Kauno medikai įveikė berniuko iš Lenkijos lemtį likti nykštuku | Diena.lt

KAUNO MEDIKAI ĮVEIKĖ BERNIUKO IŠ LENKIJOS LEMTĮ LIKTI NYKŠTUKU

Galimybė iš liliputo tapti normaliu žmogumi nušvito ketverių metų Maciejui iš Lenkijos, Suvalkų, gydantis Kauno klinikose.

Galimybė iš liliputo tapti normaliu žmogumi nušvito ketverių metų Maciejui iš Lenkijos, Suvalkų, gydantis Kauno klinikose.

Antras per 20 metų

Įgimta reta kaulų liga Maciejui buvo įtarta jau pirmosiomis jo gyvenimo dienomis. Kai berniukui sukako du mėnesiai, kaulų displazijos, arba vadinamosios chondrodistrofijos, diagnozė pasitvirtino.

Tai liga, kai kaulai neauga. Visai neseniai berniukui Kauno klinikose buvo pailginti abu šlaunikauliai. Tai atlikta chirurginiu būdu. Maciejų operavo Vaikų chirurgijos klinikos Vaikų ortopedijos-traumatologijos sektoriaus vadovas docentas Emilis Čekanauskas.

"Toks pacientas – tik antras per dvidešimt mano darbo metų", – pabrėžė gydytojas.

Mažylio genuose buvo užkoduota visą gyvenimą likti nykštuku. Giminėje jokių genetinių sutrikimų nebūta.

Tėvai nesusitaikė su gamtos ir genetikų nuosprendžiu ir internetu ėmė ieškoti informacijos, kas galėtų padėti jų vaikui. Vilties suteikė informacija apie Ilizarovo metodą, kurį taikant kojų kaulai ilginami išorinės fiksacijos aparatais. Tokios operacijos rekomenduojamos ne jaunesniems nei šešerių metų vaikams. Maciejaus mama susipažino su likimo drauge, kurios sūnui medikai ilgino kojytes, kai jam tebuvo dveji metai, ir ryžosi nelaukti.

Poznanėje – labai brangu

Maciejui buvo metukai, kai Poznanėje jam buvo pradėta ilginti kojytes.

Abiejų kojų blauzdikauliai ir šeivikauliai buvo perkirsti – atlikta osteotomija, ant jų sumontuoti Ilizarovo aparatai, tempiantys kaulus. Procesas truko aštuonis mėnesius. Jiems praėjus Ilizarovo aparatai nuimti, kojos sugipsuotos, saugant jas nuo lūžių.

Abu blauzdikauliai pailgėjo 14 cm. Tai atrodė  neproporcingai, palyginti su trumpomis šlaunimis. Nauja operacija buvo numatyta, kai berniukui sukaks dveji metai.
"Visą laiką tęsėme efektyvesnių gydymo metodų paieškas. Per Lietuvoje dirbantį kolegą susisiekėme su daktaru Emiliu Čekanausku ir paprašėme  gydyti mūsų Maciejų", – pasakojo berniuko mama Marta.

Ji sakė, kad gydyti vaiką Poznanėje jiems buvo labai brangu. Už gydymą mokėjo patys. Be to, gyvenant Suvalkuose iki Poznanės – 600 km, o iki Kauno – 120 km.
"Daktaras Emilis Čekanauskas pasiūlė mums kitokį gydymo – kojų ilginimo metodą, ne tokį drastišką, – pasakojo Maciejaus mama, sutikdama, kad būtų publikuojamos jos sūnaus nuotraukos. – Poznanėje Ilizarovo aparatai būtų uždėti per visą kojų ilgį, ant abiejų šlaunikaulių ir blauzdikaulių. Juos nuėmus – vėl gipsas, šįkart per visą kojų ilgį. Taip pusantrų metų. Pas gydytojus reikėtų važiuoti kas savaitę. Į Kauną mums reikia atvykti dvigubai rečiau. Be to, daktaras E.Čekanauskas labai nuoširdus,  atsako į visus mūsų klausimus. Todėl pasirinkome Kauną."

Kaune gydo kitaip

Vaikų ortopedas traumatologas E.Čekanauskas kaulų displazijai gydyti naudoja vienpusius strypinius išorinės fiksacijos aparatus. Jie nėra tokie masyvūs kaip Ilizarovo.
Kaip ir Lenkijoje, mažajam pacientui pirmiausia buvo atlikta osteotomija. Tuomet sumontuotas išorinės fiksacijos aparatas ir pradėtas tempimas.

"Tam, kad perkirstas šlaunikaulis nepasislinktų, jį sutvirtinome specialia titanine vinimi. Pasukant aparatą keturis kartus per dieną po ketvirtį milimetro, kaulas pamažu ilgėja", – aiškino docentas E.Čekanauskas.

Maciejui buvo taikoma besiformuojančio naujo kaulo stimuliacija, vadinamoji kompresija-distrakcija. Berniukui iš Lenkijos taikytas aparatas leidžia pailginti kaulą iki septynių centimetrų. Kiti aparatai vyresnio amžiaus vaikams leidžia pasiekti dar didesnių rezultatų, iki 10–15 centimetrų.

Užaugs iki 170 centimetrų

Kauno klinikos turi įvairių aparatų, pacientams už juos mokėti nereikia. Mažojo Maciejaus tėvai Kaune mokėjo tik gydymą ir gyvenimą stacionare pagal nustatytus įkainius.
Vaikų chirurgijos klinikoje Maciejus su mama gulėjo tris kartus po vieną–tris dienas. Iš viso berniukui atliktos šešios operacijos, po tris kiekvieno šlaunikaulio. Per pusaštunto mėnesio jie  pailgėjo po septynis centimetrus, daugiau nei pusę viso buvusio ilgio.

Visas Maciejaus gydymas ir buvimas ligoninėje kartu su mama šeimai kainavo 10 618 litų – apie 3 tūkst. eurų. Vieno aparato, kurį perka ligonių kasos, kaina –  apie septynis tūkstančius litų.

"Užsienio piliečiams gydytis Kauno klinikose yra pigu. Finansai daug lemia, bet ne viską. Jei užsieniečiai, šiuo atveju Lenkijos piliečiai, nepasitikėtų Lietuvos gydytojais, nepripažintų jų profesionalumo, jie čia nevažiuotų", – įsitikinęs ir jaučiasi įvertintas docentas E.Čekanauskas.

Per pastarąją operaciją jis Maciejui pašalino visas medicinines konstrukcijas nuo abiejų šlaunikaulių. Docentas mano, kad reikės dar vienos ar dviejų kojų ilginimo operacijų, kad berniukas užaugtų 160–170 cm ūgio.

"Dar reikės reabilitacijos, galbūt teks naudoti įtvarus, stiprinti ne tik kaulus, bet ir raumenis. Po visų procedūrų Maciejus galės užmiršti įgimtas vaikystės problemas", – tikisi Kauno klinikų docentas E.Čekanauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Lauryte.br

nuostabus gydytojas, reta tokiu siais laikais

kiek

žinau, ES piliečiai gali gydytis visose ES šalyse - pagal galiojančius įkainius, todėl nereiktų stebėtis. Sėkmės, stiprybės ir kantrybės vaikučiui - jis juk svarbiausias

wikai

paklausk oficialiu raštu sveikatos ministro, gal paaiškins.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS