Naujas Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centro vadovas žada gausybę permainų | Diena.lt

NAUJAS VILKIJOS PIRMINĖS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS CENTRO VADOVAS ŽADA GAUSYBĘ PERMAINŲ

Rugpjūčio 1-oji buvo pirma naujai paskirto Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktoriaus Dano Bortkevičiaus darbo diena. Taigi, jis išnaudojo dar tik pusę 100 neliečiamybės dienų limito. Vis dėlto, Vilkijos ir jos apylinkių gyventojams smalsu, kas gi tas naujasis vadovas ir kokių permainų jis žada.

– Kodėl nusprendėte dalyvauti konkurse Vilkijos PSPC direktoriaus pareigoms eiti? Kiek pretendentų įveikėte?

– Esu dirbęs privačiose įmonėse, valstybės tarnyboje, tarptautinėse kompanijose. Pastaraisiais metais dirbau asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Sukaupta darbo patirtis, išsilavinimas ir įgytos kompetencijos nulėmė mano apsisprendimą kandidatuoti į šias pareigas. Konkursas buvo sudėtingas ir tik nedidelių surinktų balų skirtumu pavyko įveikti kitą pretendentą.

– Kur dirbote anksčiau?

– Nuo 2018 m. vadovavau Varėnos PSPC ir Merkinės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninei.

– Kas esate pagal išsilavinimą?

– 1997 m. baigiau tuometę Kauno medicinos akademiją ir įgijau gydytojo kvalifikaciją.

– Ar, be šių, Vilkijos PSPC direktoriaus, turite ir kitų pareigų?

– Svarbiausios mano pareigos – jau 28 metus esu tėvas. Turiu dukrą, kurią labai myliu.

– Prašau apibūdinti įstaigą, kuriai neseniai pradėjote vadovauti. Kiek turite pacientų, kiek ir kokio personalo, kokios paslaugos teikiamos pacientams?

– Vilkijos PSPC įsikūrusi netoli Kauno, pačiame miestelio centre, šalia bažnyčios. Nuo įstaigos atsiveria nepakartojamas vaizdas į Nemuno slėnį. Gydymo įstaigoje dirba 10 gydytojų, 24 bendrosios praktikos slaugytojai ir 23 darbuotojai, kuriuos galima įvardyti kaip kitą medicinos personalą. Šie medikai aptarnauja apie 5 tūkst. Kauno rajono gyventojų ir 70 lovų slaugos ligoninę. Įstaigoje teikiamos šeimos medicinos ir odontologijos, slaugos ir palaikomojo gydymo, ambulatorinės slaugos paslaugos pacientų namuose, veikia Psichikos sveikatos centras.

Patirtis: nuo 2018 m. D. Bortkevičius vadovavo Varėnos PSPC ir Merkinės slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninei. / Vilkijos PSPC archyvo nuotr.

– Ar Vilkijos PSPC turi padalinių? Jei taip, kur ir kokios paslaugos teikiamos?

– Vilkijos PSPC yra penki medicinos punktai: Čekiškės, Liučiūnų, Daugėliškių, Padauguvos ir Bubių. Juose yra teikiamos bendrosios praktikos slaugytojų paslaugos.

– Ką įstaigos veikloje įvertintumėte labai gerai?

– Kiek spėjau susipažinti su įstaiga, iš daugelio stiprių savybių norėčiau išskirti puikią šeimos gydytojų komandą, pasidžiaugti darniu medikų kolektyvu ir atnaujinta Odontologijos skyriaus medicinos įranga.

Pasitikėjimą įstaigos teikiamomis paslaugomis stiprina faktas, kad Vilkijos PSPC yra valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos akredituota šeimos medicinos veiklai.

– Ką ir kaip ketinate tobulinti?

– Vienas artimiausių planų – Slaugos ligoninės teikiamas paslaugas pertvarkyti pagal naujausius Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) reikalavimus. 2024 m. Vilkijos PSPC slaugos ligoninėje pradės veikti keturi – bendrosios, demensinės, vegetatyvinės ir paliatyviosios slaugos – skyriai. Pati įstaiga nesugebėtų įgyvendinti SAM numatytų rekomendacijų, ypač reikalavimų plotui, skirtam vienam pacientui. Todėl esame labai dėkingi steigėjui – Kauno rajono savivaldybės administracijai – už įsigilinimą į mūsų problemas ir pagalbą. Taip pat reikės įdarbinti papildomo medicinos personalo. Jau dabar akivaizdu, kad labiausiai trūksta slaugytojų padėjėjų.

Šiuo metu Vilkijos PSPC šeimos gydytojų užtenka. Tačiau, siekiant užtikrinti kokybišką paslaugų teikimą, netrukus įstaigoje pradės dirbti chirurgas ir ginekologas.

PSPC jau pradėjo dirbti apylinkės administratorės, atvejo vadybininkė, intensyviai ieškome sveikos gyvensenos specialisto. Artimiausiu metu stiprinsime ambulatorinės slaugos komandų veiklą. Šalia Psichikos sveikatos centro paslaugas turėtų pradėti teikti psichikos dienos stacionaras ir psichosocialinės reabilitacijos skyrius.

Planuojame teikti daugiau paslaugų, apmokamų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto. Siekiame stiprinti paslaugų teikimą pacientų namuose. Ateinančią savaitę mūsų pacientus pasieks pirma ambulatorinės slaugos komanda, susidedanti iš patyrusios bendrosios praktikos slaugytojos ir slaugytojos padėjėjos. Pacientų, turinčių šeimos gydytojo siuntimą, namuose bus paimamas kraujas laboratoriniams tyrimams, užrašoma elektrokardiograma ir teikiamos kitos slaugos paslaugos. Tokia komanda per mėnesį galės aplankyti apie 500 pacientų.

Mums reikės daug dirbti, kad žingsnis po žingsnio realizuotume vizijoje numatytus planus.

Tikimės, kad iki metų pabaigos Vilkijos PSPC veiks jau trys analogiškos komandos. Komandų plėtrą labiausiai stabdo automobilių trūkumas. Tačiau tikimės sėkmingai dalyvauti ir įgyvendinti SAM pažadėto projekto reikalavimus, tai padėtų išspręsti minėtą problemą.

Kalbant apie ūkinę pusę, artėjant rudeniui svarbu pasiruošti šildymo sezonui.

– Pagal jūsų viziją, kokia turėtų būti ateities Vilkijos PSPC?

– Norime būti moderni, konkurencinga, patikima asmens sveikatos priežiūros įstaiga, teikianti kokybiškas medicinos paslaugas, motyvuoti žmones gyventi sveikai, o jiems susirgus – efektyviai taikyti šiuolaikiškas diagnostikos priemones ir gydymo metodus, diegti naujas efektyvias medicinos ir informacines technologijas, padedančias didinti teikiamų paslaugų kokybę. Tenkinti pacientų ir darbuotojų poreikius ir lūkesčius racionaliai naudojant finansinius, personalo, technologijų ir kitus resursus.

Tokia vizija nubrėžta strateginiuose dokumentuose. Kalbant paprasčiau, ateities Vilkijos PSPC turėtų modernią infrastruktūrą – su ekologiškais ir ekonomiškais oras–vanduo šilumos siurbliais, pakankamai galinga saulės elektrine ant pastatų stogų, saulės kolektoriais karštam vandeniui ruošti. Slaugos komandos pas pacientus vyktų elektromobiliais. Įdiegtos modernios kompiuterinės sistemos leistų atitikti SAM reikalavimus, gydytojams ir slaugytojams patogiai atlikti savo darbą, o pacientams – greitai ir komfortiškai patekti pas gydytoją ar gauti reikiamą informaciją.

Paslaugų spektrą norime išplėsti atsižvelgdami į senstančios visuomenės poreikius. Matau didelį Psichikos sveikatos centro paslaugų poreikį ir jų plėtrą, turėtų padaugėti gydytojų, psichologų.

Neabejotinai turėtų atsirasti naujų paslaugų: psichosocialinė reabilitacija, pritarus steigėjui ir bendruomenei, manau, atsidarys psichikos sveikatos dienos stacionaras.

Mano vizijoje – ir atnaujintas Odontologijos skyrius, visiškai renovuotas procedūrų kabinetas, moderni pacientų registratūra, administruojanti visą paslaugų ir pacientų judėjimą. Puikiai suprantu, kad Lietuvoje daug gydymo įstaigų visa tai jau yra pasiekusios, o mums reikės dar daug dirbti, kad žingsnis po žingsnio realizuotume šioje vizijoje numatytus planus.

GALERIJA

  • Naujas Vilkijos pirminės sveikatos priežiūros centro vadovas žada gausybę permainų
Vilkijos PSPC archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Dar vienas anonimas

Gal naujasis direktorius pasidomės savo darbuotojų moraliniu elgesiu. Ar ir toliau jie tarpusavyje santykiaus, ardys šeimas ir t.t.?

To Bortkevičiau

Pirma jiems kas geriauia?

Anonimas

Liftą skaugos ligoninėj sytvarkykit-žmogaus vežimėlyje į lauką saviškiai negali išsivežt-šviežiu oru pakvėpuot...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS