Ministro A. Verygos dovaną Kauno klinikoms vertina STT | Diena.lt

MINISTRO A. VERYGOS DOVANĄ KAUNO KLINIKOMS VERTINA STT

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Po "Kauno dienos" rašinio "Kauno klinikos: verslas svarbiau už gyvybę?" ministro Aurelijaus Verygos reverensą buvusiam savo vadovui Renaldui Jurkevičiui analizuoja Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Kaunui ir žmonai

"Norime išsiaiškinti, kodėl šiuo metu teikiamų kaulų čiulpų transplantacijos paslaugų kainos net keturis kartus viršija atliekamų kitose šalyse. Seimo Parlamentinių tyrimų departamento paprašėme pateikti išsamią apžvalgą apie analogiškų paslaugų įkainius ES šalyse", – po "Kauno dienos" rašinio apie naują kaulų čiulpų transplantacijos tvarką sakė Seimo narė, Antikorupcijos komisijos Sveikatos darbo grupės pirmininkė Agnė Bilotaitė, inicijavusi kreipimąsi ir į STT.

Aukšti kaulų čiulpų transplantacijos įkainiai – didžiausias masalas Kauno klinikoms šį gydymo metodą pritaikyti kuo didesniam skaičiui ligonių. Konkurencija dėl jų, siekiant kuo daugiau uždirbti, yra amžinos Vilniaus ir Kauno medikų priešpriešos variklis. Degalų į jį pila ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, proteguodamas kauniečiams brangiai apmokamas medicinos paslaugas, kurias teikia ir jo žmona.

Kaulų čiulpų transplantacijos – metodas, kuriuo gydomas kraujo vėžys, Lietuvoje pradėtos prieš aštuoniolika metų Vilniaus Santaros klinikose. Prieš pustrečių metų jis įdiegtas ir Kauno klinikose.

Ministrui derėjo nusišalinti

Paskutinę praėjusių metų darbo dieną sveikatos apsaugos ministrą A.Verygą pavadavęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas pasirašė Kauno klinikoms gerokai legvesnės kaulų čiulpų transplantacijų taikymo tvarkos aprašą.

Jame, parengtame Sveikatos apsaugos ministerijos, atsisakyta medikams keltų reikalavimų dėl konkretaus darbo stažo, neliko rodiklio, kad ligonių mirštamumas per 100 dienų po transplantacijos būtų ne didesnis nei 1 proc., praplėstas indikacijų sąrašas. Vadinasi, Kauno klinikos galės atlikti daugiau transplantacijų.

Tokiu protegavimu susidomėjo Seimo Antikorupcijos komisijos narė A.Bilotaitė.

"Kaip žinote, sveikatos sektoriuje yra labai daug problemų, susijusių su korupcija, kurias būtina spręsti ir kaip galima skubiau. Kadangi iškilo tam tikrų abejonių dėl kaulų čiulpų transplantacijos galimų pokyčių instituciniu, antikorupciniu ir ekonominiu požiūriu, nusprendėme panagrinėti šią situaciją detaliau ir rasti atsakymus į visuomenei bei Santaros ir Kauno klinikoms rūpimus klausimus. Aiškinamės, ar viskas buvo padaryta teisėtai, ar nebuvo pažeidimų, antikorupcijos reiškinių, ar įvertintas ekonominis naudingumas", – mintimis pasidalijo A.Bilotaitė.

A. Bilotaitė/ K. Kavolėlio (BFL) nuotr.

Ji patvirtino, kad jau kreiptasi į STT su prašymu įvertinti ministro įsakymu padarytus pakeitimus dėl kaulų čiulpų transplantacijų atlikimo tvarkos.

"Man svarbiausi – pacientai ir galimybė jiems gauti kokybiškas paslaugas už prieinamą kainą. Todėl pasiūliau šį klausimą panagrinėti detaliau. Taip pat kilo klausimų, ar A.Veryga neturėjo nusišalinti, nes jo žmona dirba Kauno klinikose ir jos sritis susijusi su transplantologija. Pagal įstatymus, ministras turėjo tai deklaruoti viešai ir nusišalinti", – tvirtino A.Bilotaitė.

Ministras A.Veryga, tai žinodamas, paprašė paslaugos pasirašyti įsakymą jį pavadavusio kolegos B.Markausko.

Kaip žinote, sveikatos sektoriuje yra labai daug problemų, susijusių su korupcija, kurias būtina spręsti ir kaip galima skubiau.

Itin domisi kaina

"Laukiame išsamių atsakymų iš Specialiųjų tyrimų tarnybos, ar nebuvo padaryta pažeidimų atšaukiant sudarytą darbo grupę ministerijoje, ar nebuvo pažeisti teisės aktai ministrui pasirašant šį įsakymą", – darbo metodais pasidalijo A.Bilotaitė

Seimo Antikorupcijos komisijos Sveikatos darbo grupė itin domisi ir kaulų čiulpų persodinimo operacijų kaina. Ji labai didelė. Tai pelningas gydymo metodas.

Kauno klinikose per pustrečių metų atlikta pusšimtis autologinių kaulų čiulpų transplantacijų, kai persodinamos kraujodaros kamieninės ląstelės yra ne donoro, o paties ligonio. Donoro ląstelėms persodinti pagal senąją tvarką reikalauta didžiulės autologinių ląstelių persodinimo patirties. Beje, Kauno klinikoms per metus buvo leista atlikti tik 20 autologinių transplantacijų. Dabar panaikinti apribojimai medikams suteikia daugiau galimybių užsidirbti, greičiau sukaupti patirtį.

Ar Lietuvai nepakanka vieno kaulų čiulpų transplantacijų centro?

"Tik gavę atsakymus galėsime spręsti, kiek institucijų turėtų teikti transplantacijos paslaugas, kokie reikalavimai turi būti keliami ten dirbantiems medikams ir panašiai", – atsakė šiais klausimais susirūpinusi Seimo narė A.Bilotaitė.

Kam tai naudinga

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Lina Bušinskaitė-Šriubėnė, atsakiusi į klausimus, pateiktus sveikatos apsaugos ministrui A.Verygai, tvirtina, kad dabar atkurtas teisingumas: naujoji kaulų čiulpų transplantacijų tvarka atitinka tarptautinius standartus, joje atsisakyta perteklinių reikalavimų, kurie diskriminavo Kauno klinikas kaip universitetinę ligoninę, prilygstančią Vilniaus Santaros klinikoms.

"Nuo gruodžio pabaigos sudarytos didesnės galimybės pacientams rinktis, kur gauti minėtą paslaugą. Dažniausiai konkurencija yra sveikas ir labai reikalingas dalykas. Taigi, šie pasikeitimai buvo reikalingi jau seniai", – teigia ministerijos atstovė.

Be to, tvirtina ji, Lietuvoje, turint dvi universitetines ligonines,  naudinga turėti ir du transplantacijos centrus – pasinaudoti galimybe parengti daugiau transplantacijos specialistų, suteikti daugiau šių paslaugų pacientams, didinti jos prieinamumą.

Oponentų teigimu, mes jau seniai rengiame medicinos specialistus – gydytojus ir slaugytojas – užsieniui iš mūsų šalies biudžeto. Tai naudinga tik universitetams. Laukiančiųjų tranplantacijos eilių nei Kauno, nei Vilniaus Santaros klinikose nėra.

Ligoniai tampa įkaitais

Kaune kaulų čiulpų transplantacijas apribojusį įsakymą 2016 m. buvo pasirašęs tuometis sveikatos apsaugos ministras Juras Požela.

"Šis įsakymas buvo pasirašytas tai padaryti aktyviai siūlant suinteresuotoms grupėms, kurios savo nuomonę ir pasiūlymus dažnai teikė per pacientų organizacijas. Įdomu ir tai, kad jos net buvo pateikusios ministro įsakymo projektą, kurį Sveikatos apsaugos ministerijai reikėjo tik pasirašyti. Tai rodo, kad ankstesnis įsakymo projektas gimė net ne ministerijoje, o už jos ribų (dokumentai atsiųsti anksčiau)", – Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė L.Bušinskaitė-Šriubėnė kaltina buvusį sveikatos apsaugos ministrą J.Poželą (2016 m. staiga susirgusį ir mirusį) ir atskleidžia ministrų interesų bei galimybių juos realizuoti mechanizmą.

Kodėl Kaune nevystoma vaikų kardiochirurgija? Tai dar vienas Kauno klinikų pajamų šaltinis.

Dabartiniam sveikatos apsaugos ministrui A.Verygai advokatauja Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė, buvusi Nacionalinio transplantacijos biuro vadovė Asta Kubilienė. Ji antrina, kad anksčiau nustatyti reikalavimai kaulų čiulpų transplantacijoms buvo pertekliniai, tvarka gali būti daug paprastesnė.

Mažesniems reikalavimams transplantacijoms nepritariančių pacientų organizacijos "Kraujas" vadovės Ievos Drėgvienės, tiesiogiai susidūrusios su šiuo sudėtingu gydymo metodu, argumentams A.Kubilienė turi paprastą atsvarą.

"Manau, kad pacientų baimė tikrai nepagrįsta. Tai jau yra įrodžiusios kitos transplantacijos šakos. Inkstų, kepenų transplantacijos prasidėjo gerokai vėliau, bet dabar ne tik išaugo transplantacijų skaičius, bet ir geresnė jų kokybė, pacientams  daug patogiau gydytis. Vyksta bendros konferencijos, diskutuojama. Manau, kad šis konfliktas sukeltas be reikalo", – tokia A.Kubilienės nuomonė.

Konkurencija tarp Vilniaus ir Kauno medikų yra labai sena ir, kad ir kaip būtų gaila, tarnauja ne pažangai, o lenktynėms, kas daugiau uždirbs.

R.Jurkevičiaus vadovaujamos Kauno klinikos pastaruoju metu sulaukia ypatingo ministerijos prielankumo. (Tomo Raginos nuotr.)

Beje, kodėl Kaune nevystoma vaikų kardiochirurgija? Tai dar vienas Kauno klinikų pajamų šaltinis.

Rašyti komentarą
Komentarai (58)

plaukai stojasi

man rūpi kodėl krikščionė konservatorė atsigulė po vedusiu vyru ? ar ji atlygins moralinę žalą jo žmonai?

to Anonimas prieš 2 dienas

Mažiau keikis,geriau daryk gerus darbus.

YEP

sodint ir viskas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS