Per liūtis tvinstančias gatves „Kauno vandenys“ žada gelbėti naujais nuotekų tinklais | Diena.lt

PER LIŪTIS TVINSTANČIAS GATVES „KAUNO VANDENYS“ ŽADA GELBĖTI NAUJAIS NUOTEKŲ TINKLAIS

  • 22

Per gausias liūtis patvinstančių Kauno gatvių problemą bus siekiama spręsti tiesiant naujus nuotekų tinklus.

Šią savaitę po stiprios liūties Kaune žmonės socialiniuose tinkluose dalijosi apsemtų automobilių ir gatvių nuotraukomis, o avarinė tarnyba sulaukė 115 pranešimų, kai paros vidurkis – 27 iškvietimai.

„Kuomet per dvi valandas iškrenta 39,6 mm kritulių, o vidutinė mėnesio norma yra 55 mm kritulių, nė viena lietaus nuotekų sistema tokio kiekio iš karto nesurenka, todėl ant gatvių formuojasi tam tikras vandens kiekis“, – BNS sakė „Kauno vandenų“ generalinis direktorius Vilius Burokas.

Pasak jo, nuotekų problemą bendrovė sprendžia ne vienus metus, šiuo metu projektuojami nauji lietaus nuotekų tinklai Aleksoto bei Žaliakalnio mikrorajonuose.

Apsemtas Kaunas

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Žaliakalnio rajone išvysčius lietaus nuotekų sistemą, gerokai sumažės paviršinio vandens apkrova nuo šlaitų į Jonavos gatvę“, – BNS sakė V. Burokas.

Planuojama iš viso nutiesti apie 25 kilometrus naujų paviršinių nuotekų tinklų.

Pasak V. Buroko, lietaus nuotekų tinklų pralaidumą taip pat mažina lietaus nuo šlaitų nuplaunama nesurinkta nupjauta žolė, nukritę lapai.

„Tokiais atvejais lietaus nuotekų tinklo šulinių grotos užnešamos žole, lapais, šiukšlėmis ir dėl to jų pralaidumas smarkiai sumažėja, formuojasi patvankos“, – teigė jis.

Praėjusią vasarą taip pat paaiškėjo, kad kai kurie gyventojai lietaus nuotekas neteisėtai nuleidžia į buitinių nuotekų tinklus, todėl per gausias liūtis pradeda trikti ir šių tinklų veikla, nuo to kenčia nesąžiningų gyventojų kaimynai.

„Kauno vandenų“ technikos direktoriaus duomenimis, apie 30 proc. gyventojų, pas kuriuos nustatyti tokie pažeidimai, juos pašalino.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Kaune nieko naujo

Tai kaip cia bus? Asfaltuojam, kasam ir vel asfaltuojam?

...

Laisvės skendimas UŽPLANUOTAS. Ir tie latakai niekam tikę, ir vamzdžiai nesutvarkyti, o ir... ESĄ kelių remontus pradėjo, viską išardė, plyteles nuo takų nuėmė ir - PALIKO. Ir taip visur; puikiausias pavyzdys - Gedimino gatvė, ilgai ji nudrengta stovėjo... kol pavasarinės liūtys atėjo. Tada vanduo nuo taku žemes nuplovė, griovos vietoj takų prasivėrė, žemes visas į Donelaičio gatvę gatvę ir prie Soboro sunešė. Na, tuomet - AVARINIAI darbai, kažkas pinigėlius išsiplovė ir vėl viską paliko. Po poros mėnesių (matyt naujo lietaus laukė) teko tuos takus smėliu užpilt (ESĄ sutvarkė), ir VĖL viską paliko... iki sekančios liūties, kuri ne tik supiltą smėlį nunešė, bet dar tie smėlio srautai dar efektyviau gruntus išplovė (ko paskui stebitės kad Laisvės alėja stendo?). Dabar LYG tie šaligatviai sudėti, bet - kreivai-šleivai, reikia stipresnės liūties, ir tos cementinės plytelės plaukti pradės. Taip kad - tai NE darbas, tai SABOTAŽAS, tai DIVERSIJOS, bet... mums UŽDRAUSTA skųstis.

Nuomone

Ne naujus tinklus reikia tiesti, o kanalizacijas valyti, gatves nuo lapu ir siuksliu valyti, kad neuzkimstu kanalizacijos, tada ir neskes miestas. Uz siuksliu isvezima pinigus lupa, uz vandeni irgi kosmosas, o nieko nepadaro, tik sau kisenes prisipildo. Gimines is Amerikos klause, kaip jus isgyvenat, kainos didesnes, nei pas mus, o algos kapeikines, gyvenam ubagyne, vienetai pelnosi, o visi kiti galu su galais nesuveda.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS