Lietuvos sporto universitetas apie LSMU jungimosi planą: jam nepritariame | Diena.lt

LIETUVOS SPORTO UNIVERSITETAS APIE LSMU JUNGIMOSI PLANĄ: JAM NEPRITARIAME

  • 6

Lietuvos sporto universiteto (LSU) Taryba neeiliniame posėdyje svarstė Švietimo ir mokslo ministerijos atsiųstus dokumentus – „Lietuvos sporto universiteto reorganizavimo prijungimo prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto būdu reorganizavimo planą“, „Lietuvos sporto universiteto reorganizavimo prijungimo prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto būdu reorganizavimo sąlygas“ bei „Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Statuto projektą“.

Pasak Tarybos pirmininko Arūno Kučiko, LSU, pritardamas vyriausybės sprendimui sudaryti sąlygas turėti kokybiškas studijas ir mokslą Lietuvoje, didinti jų tarptautiškumą, konkurencingumą, siekė ir siekia aktyviai dalyvauti valstybinių universitetų tinklo optimizavime, kaip ir kitos toliau plėtojamos specializuotos aukštosios universitetinės mokyklos.

„Tarybos nuomone, sporto ir su juo susijusios kryptys turi būti sutelktos LSU, kaip vieninteliame specializuotame, demonstruojančiame didelį potencialą sporto mokslo srityje, turinčiame tik su sportu tradiciškai susijusias studijų programas, teigiamai įvertintas tarptautinių ekspertų instituciniu ir mokslo lygmeniu“, – teigia LSU Tarybos pirmininkas.

Vis dėlto, išanalizavusi LSMU vienašališkai parengtus dokumentus dėl LSU reorganizavimo prijungimo prie LSMU būdu ir įvertinusi šių metų kovo 8 d. LSU Senato sprendimą, Taryba priėmė nutarimą, kuriame teigiama, kad rengiama reorganizacija neužtikrina sporto mokslo ir studijų tęstinumo bei neišskaidymo. Dokumentai parengti visiškai neatsižvelgiant ir į LSU 2018–2022 m. strategiją, kurioje prioritetu laikoma LSU lyderystė kuriant sveiką ir fiziškai aktyvią visuomenę, perteikiant ir diegiant naujausius sporto mokslo ir sveikatinimo pasiekimus, rašoma LRT.lt siųstame pranešime.

Taryba pabrėžia, kad LSMU Statuto projekte neaiškus siūlomos Sporto akademijos statusas ir neužtikrinta jos veikla: neliko jokių nuostatų apie akademinę laisvę, finansinį ir ūkinį savarankiškumą, žmogiškųjų išteklių pasirinkimą, skatinimą ir išsaugojimą. „Esant tokiam teisiniam Universiteto valdymo modeliui, nėra jokios galimybės užtikrinti sporto akademinės bendruomenės pasiekimus moksle ir studijose, juos toliau vystyti ir tobulinti. Užtikrinti sporto srities mokslo ir studijų vienovę, kuri negali būti išskaidoma“, – teigiama LSU Tarybos nutarime.

LSU Taryba akcentuoja, kad iki šiol nėra nepriklausomo ekspertinio vertinimo dėl LSU ir LSMU reorganizavimo plano ir reorganizavimo sąlygų, kuriame būtų pateiktos argumentuotos išvados dėl tokio reorganizavimo socialinio ir ekonominio pagrįstumo. Todėl siekdama, kad LSU tinkamai vykdytų savo misiją Lietuvos žmonių gerovei bei visuomenės sveikatinimui per fizinį aktyvumą, Taryba negali pritarti nei vienam iš LSMU pateiktų dokumentų ir kreipiasi į LR Prezidentę, LR Ministrą pirmininką, LR Seimo pirmininką ir visas suinteresuotas institucijas su prašymu priimti bei išklausyti Lietuvos sporto universiteto Senato bei Tarybos atstovų poziciją dėl nepritarimo LSU reorganizavimui prijungimo prie LSMU būdu.

Primename, kad šių metų sausio 12 d. Seimas priėmė Lietuvos sporto universiteto autonomijai pražūtingą nutarimą – reorganizuojant LSU prijungti jį prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, nors tokiam planui nepritarė nei LSU bendruomenė, nei Senatas, nei Taryba, nei būrys socialinių partnerių.

LSU Taryba įsitikinusi, kad Seimas priėmė nutarimą, kuris galimai prieštarauja Mokslo ir studijų įstatymui ir Konstitucijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Taigi

LSU šaunuoliai/ SEKMĖS

...

Aišku kad sočiai prie lovio sėdėję nepatenkinti jo pašalinimu.

Petras

Visi gerai žinom, kas būna kai prisijungia lygesnis už lygius. Šlapinasi ant galvos ir aiškina, kad lyja. Tokioj situacijoje buvom penkiasdešimt metų. Nejaugi Seimas nesuvokia, kad negalima versti jungtis per prievartą, pasitelkiant sovietinę demagogiją ?.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS