Kaune – modernesnis atliekų tvarkymas | Diena.lt

KAUNE – MODERNESNIS ATLIEKŲ TVARKYMAS

  • 23

Džiugu matyti kiekvienais metais augantį ir gražėjantį Kauną. Sėkmingai vykdomas teigiamas permainas pastebi ne tik miestiečiai, bet ir miesto svečiai. Kauno savivaldybė viena pirmųjų šalyje ėmėsi ir atliekų tvarkymo sistemos modernizavimo.

Rudenį miesto daugiabučių namų kiemuose pradėti montuoti naujos kartos pusiau požeminiai atliekų surinkimo konteineriai ir iki metų pabaigos mieste bus įrengta 1,5 tūkst. tokio tipo konteinerių.

Pagal Kauno miesto savivaldybės specialistų, seniūnijų ir atliekų tvarkytojų atstovų rekomendacijas, taip pat atsižvelgiant į požeminių komunikacijų lokaciją, pirmosios naujojo tipo aikštelės įrengtos Vilijampolėje, vėliau – Šilainiuose, Eiguliuose, Kalniečiuose, darbai sparčiai tęsiami kituose Kauno mikrorajonuose.

„Konteineriai įrengiami ~1,5 m po žeme. Atliekos kaupiamos po žeme, nesklinda nemalonus kvapas, mažiau sąlygų plisti infekcijoms, bakterijoms. Žemės šaltis stabdo bakterijų plitimą. Tad vasarą atliekos negenda, žiemą neužšąla. Naujų konteinerių naudojimas padeda užtikrinti didesnę švarą ir higieną. Pastačius tokius konteinerius, taupoma vieta, daugiau atliekų talpinama po žeme. Šiukšlių išėmimas tapo paprastesnis, tylesnis, nes į konteinerio betoninę kapsulę dedamas daugkartinis maišas iš polipropileno, jį šiukšliavežė iškelia su kranu ir jau galima transportuoti“, – sako konteinerius aptarnaujančios bendrovės „Kauno švara“ miesto valymo ir atliekų valdymo direktorius Darius Stasikonis.

Ar aplinka atrodys švaresnė ir tvarkingesnė, kai visame mieste bus visiškai įrengtos tokio tipo atliekų šalinimo aikštelės, didžia dalimi priklausys nuo kiekvieno gyventojo. Tvarką ir švarą lems, kaip tinkamai tvarkysime savo atliekas, kaip atsakingai rūšiuosime.

UAB „Kauno švara“ norėtų atkreipti gyventojų dėmesį į tai, kad pereinamuoju laikotarpiu, siekiant išvengti papildomos taršos, vietose, kol nėra įrengtos aikštelės aplink juos, kol aikštelėje nors vieno iš ten esančių konteinerių išmetimo anga aklinai uždengta, atliekoms šalinti rinktis senojo tipo konteinerius.

Bendrovės atliekų surinkimo ir išvežimo darbą trukdo prie konteinerių aikštelių paliktos gyventojų transporto priemonės. Darosi ne tik sunku privažiuoti, bet neretai ir ištuštinti tokius konteinerius, net ir turint specialius kranus ant šiukšliavežių.

Bendrovės specialistai pastebi, kad į komunalinių atliekų konteinerius vis dar pilamos žemės, gruntas, lapai, šakos, statybos ir griovimo atliekos, skystos atliekos, didelių gabaritų atliekos, elektros ir elektroninės įrangos liekanos, gatvių valymo atliekos, tai pagal komunalinių atliekų taisykles yra draudžiama. Palikti visa tai šalia konteinerių taip pat nėra problemos sprendimas. Nes taip sukuriamos papildomos taršos vietos, tai ne tik nedžiugina gyventojų, bet ir didina gaisrų pavojų, vandens ir dirvožemio užterštumą, sukuriamos palankios sąlygos daugintis infekcijoms ir virusų sukėlėjams.

Papildomai už išvežamas antrines žaliavas mokėti nereikia. Ši paslauga gyventojams nemokama.

Deja, ne visi gyventojai geranoriškai nusiteikę ir rūšiuodami atliekas. Vieni stengiasi, atsakingai įsitraukdami į atliekų rūšiavimo procesą, tvarkingai atskirdami antrines žaliavas. Kitiems tai nerūpi. Vis dažniau į įmonėje esančią rūšiavimo liniją yra atvežamos užterštos antrinės žaliavos. Tvarkingai gyventojų išrūšiuotos atliekos konteineriuose sumaišomos su neatsakingų gyventojų komunalinėmis, maisto, skystomis, statybinėmis ar griovimo atliekomis, elektroninės įrangos liekanomis ir t.t. Tokių antrinių žaliavų nebepanaudosi perdirbti.

Gyventojų prašoma atkreipti dėmesį rūšiuojant popierių, labai svarbu popierines pakuotes prieš tai susmulkinti, jei pastarosios yra didelės. Tokios atliekos yra lengvos ir įmestos į konteinerį nesusmulkintos užkemša jį, taip sudarydamos užpildyto konteinerio vaizdą. Tuomet kiti gyventojai savo išrūšiuotas popieriaus atliekas priversti išmesti į komunalinių atliekų konteinerį arba palikti šalia konteinerių. Dėl to atsiranda papildoma tarša.

„Kauno švara“ primena

Papildomai už išvežamas antrines žaliavas mokėti nereikia. Ši paslauga gyventojams nemokama. Atliekų, kurias galima mesti į pakuočių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerius, sąrašas pateikiamas ne tik ant konteinerių, bet ir atliekų rūšiavimo instrukcijoje www.svara.lt tinklalapyje.

Komunalinių atliekų turėtojai žaliąsias atliekas (šakas, lapus, nupjautą žaliųjų vejų žolę) privalo atskirti nuo kitų komunalinių atliekų. Žaliosios atliekos yra kompostuojamos. Nesant galimybės kompostuoti, tokios atliekos iš gyventojų priimamos nemokamai žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėje, Nemajūnų g.15A.

Didelių gabaritų baldai, statybos, griovimo, remonto ir kitos atliekos priimamos nemokamai joms skirtose surinkimo aikštelėse. Aikštelių adresai: Ašigalio g. 20A, Julijanavos g. 1A, Energetikų g. 60, Raudondvario pl. 155D, Kuršių g. 9E, Palemono g. 12E, Vandžiogalos g. 92B, Chemijos g. 4E.

Siekdami neapsunkinti ir negaišinti atliekas rūšiuojančių gyventojų, prašome vežant atliekas į aikšteles su savimi turėti reikalingą asmens dokumentą, kad galėtumėte pateikti Lietuvos Respublikos Aplinkos ministro įsakymu patvirtintose taisyklėse numatytus duomenis aikštelės operatoriui.

Pastebėjus nusižengimų, nelegalių taršos vietų, atvirą šulinį, duobę ar įgriuvą kelyje, nulūžusį medį praneškite nemokamu tel. 8 800 00 111 arba e.paštu miesto.dispecerine@svara.lt

GALERIJA

  • Estetiška: naujų konteinerių naudojimas padeda užtikrinti didesnę švarą ir higieną.
  • Kaune – modernesnis atliekų tvarkymas
  • Kaune – modernesnis atliekų tvarkymas
  • Kaune – modernesnis atliekų tvarkymas
  • Kaune – modernesnis atliekų tvarkymas
Rašyti komentarą
Komentarai (23)

-A

Fotkėj tai gražūs, pavyzdiniai, o šiaip tai bent ten, kur gyvenu, yra 2 tokie dariniai, tai ir vienur, ir kitur pilna šiukšlių, stiklų, smarvė

Kuzia

Eilinis žmonių apiplėšimas ir pasityčiojimas.Ar ne metas komunista menta nusiųsti smirdanciu silkių uodegas valyti o ne miestą valdyti.Per rinkimus jam galas

Pastebėjimas

Stambiagabaritines atliekas viešuoju transportu nenuveši, o nuosavą ne visi gal turi galimybę vairuoti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS