Kauno savivaldybės įmones iškels iš prestižinių sklypų? | Diena.lt

KAUNO SAVIVALDYBĖS ĮMONES IŠKELS IŠ PRESTIŽINIŲ SKLYPŲ?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vieša, bet kol kas dar plačiai nediskutuojama idėja savivaldybės įmones "Kauno vandenys", "Kauno švara" ir "Kauno autobusai" iškelti į mažiau patrauklius pakraščius. O kas įsikurtų vietoj jų?

Idėja vertinama

Trys Kauno savivaldybės įmonės gali išsikelti iš joms daugybę metų priklausančių teritorijų. Ir jei neseniai tokia idėja galėjo atrodyti utopinė, dabar šiam apibūdinimui paneigti jau rengiama galimybių studija. "Kol kas nieko konkretaus. Sakyti, kada ir kaip tai bus padaryta, dar gerokai per anksti", – pirminės idėjos nesigynė Kauno mero pavaduotojas Andrius Palionis.

Jis akcentavo, kad teritorijos, kuriose įsikūrusios savivaldybės įmonės, yra ganėtinai gerose vietose. Žaliakalnyje, Aukštaičių gatvėje, esantiems "Kauno vandenims" nesunku pasiekti Centrą, netoli iki jo ir "Kauno autobusams" įsikūrusiems Raudondvario plente. "Kauno švara" tolėliau nuo miesto centro – S.Žukausko gatvėje, tačiau Savanorių prospektas šalia, o jame kuriasi ne vienas verslo centras, jau keli metai ši Kauno gatvė intensyviai keičia savo veidą.

"Šių įmonių atliekamos funkcijos nereikalauja prestižinės vietos. Todėl ir gimė tokia idėja. Projektas "Mano Kaunas", kai jungiamos paslaugos miestiečiams, parodė, kad galima ir toliau tai daryti. Spręsti, ar gali naudotis vieni kitų teritorijomis", – pastebėjo A.Palionis.

Svarstymai apie savivaldybės įmones išsirutuliojo tiek, kad būtų pradėtos rengti galimybių studijos. Ieškoti, kuri įmonė ir kur galėtų persikelti, neatmetant ir "Mano Kauno" idėjos, kad ir įmonių administracijos galėtų būti viename pastate. Jau dabar minimų įmonių klientų aptarnavimo skyriai ir Kauno butų ūkio administracija įsikūrusi "Kauno švaros" pastatuose.

Tačiau vicemeras kaip leitmotyvą kartojo: "Dar daug nežinomųjų. Kol nėra aiškesnių detalių, detalizuoti nelabai galime."

Įleidę šaknis

Žaliakalnyje, Aukštaičių gatvėje, daugybę metų įsikūrę "Kauno vandenys". Įmonės simbolis – 1939 m. pastatyta skulptoriaus Broniaus Pundziaus prie pastato stovinti skulptūra "Vandens nešėja". Lentelė su užrašu apie bėgantį geriamąjį vandenį ne vienai kauniečių kartai įaugo kaip miesto vandentiekį ir kanalizaciją kontroliuojančios įmonės ženklas.

Tarpukario architektūrinių šedevrų puoselėtojai dar primintų Kauko laiptų baseiną, kuris buvo "Kauno vandenų" nuosavybė ir rūpestis. Sunku net įsivaizduoti, kad šioje vietoje gali būti kas nors kita, o ne "Kauno vandenys". Tačiau vicemeras baksnoja pirštu į didelę teritoriją, pastatus, pagrindinį pastatą, kuriame likusi tik įmonės administracija.

"Pavyzdžiui, dėl "Kauno švaros": nemanome, kad įmonės teritorijoje vykdomas transporto parkavimas ir atliekamas pirminis dalinis rūšiavimas rankomis turėtų vykti gausiai apgyvendintoje teritorijoje. Juolab ši teritorija gali būti patraukli ir tiems, kurie norėtų investuoti. Visa tai, ką "Kauno švara" daro, galėtų vykti kažkur miesto pakraštyje", – mintimis dalijosi vicemeras.

Įmonės "Kauno autobusai" Raudondvario plente kaimynystėje yra ir "Vidaus vandens kelių direkcija", dar kelios privačios įmonės turi kelis pastatus arčiau Nemuno, už savivaldybės bendrovės teritorijos. Ši vieta iš pirmo žvilgsnio mažiau patraukli investuotojams.

"Kai keičiasi teritorijos paskirtis, kinta ir ten esančių teritorijų ir pastatų savininkų požiūris, kaip galima vystyti turimus objektus ar parduoti juos tiems, kurie norėtų kažką tinkamo ir efektyvaus toje vietoje daryti", – neabejojo A.Palionis.

Andrius Palionis. Vilmanto Raupelio nuotr.

Atverti erdves

Vertinant savivaldybės įmonių turtą, jau anksčiau buvo pastebėta, kad jų balanse yra įvairių pastatų. Dažniausiai jie stovi pusiau naudojami arba išvis nenaudojami. Natūralu, kad turimą turtą reikia naudoti efektyviai, kitaip įmonės balanse jis turi neigiamą atspalvį.

Norisi, kad gražesnės miesto vietos būtų atvertos, o ne apstatytos senais pastatais ar nuspręsta, kad ten turi veikti būtinai ta įmonė.

"Norisi, kad gražesnės miesto vietos būtų atvertos, o ne apstatytos senais pastatais ar nuspręsta, kad ten turi veikti būtinai ta įmonė. Nieko nėra amžino. Matome, kad optimizuojantis yra galimybė įmonėms pagerinti savo rodiklius ir įveiklinti teritorijas, kad jos būtų gyvos", – ūkišką požiūrį demonstravo A.Palionis.

Tiesa, vicemeras tikino, kad kol kas nesvarstoma, kaip panaudoti planuojamas atsilaisvinti teritorijas. "Konkrečiai nieko nesame galvoję, kas tose teritorijose galėtų būti. Pirmiausia turime žinoti, ar tai išvis realu. Kokia finansinė perkėlimo nauda", – dėstė vicemeras.

Neatmetama, kad visų trijų įmonių administracija galėtų būti viename pastate miesto centre, kur būtų patogu darbuotojams ir interesantams atvykti. "Kauno švaroje" vykstantis pirminis rūšiavimas rankomis negalėtų vykti Kauno regiono atliekų tvarkymo gamykloje esančioje Taikos prospekto ir Ateities plento gale. Čia pramoninė teritorija. Čia galėtų būti laikomas ir įmonės transportas. Dabartinė "Kauno švaros" teritorija ekonomiškai brangesnė nei teritorija miesto pakraštyje. Galų gale, atliekas "Kauno švara" ir taip veža į Centrą.

Sprendimai – po studijos

"Gyvenimas nestovi vietoje. Paskirtos įmonių valdybos žiūri, ar racionaliai naudojamas turtas. Privalu analizuoti ir naudą įmonei. Kiek naudinga būtų vieną, kitą teritoriją ar nenaudojamą pastatą parduoti. Gal naudingiau įsikurti kažkur kitur", – tęsė pavaduotojas.

A.Palionis neslėpė, kad apie įmonių persikėlimą pradėjo galvoti, nes miestui dar yra kur plėstis pačioje miesto teritorijoje. Tačiau prognozuoti, kada tai galėtų įvykti, vicemeras tikino nesiryžtantis.

Gal tai ir liks tik iliuzijos, nes galimybių studijoje paaiškės, kad tarkime tų pačių "Kauno autobusų" nėra kur perkelti. Gal paaiškės, kad perkeliant nepavyks efektyviai organizuoti viešojo transporto judėjimo. "Kauno autobusai" apskaičiuoja ne tik kasdienes išlaidas, kurias patiria važiuodami numatytais maršrutais, bet ir kiekvieno autobuso nuvažiuojamą atstumą iki garažo, kai neveža keleivių. Ir koks tada gali būti nuostolis. Visi šie dalykai esą turi būti labai gerai įvertinti.

"Tačiau kai eini, žiūri, ieškai, tikrini, pamatai, kad yra kur ir ką daryti", – vis dar ieškomus optimalius pokyčius miestui minėjo vicemeras.

Pasak A.Palionio, neseniai "Kauno energija" aukcionui pateikė kelis įmonei nereikalingus pastatus. Tai rodo, kad įmonės taip pat ieško efektyvaus jų veikimo būdo ir atsikrato nereikalingo balasto, tempiančio įmonę žemyn.

GALERIJA

  • Kauno savivaldybės įmones iškels iš prestižinių sklypų?
  • Kauno savivaldybės įmones iškels iš prestižinių sklypų?
  • Kauno savivaldybės įmones iškels iš prestižinių sklypų?
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (51)

Giedrius

Jau pati idėja rodo, kad miesto vadovams tie patys miestiečiai, kurių tūkstančiai dirba šiose įmonėse, nerūpi. Ką reiškia tas iškėlimas. Nugrūs visus į užmiesti, kaip verslininkai, o kas tada atsikels ? Daugiabučiai ? Kaip tik valstybės įstaigos ir turi būti mieste, kur yra susisiekimas, salygos darbuotojams atvažiuot ne tik nuosavu transportu. Jau iškelta pakankamai - Kauno LEZ geriausias pavyzdys - niekas nevažiuoja iš viešojo, visi tik nuosavu transportu. O tai kaip tik prieštarauja pačiai miesto idėjai. Savivaldybė turi būti pavyzdys, kaip darbuotojams atvykti į darbą su miesto viešuoju, nes gatvės jau nepravažiuojamos. Bet akyse tik doleriai sukasi ir miesto viziją užstoja. Priešingu atveju tokių svarstymų net nebūtų viešoje erdvėje.

Jonas

"Kauno vandenų" teritorijoje jau yra numatytos "tylios" statybos ir juos numatę "garsūs bei garbingi" verslininkai Garbaravičius su Matijošaičiu... Čia iškils gyvenamų namų kompleksai, nes vieta AUKSINĖ.....

ALGIS

Ruošiamas dar vienas gardus kąsnis buožgalviams
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS