Kauno rajone bendruomenes buria ir naujos sporto erdvės | Diena.lt

KAUNO RAJONE BENDRUOMENES BURIA IR NAUJOS SPORTO ERDVĖS

Net ir atokesnės Kauno rajono vietos atsinaujina. Renovuojamos sporto salės bei stadionai taps visos bendruomenės traukos centrais. Dėmesys skiriamas ir kitiems sporto sektoriaus infrastruktūros gerinimo darbams.

Atidarymo nuotaikos

Praėjusią savaitę atidaryta Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijos sporto salė. Dar vienas atidarymas šią savaitę numatytas Piliuonos gimnazijoje. Vaizdas šiose ugdymo įstaigose pasikeitė neatpažįstamai.

"Sporto salė atrodė vargingai, kai kur buvo papelijusios sienos, lingavo grindys, nebuvo normalaus šildymo, tad būdavo šalta. Mes šią erdvę naudojome ir kaip aktų salę. Tikrai nebuvo jauku. Dabar ji renovuota iš pagrindų. Tai tarsi visai nauja erdvė. Pakeitėme grindis, ventiliacijos sistemą, suremontavome sienas, įrengėme švieslentę, apšvietimą. Taip pat dabar salėje mokytojams nereikės šaukti, nes salėje įrengėme ir įgarsinimo sistemą. Į mikrofoną kalbantį mokytoją girdės visi mokiniai. Taip tikrai padės lengviau vesti pamokas", – apie atliktus darbus kalbėjo Čekiškės gimnazijos direktorius Ričardas Saltonas.

Jis tikino, kol vyko sporto salės rekonstrukcija, pavyko užtikrinti sklandų mokinių mokymosi procesą. "Kai vyko pagrindiniai darbai, visą ugdymo procesą buvome perkėlę į šalia esantį Liučiūnų pastatą. Kol buvo nešalta, vaikai sportavo lauke, paskui persikėlėme į vidų", – sakė pašnekovas.

Naujoje porto salėje bus galima laisvai ir patogiai žaisti krepšinį, tinklinį, kvadratą, tenisą ir kitus sportinius žaidimus. Atidarymo šventėje pokyčius salėje įvertino Čekiškės ir Raudondvario švietimo įstaigų moksleivės, dalyvavusios tinklinio varžybose.

Panašiomis nuotaikomis gyvena ir Piliuonos bendruomenė. Šios seniūnijos gimnazijos sporto salė bus atidaryta vasario 27 d.

"Jau beveik viskas padaryta. Yra išklota danga, nubraižytos juostos, pakabinti krepšinio lankai. Anksčiau mes iš viso sporto salės neturėjome. Dabar ją įrengėme vietoj senosios aktų. Kiek leido sąlygos, sportavome lauke, tačiau jau dabar visi klausinėja, kada bus atidaryta salė. Visi laukia, kada galės pažaisti krepšinį ir vakarais sportuoti. Darbus pradėjome pernai metų kovą, tad viskas truko beveik metus", – pasakojo Piliuonos gimnazijos direktorė Dalia Vasauskienė.

Ji užsiminė, kad mokykla turi lauke naują įrengtą krepšinio aikštelę. Yra ir stadionas, tačiau jį jau reikėtų atnaujinti, pakeisti senus bėgimo takus. Visgi, atidarius sporto salę, dalis bendruomenės sporto poreikių persikels į vidų.

Šių metų darbai

Kai atšils orai, sporto infrastruktūros gerinimo darbai persikels ir į kitas Kauno rajono seniūnijas. Iki naujų mokslo metų pradžios bus atnaujinti Neveronių ir Linksmakalnio mokyklų stadionai.

Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Egidijus Katilius "Kauno dienai" teigė, kad Neveronių gimnazijos stadionas buvo labai prastos būklės, todėl sportui bendruomenė rinkosi šalia esantį parką.

"Būklė buvo tragiška, pavasarį viskas skendo, buvo labai šlapia, rinkosi vanduo. Dabar jau įrengti lietaus drenažo tinklai, vėliau bus įrengta dirbtinės dangos aikštė, nutiesti bėgimo takeliai, atsiras futbolo vartai bei visos kitos sportui reikalingos konstrukcijos. Pagal sutartį darbai turi būti atlikti iki rugsėjo 1 d.", – apie Neveronis kalbėjo E.Katilius.

Neveronių bendruomenė nekantriai laukia naujo stadiono. Gimnazijos vadovė Danguolė Marmienė tikino, kad senojo stadiono vaizdas tikrai buvo nekoks.

"Kai atėjau dirbti, stadione augo medžiai. Jis tikrai neatitiko higienos reikalavimų, tad pokyčiai buvo būtini. Ilgai kalbėjomės tiek su bendruomene, tiek su savivaldybe, ir džiaugiamės, kad projektas jau įgyvendinamas. Bus tikrai visiškai naujas vaizdas pradedant danga, bėgimo takais, treniruokliais, baigiant paplūdimio tinklinio aikštelėmis. Bus šiuolaikiškas stadionas", – nekantraudama pokyčius pristatė mokyklos direktorė.

Kai atėjau dirbti, stadione augo medžiai. Jis tikrai neatitiko higienos reikalavimų, tad pokyčiai buvo būtini.

Ji patikino, kad kol vyks stadiono rekonstrukcija, vaikai stadionu naudoti negalės, bus užtikrintas saugumas. Iki vasaros mokiniai sportuos sporto salėje, o vėliau – lauke.

"Mes rengiame ir pačios gimnazijos rekonstrukcijos projektą. Jame numatyta sutvarkyti ir sporto salę, tačiau kada tiksliai prasidės šie darbai, dar negaliu atsakyti. Planuojame projektą parengti iki vasaros", – pridūrė D.Marmienė.

Ne ką geresnis stadiono vaizdas pasitikdavo ir Linksmakalnyje. Seniūnas Vaclovas Žvirblis pasakojo, kad stadionas paskutinį kartą pokyčius matę tik sovietiniais laikais.

"Kažkada čia buvo kariškių bazė ir šioje vietoje jie buvo įsirengę stadioną. Buvo futbolo aikštė, bėgimo takeliai, grįsti raudonomis plytomis. Tai buvo apleista, krūmais apaugusi vieta. Prieš kokius 10 metų iš krūmynų atsikovojome žemę, nusišienaudavome žolę ir eidavome žaisti. Tik kai palydavo, stadione būdavo baisiai šlapia. Dabar viskas pasikeis iš pagrindų", – apie ilgai lauktus pokyčius kalbėjo Linksmakalnio seniūnas.

Šiame stadione atsiras normali danga, aplink bus įrengti trys bėgimo takai. Bus įrengta ir daugiafunkcė aikštelė, tinkanti populiariausioms sporto šakoms.

"Planuojame įrengti ir riedučių parką, bus ir 30 vietų automobilių stovėjimo aikštelė, prie stadiono – apie 200 vietų tribūnos. Taip pat bus įrengti ir lauko treniruokliai bei vieta šuoliams į tolį. Dabar jau įrengtas drenažas, o kiti darbai prasidės, kai šiek tiek labiau atšils orai. Jau seniai laukiame šio stadiono, tad labai džiaugiamės. Sportuojančių žmonių tikrai labai daug, yra nemažai jaunimo, kurie vakarais taip pat renkasi sportą, tad tikrai stadionas bus naudojamas", – sakė V.Žvirblis.

Naudosis visi

Naujos sporto erdvės bus skirtos ne tik vaikams, bet visai bendruomenei. Tikimasi, kad naujos sporto salės bei stadionai taps dar vienais vietos gyventojų traukos centrais.

"Mūsų nuotaikos tikrai smagios, nes salė bus kiekvieną dieną išnaudojama. Tai viena, tai kita bendruomenė atvažiuoja pažaisti. Patys mokiniai renka komandas ir po pamokų žaidžia. Leidžiame naudotis ir džiaugiamės, kad čia susirenka aplinkiniai gyventojai, nes Čekiškėje šiaip nelabai yra kur kitur visiems susiburti. Džiaugiamės, kad tolimiausio Kauno rajono taško nepamiršo", – nuomonę išsakė R.Saltonas.

Piliuonos bendruomenė taip pat pasiryžusi laisvus vakarus išnaudoti sportui. Kai bus atidaryta sporto salė, planuojama sudaryti grafikus bei taip užtikrinti sklandų salės naudojimą.

"Visiems bus atvira. Ankšta neturėtų būti, mūsų bendruomenė tikrai tilps. Mes darome kokį renginį, kviečiame visus, tad ir dabar tikimės, kad dar labiau ir tėvai įsitrauks ir visi kartu bendradarbiaus", – pridūrė Piliuonos gimnazijos vadovė D.Vasauskienė.

Mokyklų atstovai garantavo, kad ir šiuo metu tvarkomi stadionai taip pat bus atviri žmonėms.

"Mes daug dėmesio skiriame sveikatos stiprinimui, tad aplinkos atnaujinimas ir modernizavimas, manau, tikrai turės įtakos tiek mokinių, tiek visos bendruomenės fiziniam ugdymui. Jau dabar rengiame bendras šventes, o naujas stadionas tik dar labiau paskatins susiburti visiems kartu", – nuomonę išsakė Neveronių gimnazijos vadovė D.Marmienė.

Investicijos sportui

Kauno rajono savivaldybė siekia įvairiose seniūnijose gerinti sporto infrastruktūrą. Šiemet taip pat numatytos prioritetinės kryptys, kurios suteiks daugiau galimybės sportuoti.

"Pernai rekonstruoti Vilkijos gimnazijos ir Ežerėlio pagrindinės mokyklos stadionai, pradėta Jonučių gimnazijos ir Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos stadionų rekonstrukcija. Šiemet užbaigti sporto salės renovacijos darbai Piliuonos ir Čekiškės P.Dovydaičio gimnazijose. Naujai įrengtos dvi lauko treniruoklių aikštelės Ežerėlyje ir viena Alšėnų seniūnijoje. Renovuota stalo teniso sporto salė Garliavoje", – pasakojo Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas sportui Arūnas Talalas.

Kauno rajono gyventojų galimybės sportuoti yra geros. Apie 90 proc. seniūnijų tam sudarytos sąlygos.

"Kauno rajono gyventojų galimybės sportuoti yra geros. Apie 90 proc. seniūnijų tam sudarytos sąlygos. Jau įrengtos dvi treniruoklių aikštelės Ežerėlyje, dar viena – Mastaičiuose. Dabar labiausiai trūksta sporto infrastruktūros Lapių, Samylų, Užliedžių ir Vandžiogalos seniūnijose. Turime planų plėsti sporto infrastruktūros atnaujinimo darbus. Planuojame šiemet įrengti lauko sporto įrenginių aikštelę ir treniruoklių kompleksą prie Babtų gimnazijos. Taip pat bus užbaigtos Neveronių ir Linksmakalnio stadionų rekonstrukcijos", – "Kauno dienai" komentavo Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Jonas Petkevičius.

Savivaldybės atstovai priminė, kad nemažas dėmesys skiriamas dviračių takų tinklams kurti. Pakaunėje pernai įrengta 6,3 km dviračių takų (5,3 km iš jų – Garliavoje, 1 km – Kačerginės–Zapyškio ruože). Šiemet planuojama įrengti dar apie 4,3 km dviračių takų (2,6 km – ruože Kačerginė–Zapyškis bei 1,7 km – Neveronių Krašto gatvėje).

Įvairios investicijos į sporto sritį jau duoda pastebimų rezultatų. Bendruomenė labiau įsitraukia į įvairias veiklas. Suskaičiuota, kad pernai Kauno rajono savivaldybė surengė per 470 sportinių varžybų ir renginių, kuriuose dalyvavo per 23 tūkst. įvairaus amžiaus gyventojų. Vien rajono seniūnijų sporto žaidynėse dalyvavo apie 460 dalyvių. Rajono gyventojai aktyviai dalyvavo krepšinio, tinklinio, smiginio, futbolo, šaudymo, šaškių, šachmatų varžybose.

Pasak J.Petkevičiaus, dauguma projektų yra tęstiniai ir finansavimas yra skirtas dviems metams. Iš įvairių finansavimo šaltinių, įskaitant ES struktūrinius fondus, įvairias vyriausybines programas ir projektus, bei savivaldybės lėšas, 2018–2019 metams bendros investicijos yra daugiau nei 2 mln. eurų.

GALERIJA

  • Kauno rajone bendruomenes buria ir naujos sporto erdvės
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

as

Tai gal pabėgėliam rengiame tas sporto sales.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS