Kviečia į diskusiją apie Kauno modernizmo architektūrą | Diena.lt

KVIEČIA Į DISKUSIJĄ APIE KAUNO MODERNIZMO ARCHITEKTŪRĄ

  • 1

Šį antradienį 17 val. Kauno menininkų namuose vyks vieša diskusija „Kaunas 1919-1939 m.: sostinė, įkvėpta modernizmo judėjimo“, kurios metu visuomenei bus pristatyti nominacinės bylos pildymo pirmojo etapo rezultatai.

2017 metais UNESCO Pasaulio paveldo centras priėmė valstybiniu lygmeniu teiktą paraišką „Kaunas 1919-1939 m.: sostinė, įkvėpta modernizmo judėjimo“. Šiuo žingsniu patvirtinta, kad Kauno modernizmo architektūra įrašyta į UNESCO Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo apsaugos konvencijos šalių preliminarųjį sąrašą. Šiuo metu Kauno savivaldybės iniciatyva rengiama nominacinė byla, siekiant patekti į Pasaulio paveldo sąrašą.

„Šiame etape be galo svarbu identifikuoti ir nustatyti nominuojamą teritoriją bei svarbiausius pastatus, kurie bus akcentuojami rengiamame dokumente. Ar tai bus tik Naujamiesčio teritorijos dalis? Kokios jos ribos? Kokia nustatoma buferinė zona? Diskusijos metu taip pat bus pristatomos metodologinių medžiagų gairės: kalbama apie išsaugojimo būklę ir vertybei (šiuo atveju – tarpukario modernizmo architektūrai) įtakos turinčius veiksnius, vertybės apsaugą ir valdymą, svarbiausius išsaugojimo būklės nustatymo rodiklius. Taip pat pristatoma Kauno reikšmė Lietuvos, europinėje ir pasaulinėje dimensijose, apžvelgiant Kauno miesto istoriją ir raidą“, - teigė savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus atstovė Andrijana Filinaitė.

Diskusijos dalyvaus architektūrologas dr. Vaidas Petrulis, istorikas prof. Jonas Vaičenonis, menotyrininkė dr. Vaida Almonaitytė-Navickienė, menotyrininkė dr. Jūratė Tutlytė ir prof. Kęstutis Zaleckis. Susitikime kviečiami dalyvauti architektūrologai, istorikai, kultūros paveldo specialistai, architektai, menotyrininkai, verslo bendruomenė ir visi miestiečiai, kuriems ši tema aktuali.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

A. Funkas

Dykinėjanti visuomenė gyvenanti iš paskolų prisigalvoja visokių "pasaulio kultūros paveldų". Palyginti su tikrąja Europa, visi tie dalykai yra visiška mizerija, smulkmena. Bet pradėjus tokias akcijas atsiranda finansavimas, rašomi moksliniai darbai, tam tikri žmonės iš to gyvena.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS