų – užsimota panaikinti visus esamus valgiaraščius ir leisti pasirinkti tik iš savivaldybės ruošiamų penkių valgiaraščių, kurie kai kuriuose darželiuose net gali būti įgyvendinami dėl turimos virtuvės įrangos lygio", – pastebėjo aktyvus kaunietis.

N.Putrienė tikino, kad darželių virtuvėse atliekami ar bus atlikti remontai, perkama įranga. Tačiau paprašius sukonkretinti, ji negalėjo įvardyti net apytikslio remonto sulauksiančių darželių skaičiaus ar investicijų sumų, atremdama biurokratine fraze: "Tai atliekama dideliu mastu."

Pakibo dietologų etatai

A.Murausko žiniomis, užsimota atleisti darželiuose dirbančius dietologus, prižiūrinčius virtuvės darbą, pagal poreikį operatyviai koreguojančius valgiaraščius.

A.Trumpickienė teigė neįsivaizduojanti, kaip reikėtų verstis be tokio specialisto, nes jis reikalingas visą dieną. "Neįsivaizduoju, kaip reikėtų viską derinti. Vaikų skaičius kasdien vis kinta, reikia derinti likučius, porcijų svyravimus. Dietologai turi sekti ir maisto gamybą, kad jis būtų gaminamas teisingai technologiškai, kad būtų laikomasi užkrečiamųjų ligų prevencijos", – vardijo darželio vadovė.

LTF vadovas atsiduso, kad, savivaldybę atakavus raštais, jo teigimu, pavyko sustabdyti šią reformą – sudaryta darbo grupė, kuri rinksis rugpjūčio 9 d.

Kol kas kyla abejonių, ar ši darbo grupė suburta realiai veiklai ar tik demokratijai suvaidinti.

"Kol kas kyla abejonių, ar ši darbo grupė suburta realiai veiklai ar tik demokratijai suvaidinti", – svarstė A.Murauskas.

N.Putrienė aiškino, kad, reikalui esant, darželiai galėtų ieškotis galimybių dietologų paslaugas nusipirkti, tačiau tikino, kad visi pokyčiai, susiję su maitinimu darželiuose, kol kas yra tik svarstomi.

"Į visą procesą žiūrime kompleksiškai. Analizuojame atskirus taškus, bet vėliau sudėsime viską į viena ir matysime, kokie sprendimai yra galimi", – pabrėžė administracijos direktoriaus pavaduotoja.

A.Murauskas savivaldybei priminė, kad Kauno tėvų ir ugdymo įstaigų bendruomenės – aktyvios ir pilietiškos, tad su jomis derėtų daugiau tartis, įsiklausyti į jų poreikius.

GALERIJA

  • Užuominos: iš N.Putrienės užuominų galima suprasti, kad vaikų darželiams maisto produktus linkstama pirkti centralizuotai.
  • A.Trumpickienės teigimu, Kauno darželiai jau yra pajutę centralizuotumo vaisius, ir, deja, ne iš skaniosios pusės.
  • Planai: A.Murausko žiniomis, užsimota atleisti darželiuose dirbančius dietologus.
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

baisu

Krabu lazdelemis kazkas nori maitinti, cia visiems aisku.Prie kur savivaldybe prisiliecia ten tik pinigu kvapas.

Klaidinimas

Žmonės paprasčiausiai klaidinami ir pučiamas burbulas - centralizuotai, tai visai nereiškia - iš vieno puodo, vienodą maistą termosais išvežioti. Tai paprasčiausia reiškia, kad duonos, pieno, mėsos ir kt. pirkimo procedūras atliktų nebe darželių direktorės, o savivaldybė. O tiekėjai, jei jie tikrai gerus produktus iki šiol vežė, gali likti ir tie patys. Aišku, kad darželių direktorės tėvelių rankomis nori išlaikyti savo rankose šį procesą...

geras

Klausimas , o kas blogai ,kad keisti sistema reikia, gal kam reikia pinigu, juk valdzioje verslininkai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS