Kaune palaidotas žurnalistas M. Drunga | Diena.lt

KAUNE PALAIDOTAS ŽURNALISTAS M. DRUNGA

  • 2

Šeštadienį Kaune palaidotas dr. Mykolas Jurgis Drunga. Eidamas 76-uosius metus jis mirė praėjusių metų gruodžio 22 d.

Dr. M. J. Drunga – Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Viešosios komunikacijos katedros docentas, Amerikos lietuvių ir Lietuvos žurnalistas, filosofas, vertėjas ir VDU Garbės daktaras.

Atsisveikinimas su dr. M. J. Drunga vyko VDU Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7, Kaunas) balandžio 6 d., nuo 9.30 val. Urna buvo išnešta 13 val. M. J. Drunga palaidotas Kaune, Petrašiūnų kapinėse.

Pažinojusieji apie jį atsiliepia kaip apie „šviesią, taurią, tolerantišką asmenybę“, įdomų pašnekovą ir savo srities profesionalą.

„Ryškų ženklą jis paliko ir studentų, ir kolegų, bendraminčių atsiminimuose. Tai asmenybė, į kurią visada buvo galima atsiremti, į kurią norisi lygiuotis, su kuria norisi bendrauti. Įspūdį darė jo betarpiškumas, kolegiškumas, atvirumas“, – portalui kauno.diena.lt kalbėjo VDU profesorė, Viešosios komunikacijos katedros vedėja Kristina Juraitė.

Diasporoje, Tiubingene (Vokietijoje) gimęs M. J. Drunga 1959-aisiais su šeima persikėlė gyventi į JAV, Niujorką, vėliau – Čikagą. 1968 m. jis baigė Pedagoginį lituanistikos institutą, po metų įgijo filosofijos bakalauro laipsnį Čikagos universitete. M. Drunga taip pat studijavo filosofiją Masačusetso technologijos institute (MIT).

Čikagoje ir Bostone M. Drunga dirbo šeštadieninių lietuvių mokyklų mokytoju, taip pat – Lietuvių studentų sąjungos metraščio vyr. redaktoriumi, MIT filosofijos skyriaus instruktoriumi.

M. J. Drunga taip pat ėjo įvairių publikacijų ir leidinių redaktoriaus pareigas, tarp jų – „My Encyclopedia Lituanica“ 4–5 tomų, „Lietuvių studentų sąjungos metraščių“, savaitraščio „Keleivis“, „Vienybė“, žurnalo „Lituanus“, JAV lietuvių žurnalo „The Observer“ ir kt. Jis taip pat buvo dienraščio „Draugas“, savaitraščio „Vienybė“, žurnalų „Akiračiai“, „Metmenys“, „Naujasis Židinys-Aidai“ bendradarbis, žurnalo „Baltic Forum“ vertėjas.

Nuo 1990 m. žurnalistas buvo „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ lietuviškų laidų redaktorius Miunchene, nuo 1995 m. – Prahoje. Kai JAV Prezidentas George’as W. Bushas dėl karo Irake nutraukė radijo stoties finansavimą, atvyko į Lietuvą.

M. J. Drunga buvo ilgametis VDU Išeivijos studijų centro (dabar VDU Lietuvių išeivijos institutas) bendradarbis, VDU Viešosios komunikacijos katedros docentas. 2011 m. jis VDU įgijo filosofijos daktaro laipsnį. 2018 m. VDU Senato sprendimu dr. M. J. Drungai suteiktos VDU Garbės daktaro regalijos.

Docentas taip pat buvo Lietuvos radijo bendradarbis, aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje, buvo draugijos „Santara-Šviesa“ (1960–1989 m.), JAV lietuvių bendruomenės tarybos (1979–1988 m.), Pasaulio lietuvių bendruomenės valdybos (1983–1987 m.), Spaudos ir informacijos komisijos, Lietuvių fondo tarybos ir kitų organizacijų narys, pirmininkas, valdybos narys.

M. J. Drunga už savo veiklą ir pasiekimus pelnė įvairių apdovanojimų, tarp jų – Metų Tolerancijos žmogaus apdovanojimą (2008 m.), Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalį „Tarnaukite Lietuvai“ (2016 m.).

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ai cia tas

kur ozeskienes gatvej savo rusyje pirti buvo isirenges-vos namas nesupleskejo-bala nemate-amzina atilsi

re

Labai įdomu būdavo klausyti ar skaityti a.a. Drungos komentarus ir įžvalgas. Amžiną atilsį šiam talentingam žurnalistui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS