Mokymo centre – streiko nuotaikos: vadovas darbo vietas ruošia saviems? | Diena.lt

MOKYMO CENTRE – STREIKO NUOTAIKOS: VADOVAS DARBO VIETAS RUOŠIA SAVIEMS?

Sausį Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centrui (KMPPMC) pradėjus vadovauti Tomui Sabaliauskui, netrukus imta atleidinėti ne vienus metus šioje mokymo įstaigoje dirbusius žmones.

Iš skandalingos įstaigos

Juos keičia nauji darbuotojai, dalis kurių – atėję iš skandalingai pagarsėjusio Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro, kuriame anksčiau dirbo ir naujasis direktorius.

"Kauno dienos" duomenimis, sausio 10 d. KMPPMC vadovauti pradėjęs T.Sabaliauskas jau sausio 22-ąją Simoną M., anksčiau dirbusią prieš kelerius metus į masyvų korupcijos skandalą įsivėlusiame Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre, paskyrė eiti mokytojo padėjėjos ir papildomas laborantės pareigas – iš viso 1,5 etato.

O nuo sausio 23 d. mokymo įstaigoje pradėjo dirbti, tikėtina, dar du buvę naujojo direktoriaus bendražygiai – Rokas B. ir Mindaugas J.

KMPPMC darbuotojų gretas T.Sabaliausko įsakymu vasario 7 d. papildė skandalingai pagarsėjusios buvusios Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro direktorės Laimutės Anužienės sūnus Nerijus Anužis. Jis įdarbintas Sektorinio praktinio mokymo centro vadovu ir priimtas į papildomas 0,5 etato šaltkalvio pareigas.

Sąsajos: Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro darbuotojai stebisi, kad įdarbinami žmonės iš skandalingai pagarsėjusio Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro, kuriame anksčiau dirbo ir naujasis vadovas.

Privilegijos naujokei

Pirmuoju T.Sabaliausko taikiniu, atleidžiant darbuotojus, tapo beveik šešerius metus KMPPMC dirbusi sekretorė A.S. (vardas ir pavardė redakcijai žinomi). Ji "Kauno dienai" pasakojo, kad įdarbinus Simoną M., darbe pradėtas justi ne tik stresas, bet ir psichologinis smurtas. O netrukus A.S. sulaukė vadovo pasiūlymo palikti darbo vietą.

Pasak buvusios sekretorės, per susitikimą direktorius esą moteriai teigė, kad naujoji kolegė yra jo pavaduotoja, bet bus jos pagalbininkė. Tačiau visai netrukus A.S. darbo kabinete laukė akibrokštas.

"Sausio 22 d. 8 val. beveik visus daiktus, už kuriuos buvau atsakinga, – sofą, fotelius radau išneštus į koridorių. Įėjusi į kabinetą, pamačiau, kad jie (T.Sabaliauskas ir Simona M. – aut. past.) stumdo ir mano asmeninius daiktus, neinformavę ir neįspėję, kad juos susirinkčiau. Be mano sutikimo ir žinios buvo kardinaliai pertvarkytas visas kabinetas – sudarytos žymiai blogesnės sąlygos dirbti. Mano darbo vieta buvo nustumta prie durų, paliekant Simonai M. kuo daugiau erdvės. Aš negalėjau prieiti net prie savo bylų", – prisiminė moteris.

Darbe – kolegės kontrolė

A.S. teigimu, naujoji kolegė ėmė ją kontroliuoti veikdama, tikėtina, vadovo paliepimu. Moteris neslėpė turėdavusi pasakyti Simonai M. net ir tai, kada eina pietauti ar į tualetą.

Mane labiausiai trikdė, kad direktorius nepasakė, kokios yra jos funkcijos. Ji buvo įdarbinta mokytojo padėjėja, bet turėjau jai paduoti dokumentus, kuriuos aš tvarkiau.

"Mane labiausiai trikdė, kad direktorius nepasakė, kokios yra jos funkcijos. Ji buvo įdarbinta mokytojo padėjėja, bet turėjau jai paduoti dokumentus, kuriuos aš tvarkiau. Sakyti, kad informacijos neduosiu, negalėjau – jutau spaudimą. Direktoriaus pavedimu Simonai M. taip pat buvo perduodami peržiūrėti ir kontroliuoti projektai, viešieji pirkimai ir kiti finansiniai dokumentai, nors tokios funkcijos mokytojo padėjėjai nebuvo numatytos", – atviravo buvusi KMPPMC sekretorė.

Susitardavo iš anksto?

"Paskui sužinojau, kad buvo priimti dar du žmonės – vienas IT specialistas, o kitas – rinkodaros specialistas, bet, žinoma, etato rinkodaros specialisto pareigoms užimti mokymo įstaigoje neturėjome. Be to, susidarė įspūdis, kad naująjį IT specialistą Simona M. pažinojo, nes, kai jis atėjo, ji paklausė: "O, ką tu čia veiki?" Vėliau į Sektorinio praktinio mokymo skyriaus vedėjo pareigas priėmė ir N.Anužį", – pasakojo A.S.

Paklausta, ar vyko atranka, moteris teigė sužinojusi, kad atėję į mokymo įstaigą pas direktorių, jie esą tiesiog pasakydavo, kad yra susitarę ir nedetalizuodavo.

Pasak jos, vadovo būdavo pasakyta: "Yra žmogus ir jį reikia įforminti, kad jis gautų ne mažiau kaip prašomą sumą į rankas, nes geras specialistas turi būti gerai apmokamas, nesvarbu, kokia pareigybė."

O pati pašnekovė nuolat juto įtampą ir spaudimą išeiti iš darbo. Galiausiai tai teko ir padaryti.

"Kai sužinojau, kad priimtas N.Anužis, negalėjau ramiai dirbti – nujaučiau, kad dedasi negeri dalykai. Darbuotojams tekdavo pasiaiškinti, nes Simona M. dėl jų rašydavo tarnybinius pranešimus. Kiek žinau, po mano išėjimo direktorius pasisamdė advokatus, kurie tikrina viešųjų pirkimų ir kitą mokymo centro veiklą nuo 2015 m. Įdomiausia tai, kad pas mus 2019 m. jau yra vykęs auditas – pažeidimus, kurie buvo, rado, surašė ir juos mokymo centras pataisė. Ministerija pavaldžiose įstaigose vykdo auditą nemokamai", – sakė A.S.

Apie darbe patirtą stresą ir psichologinį smurtą buvusi T.Sabaliausko pavaldinė vasario 7 d. raštu pranešusi KMPPMC Centro tarybai ir Darbo tarybai.

Dienraščio šaltinių duomenimis, vasario pabaigoje į Viešųjų pirkimų organizatorės ir padėjėjos ūkio reikalams pareigas buvo priimta dar viena nauja darbuotoja Žaneta R., anksčiau dirbusi kartu su N.Anužiu. O kovo pradžioje iš pareigų mokymo įstaigoje nuspręsta atleisti personalo vadovę, į kurios vietą jau kitą dieną esą atėjo dar viena nauja darbuotoja Gabija M. Taip pat beveik kovo viduryje darbo vietą turėjo palikti ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui.

Pastarųjų naujojo KMPPMC vadovo veiksmų paveikta minėto mokymo centro bendruomenė, atstovaujama Centro tarybos ir Darbo tarybos, raštu kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministrą, audito skyrių ir dalininkų bendrovę, prašydama įpareigoti T.Sabaliauską surengti susirinkimą ir susitikti su mokymo centro bendruomene, komunikuoti, išsakyti savo lūkesčius, strategiją ir planus, nes esą nė karto taip ir nebuvo įvykęs darbuotojų susitikimas su direktoriui pavaldžiais vadovais.

Ieškojo pagalbos

Sutrikę dėl to, kas dedasi mokymo įstaigos viduje, apie 50 darbuotojų tapo Lietuvos profesinės sąjungos "Sandrauga" nariais.

Profsąjungos pirmininko Kęstučio Juknio žiniomis, T.Sabaliauskas sulaukė pastabų iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) atstovų.

"Žinote, kai ateina naujas vadovas, žmonės nesupranta, ko jis nori, kai pradeda mėtyti visus iš darbo. Kiek man žinoma, į darbą buvo priimtas N.Anužis, todėl  darbuotojai yra labai sunerimę, nes mokykla turi gerą vardą. Natūralu, kad vadovas renka savą komandą, tik mes niekaip nesuprantame, kodėl jis nesikalba ir nori viską išspręsti per prievartą", – stebėjosi "Sandraugos" pirmininkas.

K. Juknis. V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.

K.Jukniui kyla įtarimų, kad T.Sabaliauskas yra kažkam pavaldus – jam diktuojama, ką daryti, o pozicija pakankamai aiški – siekiama atlaisvinti kelią, kad į mokymo įstaigą būtų atvesti reikalingi žmonės.

"Ko gero, toks yra planas ir baisiausia, nes nėra, kaip padaryti tam įtakos. Jei vadovas gali nubausti arba atleisti bet kurį darbuotoją, įdomu, kaip mokymo įstaigos steigėjas – ministerija reaguoja į tai. Reikia įsitikinti, ar tikrai viskas, kas vyksta, yra paties direktoriaus iniciatyva, ar šie atvejai yra atsitiktiniai. Mano žiniomis, dabar yra atleisti penki darbuotojai. Vienas – pavaduotojas guli ligoninėje, su juo nesudaroma sutartis, nors laimėjo konkursą, yra vejamas iš darbo. Klausimas, kas vyksta, kodėl tas žmogus netiko, kokia katė perbėgo kelią?" – svarstė Lietuvos profesinės sąjungos "Sandrauga" pirmininkas.

Policijoje – skundas

Nemalonios nuotaikos KMPPMC neapleidžia ir balandžiui persiritus į antrąją pusę. Kaip "Kauno dienai" sakė Lietuvos profesinės sąjungos "Sandrauga" pirmininkas K.Juknis, Dainavos policijos komisariatą pasiekė pareiškimas dėl darbuotojų, kurie buvo įtraukti į buvusio direktoriaus (Alvydo Prano Grevo – aut. past.) sudarytą komisiją, atsakingą už smulkaus inventoriaus nurašymą.

"Žinote, būna tokie keturkampiai spaudai. Pavyzdžiui, kai rašome raštus, užrašome: "Originalas nebus siunčiamas" arba "Kopija tikra". Už tų antspaudų nesunaikinimą visiems komisijos nariams yra parašytas skundas. Šitą reikėjo spręsti Darbo ginčo tvarka arba visus įspėti, kaip priklauso pagal Darbo kodeksą, o ne kreiptis į policiją. Bet siekta kito dalyko – sukelti kuo didesnę baimę", – įsitikinęs pašnekovas.

Pastarąjį faktą apie KMPPMC besitęsiančią suirutę patvirtino ir Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė.

Pasak jos, balandžio 1 d. Kauno Dainavos policijos komisariate buvo gautas direktoriaus T.Sabaliausko pareiškimas, kuriame nurodyta, kad esą nebuvo sunaikinti buvusio šio mokymo centro direktoriaus antspaudai.

"Dainavos policijos komisariato tyrėja priėmė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą, konstatuodama, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Šį nutarimą patvirtino Dainavos policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkė, o prokuroras patikrino šio nutarimo teisėtumą ir pagrįstumą", – detalizavo ji.

Atėjo su pasiūlymu

"Sandraugos" pirmininkas užsiminė, kad kartu su profesinės sąjungos atstovais dar prieš šalyje paskelbiant karantiną teko lankytis ŠMSM pas viceministrą Arūną Plikšnį ir pranešti, kad kiršinamas KMPPMC kolektyvas, priimami savi žmonės.

"Mes pasakėme: "Jei norite tikrinti ir objektyviai spręsti problemas, informuokite mus, kad darbuotojams būtų aišku, o ne kalbantis su atskirai siųstais žmonėmis, slapta." Baisiausia ir yra, kad steigėjas – ministerija neviešina ir laiko visus dalykus paslaptyje. Nežinau, kodėl, bet mūsų neinformavo", – teigė K.Juknis.

Po vizito ŠMSM, jis sakė nuvykęs į KMPPMC pas T.Sabaliauską ir siūlė jam mokymo centre įsteigti profesinę sąjungą. "Mes užregistravome siūlymą ir pakvietėme jį į pokalbį. Sakėme, kad pasikviesime profesinės sąjungos išrinktą pirmininkę, pasikalbėsime, nes gyvenimas keičiasi, žmonės nori garantijų. T.Sabaliauskas pasakė: "Ne, ne, nieko nesikviesime." Nustebome dėl keistos jo reakcijos", – neslėpė pašnekovas.

Ėmėsi realių veiksmų

Vis dėlto K.Juknis viliasi, kad įvyks KMPPMC direktoriaus, administracijos ir "Sandraugos" susitikimas su darbuotojais. Tai reikalinga, kad iškilę klausimai būtų sprendžiami dalykiškai.

"Jei šitai nepavyks, turime labai gerą ginklą – streiko paskelbimą reikalaujant pakeisti vadovą. Tie žmonės, kurie buvo terorizuojami ir atleisti, kurie dabar yra mūsų nariai, jie pradėjo suprasti, kad reikia kovoti ir solidarizuojasi. Po ilgo diskutavimo ir aiškinimosi jie supranta, kad vienas žmogus negali gadinti jų gyvenimų ir tyčiotis", – teigė jis.

Viešai išplatintame pranešime spaudai profesinės sąjungos pirmininkas taip pat rašė, kad "Sandrauga" jau pradėjo teisinius ginčus dėl dviejų darbuotojų neteisėto atleidimo ir neturtinės žalos priteisimo bei grąžinimo į darbą.

Ministerijos pozicija

"Švietimo, mokslo ir sporto ministerija yra gavusi skundą iš Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro darbuotojų. Šiuo metu bendraujama su skundą pateikusiais ir kitais susijusiais asmenimis, taip pat jau sudaryta darbo grupė, kuri tiria susidariusią situaciją, ji įvertins centro direktoriaus T.Sabaliausko veiksmus", – "Kauno dienai" sakė ŠMSM atstovė Alma Vijeikytė.

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Pasiteiravus, ar atleisti darbuotojus ir į jų vietą priimti naujus KMPPMC bendruomenės narius, mokymo įstaigos vadovas yra gavęs paliepimą iš ŠMSM, pašnekovė garantavo, kad ministerija niekada negalėjo ir negali nurodyti naujajam vadovui imtis kokių nors veiksmų darbuotojų atžvilgiu.

Direktorius: tai nepagrįstos paskalos

Aiškindamiesi pastaruosius įvykius KMPPMC "Kauno dienos" žurnalistai naujajam direktoriui T.Sabaliauskui uždavė klausimus raštu. Laiške jis pabrėžė, kad atsakymus į klausimus leidžiama publikuoti tik visos apimties.

– Visų pirma, norėčiau apibūdinti susidariusią situaciją Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centre (toliau tekste – Mokymo centras).

Noriu pažymėti, kad iš esmės visada nauji pokyčiai, net jeigu jais siekiama pozityvių tikslų, sukelia baimes ir nestabilumą žmonėms, todėl dažniausiai bet kokius pokyčius lydi nerimas, tačiau galiu jus užtikrinti, kad su Mokymo centro bendruomenės darbuotojais vyksta aktyvus ir atviras bendravimas ir bendradarbiavimas, siekiant, kad jie būtų informuoti apie vykdomus mano, kaip vadovo, veiksmus.

Aš tikrai neatėjau skaldyti Mokymo centro bendruomenės. Galėčiau tik daryti prielaidą, kad neteisingos informacijos skleidimas pasinaudojant žiniasklaida yra kažkam naudingas.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Manau, kad iš esmės mūsų visuomenė skaidrėja ir keičiasi, todėl tas pats turi vykti ir Mokymo centre. Daugybė visuomenėje vykstančių įvykių ir procesų liudija, kad mes, kaip sąmoningi visuomenės nariai, keičiamės siekdami skaidrumo, kurdami savo šalyje geresnę ateitį savo vaikams. Suprantu, kad reikia laiko mano vertybių ir nuostatų parodymui veiksmais, nes Mokymo centre dirbu dar tik du mėnesius, tačiau labai noriu tikėti, kad nepagrįstos paskalos ir kažkieno noras įžiebti intrigą nebus svarbiau už faktinę situaciją.

Sąsajų nėra?

– Šioje istorijoje matau tendencingą Mokymo centro siejimą su įvykiais Kauno Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre. Taip pat bandymą mane asmeniškai susieti su buvusia šio centro vadove.

Taip, aš esu dirbęs Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre plėtros skyriaus vedėju, tačiau nesu niekaip susijęs su joje vykusiais įvykiais. Nenorėčiau, kad būtų kuriamos sąsajos ir faktais nepagrįstos istorijos bei antraštės su buvusia kitos mokymo įstaigos istorija. Mano vadovavimas Mokymo centrui niekaip nesusijęs su Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centru.

Masinio atleidimo neplanuoja

– Kaip tampa aišku iš žiniasklaidos dėmesio, turbūt jautriausias ir opiausias klausimas šiuo metu yra trijų Mokymo centro darbuotojų atleidimas ir jų nepagrįsti skundai žiniasklaidai. Kadangi aktyviai bendrauju su Mokymo centro bendruomene, darau prielaidą, kad į Jjus besikreipiantys Mokymo centro darbuotojai išsako ne daugumos, o tik mažos šiems buvusiems darbuotojams lojalios Mokymo centro darbuotojų grupelės nuomonę, kurie bando paveikti ir likusią bendruomenės dalį, kad nebūtų išviešinti jų pačių teisės aktų pažeidimai ir jie galėtų išvengti už tai atsakomybės.

Šiuo metu Mokymo centre dirba 176 darbuotojai, o atleisti yra tik trys darbuotojai. Jokio masinio atleidimo tikrai nėra ir jis neplanuojamas. Galiu užtikrinti, kad šie darbuotojai buvo atleisti dėl daugybinių savo darbo funkcijų pažeidimų teisės aktų nustatyta tvarka. Mano nuomone, ilgametė šių buvusių darbuotojų darbo patirtis nesuteikia jokios teisės jiems nusižengti įstatymams.

Pažymiu, kad Mokymo centro bendruomenė, kiek tai nepažeidžia žmogaus privatumo ir asmens duomenų apsaugos reikalavimų, yra detaliai supažindinta su kelių darbuotojų atleidimu ir informuota, kodėl tai buvo padaryta ir kokie tai pažeidimai.

Apie įdarbinimus

– Dėl jūsų klausimo apie naujų darbuotojų įdarbinimą. Taip, esu įdarbinęs IT specialistą, turintį ilgametę patirtį ir puikų profesionalą, kurio ypač trūko Mokymo centre. Taip pat esu įdarbinęs skaitmeninio marketingo specialistą, kuris puikiai išmano SEO bei kitus elektroninės rinkodaros klausimus.

Šie du darbuotojai yra aukštos kvalifikacijos. Kodėl jų mokykloje reikia? Šiuo metu yra labai svarbus laikotarpis, kai mokiniams pristatomos mokymo programos ir kviečiame pas mus tęsti mokslus. Kokiais kanalais jaunimas yra labiausiai pasiekiamas? Internetinėmis priemonėmis. Taip pat yra įdarbinta nauja sekretorė.

Matau daugybę vietų, kuriose galiu optimizuoti įstaigos vidinius veiklos procesus, kad patiems darbuotojams būtų geriau ir patogiau dirbti.

Konkurso nereikėjo?

– Atkreipiu dėmesį, kad savo atsakyme jums neįvardiju kitų Mokymo centro darbuotojų vardų ir pavardžių, gerbdamas jų privatumą. Užtikrinu jus, kad jie yra priimti į savo kompetencijai atitinkančias pareigas. Jie yra dirbę Kauno technologijos universitete, ISM Vadybos ir ekonomikos universitete bei kitose darbovietėse, taip pat ir Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre.

Priimdamas darbuotojus atlikti tam tikras darbo funkcijas, pirmiausiai atsižvelgiu į darbuotojų kompetencijas. Tikrai nesivadovauju jokiomis išankstinėmis nuostatomis, ar, kaip savo klausime įvardijate, noru. Man, kaip vadovui, svarbu pasiekti užsibrėžtus tikslus, todėl tarp savo darbuotojų noriu matyti motyvuotus, kompetentingus ir profesionalius žmones.

Mano komanda yra visi 176 Mokymo centro darbuotojai, o naujai priimti darbuotojai tik papildo komandą. Pažymiu, kad visi darbuotojai priimti į darbo pozicijas teisės aktų nustatyta tvarka. Daliai priimtų darbuotojų nebuvo privaloma skelbti jokio konkurso, vienas naujai priimtas darbuotojas laikinai eina pareigas ir priimtas, kol bus paskelbtas konkursas pareigybei užimti.

Kam prireikė advokatų?

– Taip pat jūs esate klaidingai informuoti, kad šiuo metu advokatų profesinė bendrija "Constat" atlieka auditą Mokymo centre. Nėra atliekamas joks auditas, kaip tai bando teigti į jus besikreipusieji Mokymo centro darbuotojai.

Buvome priversti įsigyti teisines konsultacijas, kurių tikslas – užtikrinti skaidrią Mokymo centro veiklą – šiuo metu Mokymo centrui teikiamos paslaugos: vykdomų bei naujai pasirašomų sutarčių revizija, viešųjų pirkimų ir finansinių procedūrų teisėtumo užtikrinimas, kad jos atitiktų teisės aktų reikalavimus, būtinų naujų vidinių tvarkų rengimas. Teisininkai taip pat padeda ištaisyti audite nurodytas pastabas ir procedūrinius netikslumus.

GALERIJA

  • Mokymo centre – streiko nuotaikos: vadovas darbo vietas ruošia saviems?
  • Mokymo centre – streiko nuotaikos: vadovas darbo vietas ruošia saviems?
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (88)

Alė

Pukelytės pusbrolis??? :))) Metodai tie patys. Tik pas šitą nervai geriau laiko :)))

Anonimas

Aišku, jei atėjo naujas direktorius ir suprantu dar tokie kaip Anužis, nieko gero nelauk, gresia dar vienas aferizmas, labai gaila geros mokyklos tokį gerą mokymo centą sugriaus, nes buvo super trarka ir programos labai geros, viename pridirbo, dabar į kitą įlindo širšės....

Iš šono

Keistai skamba, kai įstaigoje darbuotojai turi SAVO bylas, SAVO baldus ir į darbo kabinetą susitempia SAVO ASMENINIUS daiktus. Sekretorės asmeniniai daiktai gali būti bateliai, tamponai, lūpdažis ir puodelis. Na, gal dar kokia gėlė. Vsio. Panašu, kad nauja šluota gerai šluoja, užsibuvusiems nepatinka, nes reiks dirbti ir erdvė dalintis su kolegomis. Facebuke ir Delfyje negalės sėdėt....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS