Kauno klinikų medikas Irake gelbsti karo aukas | Diena.lt

KAUNO KLINIKŲ MEDIKAS IRAKE GELBSTI KARO AUKAS

  • 6

Trijų savaičių misijoje Šiaurės Irake Kauno klinikų gydytojas anesteziologas-reanimatologas Nedas Jasinskas susidūrė su žiauria realybe - peršauti atvežami ir vaikai, ir suaugusieji.

„Po pietų mums žuvo jau antras vaikas, atvežtas peršauta krūtine. Nepavyko jų išgelbėti. Trečiam išdrenavau abi pleuras, intubuotą dvi valandas su paprasta mašina teko vežti iki ligoninės, bet ėmė strigti smegenys. Baisus bejėgiškumo ir pykčio jausmas apima visą komandą. Koks gali būti žmogus, kuris šauna į vaiką…?“, – tokiais N.Jasinsko įspūdžiais internete pasidalijo Skubios medicinos klinika. N.Jasinskas yra ir rezidentų vadovas.

Mosule, Šiaurės Irake, atsidūręs medikas į pavojingą misiją leidosi drauge su gydytojais iš kitų šalių.

Jie visi ten įsikūrusioje ligoninėje gelbsti karinių susirėmimų su „Islamo valstybe“ (ISIS) aukas, kuriomis dažnai tampa ir niekuo dėti civiliai, ir net vaikai.

"Be galo didžiuojamės Nedo ryžtu leistis į tokį žygdarbį ir labai jį palaikome. Džiugu, kad mūsų komandą sudaro žmonės, nestokojantys empatijos ne tik mūsų pacientams, bet ir viskam, kas vyksta pasaulyje", - žavėjosi kolegos ryžtu Skubios medicinos klinika.

Pasipylus linkėjimams stiprybės, N.Jasinskas lygino, kad darbas Irake ekstremaliomis sąlygomis yra tarsi ilgesnis budėjimas ir trauminių pacientų daugiau. 

"Dažnai jie atvyksta grupėmis, nes tai susišaudymas vyksta, namas nugriūna, arba savižudis su automobiliu sprogsta. Pavieniai įgūdžiai tokie patys, kaip pas mus, skubios pagalbos skyriuje, tačiau kitokios žaidimo taisyklės", - pasakojo medikas.

Dėl daugybės pacientų visas procedūras ir intervencijas būtina atlikti žaibišku greičiu. Tenka gydyti daug vaikų, o taip pat suaugusiųjų dėl cheminių nudegimų, tenka improvizuoti (ketaminas traukuliams, nes sedacijos vaistų nėra), išnaudoti turimų vaistų pašalinius poveikius (difenhidraminas sedacijai).

"Nors ir nelengva, džiaugiuosi būdamas čia, nes šiuo metu, kai vyksta tokie įvykiai, Mosulas yra ta vieta, kur galiu būti reikalingas ir tarnauti pacientams", - rašė N.Jasinskas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Aloyzas

gyvenimas margas. gydytojas yra gyva to iliustracija. viskas telpa viename. ir ypatinga profesija, ir pinigų troškulys, ir atjauta vienu atveju bet arogancija kitu. tokie mes esame, deja. margi. ne išimtis ir Nedas. viskas čia tiesa (komentaruose), viskas apie Nedą ir apie mus visus. stiprybės, Nedai, šiame etape. nieko nėra aukščiau, nei išgelbėta vaiko gyvybė. pinigai, Nedai, yra niekas.

LIGONIS

Gal Jūs daktare tam Mosule ir pasilikit, gal geriau gydykite svetimšalius, nes Lietuvos senukų jūs negydote, nes jie jau ir taip nurašyti...Jūs tiesiog nekenčiate senų ligotų žmonių...

ANONIMAS

2010 m. viešo aukciono būdu už 3,6 mln. litų žydų ligoninę nupirko "Tarptautinė skubiosios medicinos akademija", kurios direktorius yra Nedas Jasinskas. Tai labai nemalonus ir arogantiškas žmogus. Įdomu, iš kur tiek babkių pas jį yra...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS