„Kauno baldų“ sėkmės receptas: tradicijos ir veržlumas | Diena.lt

„KAUNO BALDŲ“ SĖKMĖS RECEPTAS: TRADICIJOS IR VERŽLUMAS

  • 3

Minkštųjų baldų gamybos lyderė Lietuvoje bendrovė "Kauno baldai" puoselėja jau 138 metus gyvuojančias tradicijas. Turtingas istorinis palikimas įmonei netrukdo nuolat keistis, modernėti bei diktuoti madas ne tik mūsų šalyje, bet ir ne viename Europos regione.

Pelnė olandų simpatijas

Koncerno SBA grupei priklausančios akcinės bendrovės "Kauno baldai" technologai bei baldų vystymo grupė pastaraisiais metais sukuria vis modernesnių ir išrankiausiam pirkėjui įtinkančių gaminių. Vienas tokių – Olandijos rinką užkariavęs minkštųjų baldų komplektas. Jis atspindi naujausias mados tendencijas Nyderlanduose. Šio regiono vartotojams patiko lietuvių sukurta stilistika: minkštoji dalis, apsiūta dirbtine oda, laikoma metalinio aukštesnių kojelių rėmo. Technologiniai sprendimai buvo sumaniai suderinti su modernaus dizaino elementais.

Rezultatų ilgai laukti neteko – dėl naujovių ir sparčiai plečiamų ryšių pardavimai išaugo per 60 proc. Pastaraisiais metais kauniečiai savo pozicijas stiprino ir kitose Vakarų Europos valstybėse bei Skandinavijos regione. Vien šiemet pardavimų apimtys augo daugiau nei trečdaliu. Ypač užsakymų daugėja Beniliukso šalyse. Lietuviška produkcija įtinka ir minėtiems olandams, ir išrankiesiems belgams, ir kitiems klientams užsienyje.

"Svarbiausia, ką mums pavyko padaryti, – pakeisti įmonės strategiją bei klientų nuostatas. Anksčiau atvykę užsieniečiai mums diktuodavo savo sąlygas. Mes turėdavome prisitaikyti prie jų reikalavimų, kurie nebūtinai būdavo palankūs technologine ir gamybos prasme. Po keleto metų intensyvaus ir kryptingo darbo, nuolatinio dalyvavimo tarptautinėse parodose situaciją pakeitėme radikaliai. Dabar parodome savo galimybes, naujas kolekcijas ir klientai renkasi iš šios gausios baldų pasiūlos. O smagiausia – randa tai, kas tinka specifiniam kiekvienos šalies skoniui!", – džiaugėsi "Kauno baldų" generalinis direktorius Tomas Mauricas.

Šis kauniečių baldas sulaukė didelio populiarumo Nyderlandų rinkoje. ("Kauno baldų" nuotr.)

Jaunimui – atviros durys

Pasak vadovo, bendrovės pasiekto proveržio priežasčių yra ne viena. Tačiau kertinė – suburta darbšti ir kūrybinga komanda.

Viena tokių darbuotojų – įmonėje technologe jau pustrečių metų dirbanti Jonė. Iš Pasvalio kilusi mergina, prieš pradėdama profesinę karjerą, studijavo Kauno Technologijos universitete. Ten ji pasirinko medienos inžinerijos studijas. Darbas "Kauno balduose" merginą sudomino, kai ji šioje įmonėje atliko praktiką.

Įsitikinusi, kad galės ne tik užsidirbti bei realizuoti savo akademines žinias, bet ir nemažai išmoks pati, Jonė priėmė pasiūlymą užimti technologės pareigas.

"Pirmieji žingsniai nebuvo lengvi. Vis dėlto teorinės žinios gerokai skyrėsi nuo praktinių, – prisiminė mergina. – Man labai pravertė patyrusių kolegų patarimai. Jų dėka jaučiuosi gerokai ūgtelėjusi profesine prasme."

"Jonė yra vienas pavyzdžių, kaip mes vertiname jaunus darbuotojus. Norime, kad jie ne tik duotų naudos įmonei, bet ir tobulėtų patys. Investuojame į jų mokymą, vežamės į tarptautines parodas ir pan. Stiprėdami kaip specialistai, jie mūsų koncerne gali sparčiau kopti karjeros laiptais", – pabrėžė T.Mauricas.

Pastatė istorinį laivą

Pasak pašnekovo, bazinių amato ir specialybės žinių galima išmokti profesinėse mokyklose ar universitetuose, tačiau tam, kad taptum lyderiu ir vadovu, to nepakanka. Todėl SBA koncernas dar 2012 m. sukūrė talentų programą, kurios svarbiausia užduotis - įmonėse atrasti potencialius lyderius ir padėti jiems augti bei tobulėti.

Kasmet į jaunųjų lyderių programą iš įvairių SBA įmonių atrenkama 10 jaunuolių. Svarbiausi reikalavimai kandidatams – motyvacija ir amžius (iki 30 metų).

Jaunųjų lyderių programoje dalyvavo ir Jonė. Jai, kaip ir kitiems dalyviams, buvo sudaryta galimybė dalyvauti įvairių sričių ekspertų paskaitose. Be to, iš arti parodyta baldų gamybos "virtuvė", atskleidžiamos darbo organizavimo bei vadovavimo įmonėse subtilybės. Jonės grupei buvo iškeltas ir praktinis tikslas – pastatyti autentišką senovinį laivą, kuriais plaukiodavo kuršių pirkliai.

Per devynis mėnesius meistro Simo Knapkio padedami jį pastatė Šilutės rajone, Sakūtėlių kaime įsikūrusios koncernui SBA priklausančios UAB "Germanika" darbuotojai. Komandos idėjiniais vadovais tapo jaunųjų lyderių programos dalyviai, sugebėję įkvėpti ir motyvuoti šimtus žmonių, laivą stačiusių savo laisvalaikio sąskaita.

"Dirbome petys petin su visiškai skirtingais žmonėmis. Visi jie turi skirtingus požiūrius, patirtį, įvairiai mato situaciją, todėl kartais nuomonės gerokai išsiskirdavo. Bet išmokome rasti kompromisą, susivienyti dėl bendro tikslo, rasti geriausią sprendimą visiems. Jaunam žmogui tokia patirtis neįkainojama, jos negausi universiteto suole", – prisipažino Jonė.

Investuoja į darbo sąlygas

Siekdama aukščiausios kokybės ir didesnio produktyvumo "Kauno badų" įmonė nuolat modernizuoja ir savo turimus įrengimus. Gamykloje neseniai pradėjo veikti naujas porolono pjaustymo centras, pakeisiantis senąsias stakles. Šiomis dienomis montuojama ir nauja tekstilės kirpimo linija. Tai reikalauja nemažų investicijų – daugiau nei ketvirčio milijono eurų.

"Investicijomis ir gamybos procesų optimizavimu siekiame palengvinti kasdienybę mūsų darbuotojams, o drauge ir mažiname sąnaudas. Juk ne paslaptis, kad tiek Lietuvoje, tiek kitur Europoje darbo jėga brangsta, jos smarkiai trūksta. Tad, kiek įmanoma, dalį procesų stengiamės perkelti šiuolaikinei įrangai", – pasakojo T.Mauricas.

Tiesa, pasak pašnekovo, žmogaus indėlis gaminant baldus vis tiek išlieka svarbus. Yra ne vienas procesas, kurio staklėms nepatikėsi. Tai gali atlikti tik kruopščios darbuotojų rankos.

Ne veltui "Kauno baldai" pastaraisiais metais nemažai investuoja ir į savo darbuotojus. Lyginant su ankstesniais metais įmonė padidino darbuotojų skaičių 15 proc. ir dabar jis siekia 360 žmonių. Ateityje svarstoma galimybė didinti ir darbo pamainų skaičių.

Suteikia galimybes augti

"Kauno baldai" nuo seno garsėja kaip savotiškas baldų gamybos universitetas. Ne paslaptis, kad čia išugdytų specialistų galima rasti bene kiekvienoje Lietuvos minkštųjų baldų įmonėje.

Tiesa, skirtingai nuo konkurentų, bendrovė stengiasi būti žingsniu ar net keliais priekyje, numatyti rinkos tendencijas ir netgi jas formuoti. Ne veltui įmonėje itin didelis dėmesys skiriamas naujų baldų kolekcijų kūrimui. Tam negailima lėšų bei plečiama techninė bazė. Profesionali įmonės asortimento vystymo grupė modeliuoja baldus, kurie sulaukia didžiulio užsakovų dėmesio parodose Vokietijoje, Italijoje, Švedijoje bei kitose šalyse. Naujų baldų modelių konstravimas ir vystymas – viena imliausių žmogiškiesiems resursams sričių. Juk būtent čia reikia daug kūrybiškumo, fantazijos, tačiau ir pragmatiško požiūrio.

Tad "Kauno baldai" itin laukia jaunų specialistų, galinčių įkvėpti naujos energijos ir idėjų.

GALERIJA

  • Skonis: šis kauniečių baldas sulaukė didelio populiarumo Nyderlandų rinkoje.
Eitvydo Kinaičio, "Kauno baldų" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Tomas

Jeigu Kauno Baldai minkstuju baldu gamybos lydere Lietuvoje - tada as supermenas! Kazin ar i minkstuju baldu Top 20 patenka...

Aa

Didesnio meslo uz pinigus nesu nusipirkes. Baldai pagaminti is siuksliu!

Darbuotojas

Kai atejo. T.Mauricas i valdzia, viskas labai pasikeite, aciu jam.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS