Kaune įsikurs V.Adamkaus muziejus (atnaujinta) | Diena.lt

KAUNE ĮSIKURS V.ADAMKAUS MUZIEJUS (ATNAUJINTA)

Kauno miesto taryba pritarė siūlymui steigti Prezidento Valdo Adamkaus biblioteką-muziejų.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU)  bendruomenė kreipėsi į miesto savivaldybę, kviesdama ją tapti viešosios įstaigos „Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus“ dalininke kartu su kitais steigėjais – VDU, viešąja įstaiga „Išeivijos institutas“ ir Prezidentu V.Adamkumi. Šiandien miesto taryba pritarė V.Adamkaus bibliotekos-muziejaus steigimui.

Biblioteka-muziejus turėtų įsikurti S.Daukanto gatvės 25 name, kur veikia VDU ir Kauno miesto savivaldybės įsteigtas „Išeivijos institutas“. Trečiajame šio aukšto pastate jau kuris laikas saugomas ir tvarkomas V.Adamkaus archyvinis fondas. „Fondą sudaro daugiausia su V.Adamkaus veikla JAV susiję dokumentai. Sunku tiksliai pasakyti, kiek muziejinių vienetų čia yra, nes dokumentai vis dar tvarkomi, tačiau keletas tūkstančių dokumentų bylų tikrai yra“, – sakė fondą tvarkantis VDU doktorantas Arūnas Antanaitis. Tarp Prezidento perduotų daiktų – jo sportiniai apdovanojimai, dienoraščiai.

Pasak vieno iš bibliotekos-muziejaus idėjos autorių VDU profesoriaus, VšĮ „Išeivijos institutas“ direktoriaus Egidijaus Aleksandravičiaus, VDU Išeivijos studijų centre tvarkomas V.Adamkaus archyvinis fondas sudarytų labai nedidelę būsimo muziejaus fondų dalį.

„Šis fondas – lai lašas jūroje. Muziejaus idėją esame aptarę su Prezidentu. Kalba eina apie viso V.Adamkaus daiktiškojo palikimo perėmimą. Į muziejų galėtų patekti ir baldai, kitos interjero detalės, paveikslai, stalo įrankiai, ar iškilmingomis progomis pirmosios ledi dėvėtos suknelės“, – E.Aleksandravičius užsiminė, kad muziejuje galėtų būti eksponuojami įvairūs daiktai, susiję su vakarietiškąja tradicija, V.Adamkaus atvežta į Lietuvą. Vadinamąją Prezidentinę biblioteką (angl. „presidential library“) numatoma kurti pagal JAV prezidentų palikimo saugojimo ir sklaidos tradiciją.

Daugiau apie tai skaitykite ketvirtadienio, gruodžio 16 d., "Kauno dienoje".

Rašyti komentarą
Komentarai (38)

nesugebejo teset zodzio

Adamkus kaip specialistas zadejo kad prie Kauno hidroelektrines bus padarytas zuvim kanalas pasiekti Kauno marias.Tad kaip gamtos specialistas ka jo zinios ir pazadai dave tai Lietuveliai.

Apsigalvok

Geresnio atminimo Lietuviams niekas neįpirš,koks esa.Išvijo visus protynguosius iš Lietuvos ir užsimanė Paminklo už tai.Tai tegu ten Amerikoje ir stato sau tą paminklą.Nes ten gyveno ir iš ten gal atėjo užsakymas sužlugdyti Lietuvius?O Lietuvoje paminklus statysime tiems kurie sutvarkys šitą vagių klaną.Dabar skamba ponas vagis ,o reikia ,kad skambėtų gerbiamas pone.

TO 7. burnojantiems

ČIA LIETUVA, O NE AMERIKA, TEGU AMERIKOJE IR STEIGIA TĄ SAVO MUZIEJŲ
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS