„Kauno švara“ bus iškraustyta į pakraštį? | Diena.lt

"KAUNO ŠVARA" BUS IŠKRAUSTYTA Į PAKRAŠTĮ?

Kauno tarybai netrukus bus pateiktas tvirtinti detalusis planas, kuris leis "Kauno švarą" su visomis atliekų rūšiavimo linijomis iškelti iš judrios miesto vietos ir įkurdinti miesto pakraštyje.

Sunku vykdyti įsipareigojimus

Šiuo metu "Kauno švara" yra įsikūrusi Statybininkų gatvėje, visai šalia pagrindinės transporto arterijos – Savanorių prospekto.

Bendrovė, tvarkanti miestą, atliekas, surenkanti antrines žaliavas, valdo 3,5 ha teritoriją ir yra įsikūrusi per šešis pastatus. "Mūsų turimas plotas didelis, bet įmonės veiklai reikėtų dvigubai didesnio", – įsitikinęs "Kauno švaros" generalinis direktorius Dalius Tumynas.

Dėl vietos trūkumo bendrovė priversta nuomotis patalpas druskai sandėliuoti. "Druska eina vagonais – gatvėms barstyti jos sunaudojame didelius kiekius. Dalį jos sandėliuojame Aleksote, dalį – Ašigalio gatvėje", – pasakojo D.Tumynas. Sandėliuojamoms medžiagoms reikalinga priežiūra ir jų naudojimo valdymas, tad prireikia daugiau žmogiškųjų išteklių.

"Taip pat sunku vykdyti įsipareigojimus dėl rūšiavimo apimčių. Našumui padidinti reikėtų statyti naują liniją, bet nežinia, kaip paskui reikėtų viską sutalpinti turimoje teritorijoje", – svarstė generalinis direktorius.

Apie galimybę bendrovės teritorijoje parkuoti darbuotojų asmeninius automobilius nekyla net kalba. "Visi savo automobilius stato kur nors aplink", – sakė vadovas. "Kauno švaroje" iš viso dirba apie 550 darbuotojų.

Kai dabartinėje vietoje kūrėsi "Kauno švara", ši vieta tuomet buvo miesto pakraštys. Čia pievose žmonės ganė gyvulius. "Mūsų veikla nėra iš tų kvepiančių, kurios puošia miestą", – neslėpė D.Tumynas, tad miesto viduryje atsidūrusi bendrovė čia ne itin pageidautina ir urbanistiniu požiūriu.

Sumažėtų spūstys

Anot D.Tumyno, dabartinė vieta logistine prasme yra gera, bet viską sunkina transporto srautai. Keli šimtai išvažiuojančių ir grįžtančių į "Kauno švarą" šiukšliavežių, kelių barstytuvų spūstis tik padidina.

Persikeldama į Kauno pakraštį "Kauno švara" tikisi sutaupyti ne tik logistikos ir žmogiškųjų išteklių srityje.

Naujoje vietoje tektų statyti naujus pastatus, kurių išplanavimas būtų pritaikytas esamai situacijai ir poreikiams. "Šiuo metu turime pastatų, kurie yra nevertingi ir netaupūs – pavyzdžiui, su didžiuliais rūsiais, kurių nenaudojame. Naujuose pastatuose bus galima efektyviau išnaudoti erdvę, nebūtų patalpų pertekliaus, be to, nauji pastatai būtų kur kas geresnės šiluminės varžos, tad sutaupytume šildymui", – kalbėjo D.Tumynas.

Svarstymo stadijoje

Savivaldybės atstovai pabrėžia, kad šio detaliojo plano patvirtinimas nereiškia automatinio pritarimo "Kauno švarai" perkelti, tačiau neneigia, kad svarstoma apie tokius pokyčius.

"Aišku, reikės papildomų investicijų naujoje vietoje statant naujus "Kauno švaros" pastatus", – prakalbus apie tokio sumanymo minusus sakė savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Bandyta skaičiuoti ir tai, ar teikiant paslaugas iš naujosios vietos, nesusidarys didesni atstumai, kartu – ir didesnės išlaidos. Bet, anot G.Petrausko, iškėlus klausimą, ar tikrai šiukšliavežiai turi spraustis beveik miesto centre, visi dar buvę nedideli argumentai prieš ištirpo.

Centralizuoti technines bazes

Administracijos direktorius teigė, kad analizuojamos galimybės savivaldybės bendrovių "Kauno vandenys", "Kauno švara", "Kauno gatvių apšvietimas" technines bazes ir transporto parkus centralizuoti, jungti į vieną vietą. Tada juos bus galima išnaudoti optimaliai. Svarstoma, galbūt "Kauno vandenims" ir "Kauno energijai" užtektų vieno bendro ekskavatoriaus.

Jeigu "Kauno švara", o gal ir kitos bendrovės būtų iškraustytos, senieji pastatai greičiausiai atsidurtų aukcione ir būtų parduodami. "Visą nekilnojamąjį turtą, kurio nereikia miestui, būtina parduoti", – dėstė G.Petrauskas.

Anot jo, per šiuos metus miestas pardavė tiek nuosavybės, kiek iki tol buvo parduota per dešimt metų, kalbant ir vienetais, ir gauta pinigine išraiška.

"Kauno švara" gali būti iškelta į Taikos prospekto pabaigą, prie ten jau veikiančios Kauno regiono atliekų tvarkymo centro Kauno mechaninio biologinio atliekų apdorojimo gamyklos.

Visvaldas Matijošaitis, Kauno meras

Kol kas skaičiuojame, analizuojame ir galutinių sprendimų šiuo klausimu dar nesame priėmę. Bet manau, kad idėja tokio pobūdžio įmonę iškelti į miesto pakraštį yra logiška. Jeigu taip nuspręsime, dabartinis "Kauno švaros" sklypas bus parduotas, o už jį gauti pinigai bus skirti miesto reikmėms. Galiu garantuoti, kad pardavimas vyks maksimaliai viešai ir skaidriai.

GALERIJA

  • „Kauno švara“ bus iškraustyta į pakraštį?
  • „Kauno švara“ bus iškraustyta į pakraštį?
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

galėtų iškelt

nors ir į Aleksotą,ten daug vietos.Ir kada bus nustatytas teisingas mokestis pagal registruotų žmonių skaičių,o ne pagal buto kvadratūrą,nes dabartinis mokestis yra nesąžiningas.

Linas

Subtiliai nutylima, kad kraustys į Taikos prospektą, iš kur jau dabar sklinda smarvė nuo šiukšlių perkrovimo net iki Karmėlavos. Reiškia, nauja porcija smarvės eis ant Kauno pakraščių...Argumentas tai skystas - atseit, druska sandėliuojama kitoje vietoje. Galima pamanyti, kad iki tos vietos sunku privažiuoti. Parceliuoja miestą, o kad komerciniai tikslai būtų maskuojami, vis gieda apie gatvių asfaltavimą...

Eiguliai

Būtina IŠKELTI ŠVAROS padalinį iš Ašigalio gatvės gyvenamojo rajono
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS