„Kauno diena“ tęsia gražią tradiciją (išrinkime nuoširdžiausią gydytoją!) | Diena.lt

„KAUNO DIENA“ TĘSIA GRAŽIĄ TRADICIJĄ (IŠRINKIME NUOŠIRDŽIAUSIĄ GYDYTOJĄ!)

"Kauno diena" ir Lietuvos gydytojų sąjungos Kauno filialas tęsia gražią tradiciją: šiemet, kaip ir kasmet, iki balandžio 27–ąją minimos Medicinos darbuotojų dienos vėl išrinksime nuoširdžiausią Kauno gydytoją.

Jie – ne iš kosmoso

Keistas šiemet pavasaris: atrodo, nešalta, bet gamtos atgimimo  ženklų palyginti maža. Gal dėl to, kad saulės mažai?

O kai dangus apsiniaukęs, nuotaika prasta, dar ir galvą ima skaudėti ar skrandį mausti. Jei ką skauda, reikia eiti pas gydytojus, sakysite. Tačiau, oi, kaip dažnai skauda ir jiems. Jei ir neserga, tai nuovargis – kone kasdienis bendrakeleivis, nes medikai dirba daug daugiau, nei aštuonias valandas per parą. Dirba su žmonėmis, kuriuos reikia išklausyti, suprasti, paaiškinti, paguosti, o psichologijos, kaip sako gydytoja onkologė Edita Juodžbalienė, jų niekas nemokė, ir jie yra ne iš kosmoso, o tokie patys žmonės, kaip ir jų pacientai. Gydytojai taip pat serga, o kai dirba – daugybė jų budi paromis, nors yra teigiama, kad protinis darbas efektyvus tik tris ketvirčius valandos. Po to būtina pertrauka. Ar ji galima, kai už kabineto durų – ligonių eilė? Argi jie nesipiktina, net ir ankstų rytą poliklinikoje užuodę kavos kvapą?

O kur dar gydytojų rūpestis dėl kiekvieno paciento, dokumentacija dėl siuntimų, ataskaitų, kurias, žino net ir medicinos studentai, reikia pildyti, tarsi jos bus pateiktos ne tik ligonių kasoms, bet ir prokuratūrai. Nepasitenkinimas gydymu, pyktis, konfliktai, nepasitikėjimas gydytojais mūsų šalies medicinoje tapo norma.

"Visi gydytojai yra svoločiai, – drėbtelėjo viena 50-metė inteligentė, dažnai gero tono taisykles primenanti kitiems.

Tačiau po minutės pasitaisė, kad blogi ne visi, geri tie, kurie gydo jos dukrą. Tuomet, kai susiduriame su sunkia liga, iš principingųjų kritikų tampame nuolankiais avinėliais, maldaujančiais gydytojų padėti.

Ministras ir ligoniai

Norvegijoje, Didžiojoje Britanijoje dirbusios šeimos gydytojos Vaida Bučienė, Rūta Bertašiūtė patyrė, kad užsienyje gydytojo žodis yra šventas, mediko profesija – pati garbingiausia.

Iš mirties ligonius išplėšia ne teisėjai (net žiauriausi nusikaltėliai nebebaudžiami mirties bausme), mokytojai, politikai, o medikai. Davę Hipokrato priesaiką, jie neturi teisės skųstis. Jie negali ginčytis su pacientu, jo smerkti, nes jie – gydytojai, vadinasi, kilniausios profesijos atstovai. Jie privalo gydyti ir išgydyti, nepaisant to, kad žmogus pats savo sveikatą išbarstė vėjais.

Ne ką geresnis ir politikų, maitinančių medikus vos trupiniais nuo bendrojo šalies vidaus produkto, požiūris. Juo užsikrečia visuomenė, ir tik mąstantieji, patyrusieji sunkių traumų ar užklupti sunkios ligos suvokia, koks sunkus ir atsakingas gydytojų darbas.

Poliklinikose ir ligoninėse pilna sergančių žmonių.

"Priėmimo skyriuje praleidau tris valandas ir mačiau, kaip greitosios pagalbos medikai kas penkias-dešimt minučių atveža vis naują ligonį", – stebėjosi kaunietė Veronika.

Neabejotinai ne vienas sirgęs žmogus yra patyręs medikų profesionalumą, atsidavimą savo darbui, nuoširdumą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga paskelbė: iš gydytojų, priimsiančių pacientų padėkas, bus atimta licencija.

Tad vėl atėjus pavasariui, kurio pradžia tokia šykšti saulės, ir dar ministras iškėlė vėzdą, sušildykime gydytojų širdis savo gerumu. Artėjant dienai, skirtai medikams, "Kauno diena" suteikia galimybę "Sveikatos" priedo puslapiuose pagerbti tuos, kurie mums nuoširdžiai padeda, sugrąžina gyvybę ir sveikatą. Pasidalykime tuo gėriu, kurį patyrėme. Yra toks posakis: skausmas dviem – pusė skausmo, džiaugsmas dviem – du džiaugsmai. Geras žodis turi didžiulę galią, ir jo reikia ne tik ligoniams, bet ir juos gydantiesiems. Vadina didžiausiu pasiekimu.

Jau per penkerius metus organizuotus Nuoširdžiausio Kauno gydytojo rinkimus šį titulą pelnė šeimos gydytoja Aldona Anastazija Valienė, chirurgai Jonas Andriuškevičius ir Almantas Maleckas, gastroenterologas Kęstutis Adamonis, hematologė Eglė Simaškienė. Ką jiems reiškia šis vardas? Ar tai nėra tik žaidimas?

"Nuoširdžiausio gydytojo vardas – didžiausias pasiekimas per mano karjerą, nes taip nusprendė mano pacientai", – šitaip atsakė praėjusiais metais nugalėtoja tapusi Kauno klinikų gydytoja hematologė E.Simaškienė.

Nuoširdžiausio gydytojo vardas – didžiausias pasiekimas per mano karjerą, nes taip nusprendė mano pacientai.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesoriui, Kauno klinikų Endoskopijų skyriaus vadovui gydytojui K.Adamoniui nuoširdumas yra bendravimo požymis, kurio itin reikia sergančiam žmogui.

"Aš su visais, ne tik su pacientais, stengiuosi elgtis taip, kaip norėčiau, kad būtų elgiamasi su manimi. Taip elgiasi ir mano kolegos. Pavyzdžiui, profesorius Almantas Maleckas – ne tik nuoširdus žmogus, bendradarbis, bet ir tikras aukštojo pilotažo specialistas", – "Kauno dienos" skaitytojų 2013 m. nuoširdžiausiu Kauno gydytoju išrinktą taip pat Kauno klinikose dirbantį A.Malecką apibūdina 2015 m. rinkimų nugalėtojas K.Adamonis.

Šeimos gydytoja A.A.Valienė, pirmųjų rinkimų, surengtų 2012 m., nugalėtoja, kas rytą jau nebeskuba į darbą, kaip darė daugybę metų – tikrai nusipelnė poilsio, tačiau tebejaučia nuoširdumu pelnytą pacientų meilę. Jie tebevadina medicinos veteranę savąja gydytoja, dar labai dažnai kreipiasi į ją, prašydami patarimų, o nuoširdžioji gydytoja jų nešykšti, nes domisi visomis medicinos naujienomis, aktyviai dalyvauja gydytojų sąjungos veikloje.

"Didžiausi nuopelnai priklauso "Kauno dienos" skaitytojams ir mūsų pacientams. Nuoširdžiausio gydytojo rinkimai verti dėmesio, nes sujudina medikų visuomenę, pakelia nuolat pliekiamų gydytojų prestižą. Būti nuoširdžiam absoliučiai nieko nekainuoja, o būti įvertintam yra smagu", – tokia 2014 m. rinkimų nugalėtojo, nuoširdumu tebegarsėjančio Respublikinės Kauno ligoninės Dienos chirurgijos skyriaus vadovo mokslų daktaro Jono Andriuškevičiaus nuomonė apie galimybę įvertinti gydytojų ir jų pacientų tarpusavio santykius.

Laiškų jau laukiame

Per penkerius metus patyrėme: šia galimybe naudojasi tūkstančiai "Kauno dienos" skaitytojų – Kaune dirbančių gydytojų pacientų.

Viešai pareikštas pasveikusių ligonių dėkingumas gydytojams prilygsta aukščiausiam apdovanojimui, lyg ranka nuimančiam patirtą nuovargį, teikiančiam jėgų, skatinančiam dirbti dar geriau.

"Teigiamos emocijos, kurių gauname, išgydę ligonius ir džiaugdamiesi kartu su jais, mums, gydytojams, duoda energijos užtaisą. Gydytojai yra labai jautrūs, dirbdami su žmonėmis turi būti empatiški. Į mūsų abejingumo, nuovargio ženklus pacientai sureaguoja labai greitai", – neslepia Lietuvos gydytojų sąjungos Kauno filialo vadovė gydytoja Virginija Lukšienė.

Ji įsitikinusi, kad ne tik nėra vaisingesnio meno už mediciną, kaip sakė senovės romėnai. Didžiausias menas – bendrauti, išklausyti, suprasti, paguosti, ir kiek gali – padėti.

"Ne veltui dar viduramžiais sakyta, kad gydytojas – kaip žvakė, dega, šviesdamas kitiems", – priminė V.Lukšienė.

Taigi, dalykimės šviesa, gerumu, nuoširdumu. Teauga visa tai kaip bundanti gamta, teplinta geometrine progresija. Rašykite mums apie nuoširdžius gydytojus, pasakokite, kaip tai patyrėte, ir įtikinamiausius jūsų laiškus spausdinsime "Kauno dienoje". Iš  kandidatų, kuriuos pasiūlys daugiausia skaitytojų, išrinksime nuoširdžiausių Kauno gydytojų dešimtuką, o iš jo – patį nuoširdžiausią, kurį paskelbsime Medicinos darbuotojų dieną – balandžio 27-ąją.

Jūsų laiškų laukiame adresu I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba e. paštu sveikata@kaunodiena.lt bei portale www.kaunodiena.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (63)

Julija

Esu be galo dėkinga docentui Arnoldui Bartusevičiui už išgelbėtą gyvenimą

Aldona B.

Nuoširdus gydytojas tai ne vien jo charakterio savybė bet ir nuoširdumas padedantis telki kolektyvą bendram darbui, siekti bendro tikslo. Prof. Antanas Vaitkus yra ne tik savo srities specialistas bet ir nuoširdus kuklus gydytojas, kuris labai maloniai bendrauja su ligoniais ir atiduoda didelę dalį širdies gerumo ligoniui. Jis tikrai vertas būti nominuotas nuoširdziausiu gydytoju.

Anonimas

gal jasaitienei reiketu pasidometi ligoniniu sujungimu ir kaip kaune teikiama pirmoji pagalba susirgus insultu- skundas sel mamos mirties parasytas sam auditui,jei reiks ir i Strasbura kreipsimes
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS