Kauno vaikai knygas skaito apleistoje bibliotekoje | Diena.lt

KAUNO VAIKAI KNYGAS SKAITO APLEISTOJE BIBLIOTEKOJE

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kol ūžia pasipiktinimai dėl apleisto tarpukario architektūros perlo K.Donelaičio gatvėje, mažieji Kauno skaitytojai traukia į čia įsikūrusią biblioteką, kurioje vaikų piešiniai pridengia dešimtmečius dažų nemačiusias sienas.

Vaizdas negąsdina?

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje daug kalbų apie apverktiną įspūdingo Europos paveldo ženklu pažymėto pastato K.Donelaičio gatvėje būklę ir lietaus laistomus bei pelėsio graužiamus istorinius spaudinius. Tame pačiame pastate, kur įsikūręs Kauno apskrities viešosios bibliotekos (KAVB) Senųjų ir retų spaudinių skyrius, dar veikia ir Vaikų literatūros skyrius, kurio senas duris kasdien varsto kelios dešimtys mažųjų skaitytojų. Tos durys išties įspūdingos, tik briaunuoti stiklai jau kone visi sutrūkę.

Pravėrus jas, pasitinka sovietmečio grimasos – laiptai, apjuosti tvirto, tarpukario laikus menančio turėklo, veda į užmūrytą sieną. Už kitų juodų durų atsiveria vaikiškų knygų pasaulis, bet jausmas toks, lyg lankytumeisi kokiame nors senokai pamirštame muziejuje. Jeigu ne maloniai sutinkančios darbuotojos, sunku būtų suprasti, kad vaikai čia noriai eina skaityti knygų.

"Skaitytojus aptarnauja penkios darbuotojos. Šiuo metu turime 2 133 registruotus skaitytojus, kurie skaito mūsų knygas. Vasarą jų būna daugiau negu mokslo metais, nes vaikai renkasi mokytojų rekomenduojamas knygas. Ypač stropūs – pradinukai. Dabar apsilanko apie 70–80 vaikų per dieną. Būna, kad lankytojų skaičius perkopia ir 100 per dieną", – džiaugėsi vyriausioji bibliotekininkė Jadvyga Staugaitienė.

Jos kolegė vyresnioji bibliotekininkė Regina Klementavičienė atkreipė dėmesį, kad mažyliams skirtos knygelės įkurdintos namukus primenančiose lentynose. Koridoriuje langą, už kurio yra Naujamiesčio arka, kažkada papuošė ir niūrų vaizdą pagyvino dailininkas Vytautas Tamoliūnas. "Lubos ir sienos pas mus nevarva, nes čia – pirmas aukštas. Remontų niekas nedarė jau daug metų, bet yra daug gražių dalykų – rengiame vaikų piešinių ir darbelių parodas. Jie pridengia senas sienas", – neslėpė J.Staugaitienė.

Tik vienas kompiuteris

Vaikų bibliotekos darbuotojos sakė, kad dažniausiai vaikai renkasi užsienio literatūrą – domina fantastika, siaubo ir nuotykių knygos. "Visada būna populiarūs bestseleriai, kurie atsiranda ir išnyksta. Dabar iš tokių – serijų "Žvalgo mokinys" ir "Minecraft" knygos. Be abejonės, ant bangos – nevykėlio istorijų autorius Jeffas Kinney'us ir jo "Nevykėlio dienoraščio" serija", – jaunųjų skaitytojų skonį atskleidė R.Klementavičienė.

Savo skaitytojus turi ir Lietuvos autorių knygos. "Oi, lydere galima laikyti Linos Žutautės Kakę Makę ir visas knygas su šia personaže. Visada ieško tų knygų, kurios renkamos metų knygos rinkimuose. Populiarūs autoriai Kęstutis Kasparavičius, Vytautas Račickas, Vytautas V.Landsbergis, Renata Šerelytė", – vardijo bibliotekininkė.

Moterys atkreipė dėmesį, kad knygų galima paimti vaikams nuo gimimo – yra ir lytėjimo, ir garsinių, ir su staigmenomis. Tarp skaitytojų yra daugiau kaip 200 ikimokyklinukų. Kartais tėvai mažylių neregistruoja, bet knygų jiems parneša čia skaitantys broliai arba seserys.

Regionuose bibliotekos vilioja vaikus kompiuteriais ir interneto prieigomis. Ar Kaune tai nepopuliaru? "Turime vieną darbo vietą prie kompiuterio. Skaitykla su kompiuteriais yra antrame aukšte, kur Senųjų ir retų spaudinių skyrius. Ten vaikų prie kompiuterių visada pilna. Kartais net laukia eilėje, kad galėtų pažaisti, nes tėvai namie tikriausiai neleidžia", – pasakojo J.Staugaitienė.

Kompensuoja malonios darbuotojos

Ar lankytojams nekliūva vargana bibliotekos aplinka? "Stengiamės bendrauti su savo skaitytojais, ir tėvai sako, kad sukuriame jaukią aplinką. Aišku, norėtume ir mes gražių patalpų. Lankiausi bibliotekoje Marijampolėje, tai net akys iššoko, kaip ten viskas modernu, patogu, gražu", – palygino R.Klementavičienė.

J.Staugaitienės manymu, į Vaikų literatūros skyrių ateina vaikai, kurie dažniausiai jau žino, ką nori skaityti, ieško knygų, kurias matė knygyne. "Knygos dabar brangios, todėl ir skaitytojų pas mus tik daugėja. Galime pasigirti knygų gausa, naujausių perkame ne po vieną egzempliorių, kad vaikams netektų laukti eilėse dėl norimos perskaityti knygos. Neretai tėvai, kurie patys čia vaikystėje skaitė, atveda savo vaikus ir nustemba, kad čia viskas taip pat", – šyptelėjo bibliotekininkė.

Kitiems reikėjo labiau?

"Ar tikrai nėra galimybių, kad Kauno vaikai skaitytų knygas moderniai įrengtoje, šviesioje, patrauklioje bibliotekoje?" – teiravomės KAVB direktoriaus pavaduotojos metodikai Inos Palaikytės.

"Žiniasklaidos dėmesys pastaruoju metu sukėlė nuoskaudą, kad toks dėmesys pastatams, o žurnalistų praktiškai nedomino, kas tuose pastatuose vyksta, kadangi mes dirbame tikrai ne blogiau už kolegas gražiose bibliotekose. Tas pastatas įstaigos veiklai mažiau svarbus negu žmonės, kurie jame dirba", – tikino I.Palaikytė.

Anot jos, biblioteka naudojasi dviem pastatais ir jų abiejų būklė šiandien yra labai sunki. "Dažniau žmonės pastebi senojo pastato būklę, bet ne mažiau sudėtinga ir Radastų gatvėje esančio pastato būklė. Tos problemos šiandien gal neišsiveržė į išorę, bet gali išsiveržti ir vandentiekio avarijomis, ir kitais dalykais, nes pastatas jau eksploatuojamas 30 metų", – skundėsi viena iš bibliotekos vadovių.

Jos teigimu, iš valstybės biudžeto per Kultūros ministeriją yra išlaikomos penkių apskričių bibliotekos, o viena iš jų – KAVB iki šiol praktiškai neturėjo galimybių atsinaujinti, kadangi kitų bibliotekų fizinė būklė buvo blogesnė ir investicijos jas pasiekė anksčiau. "Mes eilėje likome paskutiniai", – konstatavo I.Palaikytė.

Ji užsiminė, kad anksčiau būta svarstymų Vaikų literatūros skyrių perkelti į Radastų gatvę. "Supratome, kad tų lėšų, kurios būtų reikalingos įrengti skyrių normaliai, mes negausime. Galbūt buvo galima visas tas bibliotekas po truputėlį lopyti, bet kai dabar esame jau taip netoli savo trokštamo investicinio projekto ir labai tikimės, kad mums pasiseks gauti lėšų, reikia manyti, kad tas lopymas naudos neduoda ir tai yra tik pinigų eikvojimas. Mūsų bibliotekos atveju, ar imtume vieną pastatą, ar kitą, dažymas mums nepadės. Reikia kapitalinio atnaujinimo, visų inžinerinių tinklų atnaujinimo, nes tai jau neatitinka šiuolaikinių galių. Mums reikia keistis iš esmės", – svarstė KAVB direktoriaus pavaduotoja.

Perkels arba ne

I.Palaikytės teigimu, nuo 2014 m. pradėti ruošti investiciniai projektai, o iki tol esą nebuvo jokių galimybių.

"Visos projektų sąlygos buvo tokios, kad mes niekur negalėjome pretenduoti. Galėjome įsigyti balionų ir su jais eiti gatve, bet negalėjome nusipirkti stalo. Norvegų finansiniams mechanizmams rašėme paraišką dėl K.Donelaičio gatvės pastato, nepasisekė. Galbūt buvo per stiprūs konkurentai, nes tada laimėjo Kauno pilis", – aiškino bibliotekos administracijos atstovė.

I.Palaikytė neslėpė, kad abu bibliotekos pastatai – ir K.Donelaičio, ir Radastų gatvėje – yra nepritaikyti šiuolaikinės bibliotekos funkcijoms ir priminė, kad varganomis sąlygomis saugoma daugiau kaip 120 egzempliorių, kurie yra kultūros paveldo objektai.

Tokiu atveju apie vaikų aptarnavimo ir skaitymo sąlygas jau neverta ir kalbėti? "Nenorėčiau, kad susidarytumėte tokią nuomonę, nes ji būtų neteisinga", – suskubo aiškinti I.Palaikytė, tačiau iš karto pridūrė, kad šiuo metu negali pasakyti nieko apie sprendimus, kurie pagerintų vaikų bibliotekos situaciją.

KAVB direktoriaus pavaduotoja sakė, kad kaip tik šiuo metu vyksta Radastų gatvės pastato ekspertizė, kuri turėtų atsakyti į klausimą, ką šitame pastate apskritai galima daryti: kur galima griauti sienas, ar galima ką nors pristatyti, ar negalima. "Nuo to priklausys sprendimai mūsų investiciniam projektui. Tada žinosime, kokios yra galimybės, galėsime rinktis sprendimų variantus ir iš tų variantų rinktis geriausią. Mums būtų palanku šiuolaikiškai ir moderniai sutvarkyti Radastų gatvės pastatą ir į jį susikraustyti visiems skyriams, sudarant normalias sąlygas, bet negalėčiau pasakyti, kad tai tikrai bus galima padaryti", – neturėjo aiškaus atsakymo bibliotekos atstovė.

Pastatas – valstybės reikalas

I.Palaikytė priminė, kad KAVB yra antroji biblioteka, kuri saugo nacionalinės spaudos archyvą, tačiau dalies egzempliorių iš Nacionalinės M.Mažvydo bibliotekos Kaunas net nėra paėmęs, nes neturi kur jų laikyti.

Nusistebėjus tokia valstybės pozicija, kai KAVB ne vienus metus tenkinasi našlaitės dalia, I.Palaikytė nestojo ginti savo bibliotekos. "Mes nesame vienintelė įstaiga. Galime galvoti, kad mes esame geresni už kitus ir reikėjo duoti mums, bet neduoti kitiems. Aš negalėčiau svarstyti, nes aš neskirstau lėšų. Nereikia sakyti, kad mes už kitus geresni ar svarbesni. Dabar yra mūsų didieji lūkesčiai ir didieji darbai. Gyvename viltimi, kad gausime lėšų pastatui Radastų gatvėje atnaujinti", – aiškino viena iš KAVB vadovių ir pabrėžė esanti kategoriška šalininkė to, kad vaikų literatūra būtų viename pastate su suaugusiųjų skyriais Radastų gatvėje.

Jeigu visos pastangos ir viltys šiuo metu dedamos į Radastų gatvės pastato remontą, ar nenutiks taip, kad Europos paveldo ženklu pažymėtas pastatas K.Donelaičio gatvėje taps dar vienu paliestu tuščiu vaiduokliu Naujamiestyje? "Negalėčiau į šitą klausimą atsakyti, nes tai ne bibliotekos kompetencijos reikalas. Pastatas priklauso valstybei. Manau, kad toks pastatas tokioje vietoje tuščias tikrai neliks. Ten gali veikti ir mūsų bibliotekos skyriai, bet koks muziejus. Mums šis pastatas yra emociškai brangus, nes biblioteka išaugo iš jo, bet jeigu kalbėtume racionaliai ir žiūrėtume be emocijų, šitas pastatas negali būti pritaikomas bibliotekos reikmėms.

Yra du nesuderinami reikalavimai – atkurti pastatą ir įrengti modernią saugyklą. Todėl mūsų viltys labiau siejamos su pastatu Radastų gatvėje", – neslėpė I.Palaikytė.


Komentaras

Marius Gurskas, Kultūros ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas

Kultūros ministerijai Kauno apskrities viešosios bibliotekos padalinio, esančio K.Donelaičio g. 8, būklė žinoma. Ji netenkina nei pačios bibliotekos ar jos lankytojų, nei Kultūros ministerijos. Sunkiai įsivaizduojamas bibliotekos funkcijų įgyvendinimas tokios būklės pastate, kai bibliotekininkės seniai dirba ne tiesioginį savo darbą, bet dangsto knygas plėvelėmis ir bando sulaikyti lietų, patalpose statydamos kibirus. Šiuo atveju būtina gerinti bibliotekos paslaugų kokybę. Kompleksiškai išanalizavus KAVB teikiamas paslaugas ir jų teikimo sąlygas, paslaugų kokybės gerinimo potencialą, manome, kad centrinis bibliotekos pastatas, esantis Radastų gatvėje, būtų tas objektas, kur būtų galima bibliotekos paslaugas gerinti, kuriant modernią biblioteką. Centrinis bibliotekos pastatas pagal Kultūros infrastruktūros modernizavimo priemonę yra įtrauktas į 2014–2020 m. prioritetinių kultūros infrastruktūros objektų modernizavimo sąrašą. Tai suteikia galimybę modernizuoti pagrindinį bibliotekos pastatą už Kultūros ministerijos administruojamas ES struktūrinių fondų lėšas. Pastato remontui yra numatyta skirti 5 mln. eurų. Šiuo metu projektas yra pateiktas derinti Viešųjų investicijų plėtros agentūrai. KAVB Kultūros ministerijai nėra pateikusi projekto dėl pastato, esančio Donelaičio g. 8, modernizavimo.

 

Kur Kaune skaityti?

Kauno miesto savivaldybės V.Kudirkos viešoji biblioteka, įsikūrusi Laisvės al. 57, Kaune, skaitytojus taip pat aptarnauja dviejuose skyriuose ir 25 padaliniuose. Nuo sausio 1 d. buvo uždaryti trys padaliniai, o nuo rugsėjo 1 d. užsidarys dar du. Iki metų pabaigos bus suremontuoti trys padaliniai, iš kurių vienas perkeliamas į naujas patalpas – Palemono gimnaziją. Šiuo metu vyksta remontas Palemono gimnazijos patalpose, tai pat šiemet po remonto atidarytas Tirkiliškių padalinys.

Kauno m. savivaldybės inf.

GALERIJA

  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
  • Biblioteka
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

O gal

tiesiog laukiama, kol bibliotekos pastatas subyrės, kad būtų galima kokį stiklainį toje vietoje pastatyt?

Klausimas valdininkams

O kodėl uždaromi padaliniai??? Tik nepradėkit apie pinigų taupymą! Tiesiog kvaila, netoliaregiška politika. Bibliotekų reikia ne mažiau nei yra. Nešvaistykit pinigų kur nereikia, užteks ir svarbiems dalykams.

to As

o tai tas kitas, Radastų g. pastatas su kultūra nieko bendro neturi?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS