Kauno metai: daugiau santuokų, mažiau kūdikių | Diena.lt

KAUNO METAI: DAUGIAU SANTUOKŲ, MAŽIAU KŪDIKIŲ

Šiemet Kaune užregistruota ketvirtadaliu daugiau mirčių nei gimimų, tačiau savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Agnė Augonė teigė, kad šie skaičiai neatspindi miesto demografijos, nes nuo šių metų čia registruojami ir kitų Lietuvos miestų, rajonų gyventojų gyvenimo faktai.

Tuoktuvės izoliatoriuje

Svarbiausius kauniečių ir ne tik jų gyvenimo įvykius registruojančio Kauno miesto savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja A.Augonė apžvelgdama praėjusius metus konstatavo, kad jie nestokojo nei meilės, nei staigmenų.

Palyginti su praėjusiais metais padaugėjo santuokų ir sumažėjo ištuokų. Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai taip pat pastebi, kad Kauno mieste linkę tuoktis vis vyresni žmonės.

"Populiariausias amžius santuokai registruoti šiuo metu yra nuo 26 iki 40 metų. Sutuokta 20 vyresnių nei 61 metų amžiaus porų. Niekaip negalime pamiršti vienos puikios, nestokojusios gero humoro ir energijos poros, kai jaunikis buvo 1938 m. gimimo Švedijos pilietis", – pasakojo A.Augonė.

Jaudulio jai ir kitiems darbuotojams netrūko ne tik dėl interesantų gilių kilnių jausmų viešo išpažinimo ir priesaikų kartu nugyventi gyvenimą, kad ir kas nutiktų.

"Negalime su kolegomis pamiršti atvejo, kai mūsų skyriuje Valstybinės sienos apsaugos pareigūnai sulaikė tris Pakistano piliečius, norėjusius su suklastotais dokumentais įregistruoti santuoką", – pasakojo A.Augonė.

Negalime su kolegomis pamiršti atvejo, kai mūsų skyriuje Valstybinės sienos apsaugos pareigūnai sulaikė tris Pakistano piliečius, norėjusius su suklastotais dokumentais įregistruoti santuoką.

Nemažai santuokų kauniečiai ir miesto svečiai nusprendžia įregistruoti ne rotušėje, o pasirinktinoje sau brangioje ar tiesiog gražioje vietoje. Ar ten, kur leidžia įkalinimo įstaigos atstovai.

"Keisčiausios, netikėčiausios vietos, kuriose šiemet teko tuokti negalėčiau išskirti, nes kauniečiai renkasi įprastas vietas, bet norėčiau pastebėti, kad šiais metais į Kauno tardymo izoliatorių vykome gana dažnai ir ten sutuokėme net dešimt porų", – skaičiavo skyriaus vedėja.

Pageidavo vadintis Jaguaru

Tarp neįprastų situacijų A.Augonė minėjo, kai registruojant naujagimį teko padėti tėveliams apsispręsti, kurį vieną iš kelių vardų vaikui suteikti. Tėvai niekaip negalėjo išsirinkti tarp Augusto ir Patriko. "Darbuotojoms teko žiūrėti ir statistiką, kuris vardas populiaresnis Kaune", – prisiminė A.Augonė.

Šiemet Kaune užregistruota 3 851 naujagimių (pernai 4 130), o mirusiųjų – 4 849 (pernai 4 256).

Kaip įdomiausius 2017 m. mergaitėms suteiktus vardus A.Augonė paminėjo Akmėja, Upyna, Olatokunbo. Berniukams: Damiras, Teo, Mozė, Ragnaras.

Kalbant apie retus, ilgus, neįprastus vardus peršasi išvada, kad ne vienas užaugę tokį vardą nori pasikeisti.

Kaip įdomiausius 2017 m. mergaitėms suteiktus vardus A.Augonė paminėjo Akmėja, Upyna, Olatokunbo.

Šiemet iš viso gauta 410 prašymų pakeisti vardą ar pavardę. Kas penktas norėjo keisti vardą.

"Vardus dažniau keičiasi jaunesnio amžiaus piliečiai. Pavyzdžiui, Ugnė tapo Luka, Elena – Jelena, Danutė – Daniele, Kastytis – Mariumi. Tačiau buvo atvejis, kai asmuo norėjo pasirinkti Jaguaro vardą", – vardijo A.Augonė.

Pavardes dažniausiai keičia moterys. Keturios iš penkių pageidauja susigrąžinti iki santuokos buvusią pavardę, dažnai renkasi ir dvigubas pavardes, t.y. prie mergautinės pavardės prisideda sutuoktinio pavardę. Kas penktas besikeitęs pavardę buvo vyras. Jie dažniau pageidauja turėti senelių ar kitų protėvių pavardę.

Septynerios deimantinės vestuvės

2016 m. Kaune buvo sutuokta 2 451 pora, o šiemet iki gruodžio 21-osios – jau 2 470 porų. Padavę prašymus apsigalvoja kas 16–17 pora (6 proc.).

"Džiugu, kad sumažėjo ištuokų. Pernai jų buvo 1 275, šiemet – 1 120", – sakė A.Augonė. 2017 m. Kauno miesto rotušėje atšvęstos net septynios deimantinės, kai asmenys kartu pragyvena 60 metų, vestuvės.

Beje, šiemet padaugėjo santuokų su kitos šalies piliečiais (šiemet tokių porų buvo 13 proc., o 2016 m. – 9 proc.).

"Galėtume pastebėti, kad Lietuvos vyrai dažniausiai veda ruses, ukrainietes, baltaruses, keletas vedė kines ir japones, o moterys teka už vokiečių, anglų, norvegų, Nigerijos piliečių", – geografiją apžvelgė A.Augonė.

Praėjusiais metais daugiausia Kaune įregistruotų, bet užsienyje pasaulį išvydusių naujagimių gimė Jungtinėje Karalystėje, Airijoje ir Norvegijoje gyvenantiems lietuviams.

Populiariausi berniukų vardai

1. Matas; 2. Lukas, Jonas; 3. Herkus , Adomas; 4. Dominykas, Domas, Jokūbas; 5. Nojus; 6. Kajus; 7. Dovydas; 8. Benas; 9. Augustas, Gabrielius; 10. Domantas.

Populiariausi mergaičių vardai

1. Gabrielė, Emilija, Austėja; 2. Sofija; 3. Ieva; 4. Kamilė, Amelija; 5. Luknė; 6. Lėja, Patricija; 7. Ema; 8. Liepa; 9. Adelė; 10. Urtė, Rugilė, Barbora, Elija.

Atsisakyta popierizmo

Šiemet buvo visiškai atsisakyta popierinių liudijimų. Gerinant viešųjų paslaugų teikimą kauniečiams, Civilinės metrikacijos skyrius pradėjo vykdyti vietos deklaravimo funkciją ir asmuo, atėjęs užregistruoti vaiko gimimo, iš karto gali deklaruoti jo gyvenamąją vietą ir užpildyti prašymą dėl vienkartinės piniginės išmokos gimus vaikui gavimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Sofija

Prasčiausi gimstamumo ir mirtingumo rezultatai per 10metu, o parodyta kaip

rolkis

...grazi moteris!

ALGIS

Kur ten didės gimstamumas , kai valdžiai labiau rūpi pydarai ir leisbietės
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS