Nauji tarpukario nuotraukos pėdsakai | Diena.lt

NAUJI TARPUKARIO NUOTRAUKOS PĖDSAKAI

Vienoje nuotraukoje gali tilpti įspūdinga istorija – tereikia rasti liudininkus, galinčius iššifruoti nežinomuosius. Panašiai nutiko ir su mūsų paskelbta fotografija, kurioje užfiksuota viena pirmųjų Vilniaus atgavimo akimirkų.

Rašinys apie vieną iš Lietuvos ginkluoto pogrindžio vadovų – Žemaičių legiono vadą plk. Joną Semašką-Liepą, prieš 70 metų nužudytą Vilniuje, buvo iliustruotas nuotrauka, kurioje užfiksuotas Lietuvos kariuomenės 1939 m. spalio 28 d. žygio į sugrįžusį Vilnių momentas. Fotografijoje matyti 1-ojo LDK Gedimino pulko kapitonas J.Semaška, įvažiuojantis į sostinę Lietuvos kariuomenės motorizuotos dalies priekyje, sėdėdamas motociklo priekaboje ir atiduodantis pagarbą kariuomenę sveikinusiems tautiečiams.

Paviešinus nuotrauką, į "Santaką" kreipėsi Karališkosios bajorų sąjungos garbės bajoras, Jotvingių kryžiaus ordino riteris Vytautas Rimgaila. Didelę gyvenimo dalį savarankiškoms Lietuvos istorijos studijoms paskyręs kaunietis pranešė, kad motociklą vairavo jo dėdė – tarpukario Lietuvos karinės aviacijos liktinis puskarininkis Eduardas Rimgaila.

Senos bajorų giminės atstovas E.Rimgaila, būdamas savanoris, 1923 m. dalyvavo Klaipėdos sukilime, o 1925 m. tapo liktiniu, tarnavo vienoje Lietuvos karo aviacijos eskadrilėje ir turėjo teisę vairuoti įvairias mechanizuotąsias priemones. Tad šie du nepaprasti vyrai 1939 m. spalio 28 d. įvažiavo į Vilnių Lietuvos kariuomenės motorizuotosios kolonos priekyje.

Antrą kartą paskelbus tą pačią fotografiją, tik jau kitame kontekste, ji ir vėl neliko nepastebėta. Šį kartą į redakciją užsuko pats plk. J.Semaškos sūnus Alvydas, po tėvo nužudymo perėjęs su mama Sibiro golgotą. Kaunietis pasidalijo prisiminimais, susijusiais su ta pačia nuotrauka iš "Kario" žurnalo.

Antrą kartą paskelbus tą pačią fotografiją, tik jau kitame kontekste, ji ir vėl neliko nepastebėta.

"Tai buvo 1969 m. Anuomet dirbau Kaune, "Pramprojekte", projektuotoju. Eidamas rytą į darbą nusipirkau laikraštį "Kalba Vilnius" ir, skaitydamas straipsnį "Vilniaus vartus atkėlė", pamačiau nuotrauką iš mūsų šeimos albumo. Tekstas po pažįstama nuotrauka buvo visiškai pakeistas. Suprantama, aš žinojau, kas sėdi to motociklo priekaboje. Pasidalijau apie tai su bendradarbiais. Deja, tarp jų atsirado toks, kuris pranešė apie mano pasakojimą, "kam reikia"... – prisiminė vyras. Netrukus A.Semaška sulaukė kvietimo, jo žodžiais, į Valstybės saugumo komiteto pilkąjį pastatą.

"Man buvo priekaištaujama dėl tėvo, dėl mano bendravimo su buvusiais kaliniais ir tremtiniais, bet aš pasakiau, kad taip elgtis – bendrauti – nedraudžia SSRS Konstitucija. Be to, lyg tarp kitko jiems pasakiau, kad esu alkoholio ir moterų mėgėjas, – juokdamasis pasakojo pašnekovas. – Ir kagėbistai nuo manęs, kaip sakoma, atšoko. Tokiu būdu išvengiau įvairių jų užduočių, siekio mane užverbuoti."

Pokalbis su A.Semaška atskleidė dar vieną nuotraukoje užfiksuotos istorijos detalę – trečiojo motociklu važiavusio karininko tapatybę – už vairavusio E.Rimgailos nugaros sėdėjo majoras Vladas Ikamas.

GALERIJA

  • Nauji tarpukario nuotraukos pėdsakai
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

na kur jau ten ,,,Putino subinlaiziuj,, suprasti ;- jankiu , vokieciu fasistu, KGB-istu koloborantu ,mankurtu chameleonu spalvu keitimo gama , vakar zalias , siandien raudonas , ryt juodas ,poryt dryzuotas su zvaizdutem ,uzporyt melynas ,su sisom vaivorykstes spalvom akyse ant siknos ir abejose rankose...

Ne Putino subinlaižiui suprasti

////////////////

Anonimas

kazkaip nebesuprantu siu patrijotu ... cia uz konservatlyberastus balsuoja abi rankas iskele , vycio kryzius is ju ranku ant kaklo sau kabina , nors kuo puikiausiai zino kad ten sulinde visi KGB -stukaciai arsus komuniagos , dabar pasiskiepine 45 metams y prieky , kuirie baigia nustekent visa lietuva ir isvyt tauta is tevynes ---su kuom pasiliksit gyvent lietuvoj a lia ,,,patrijotai ,,,,su KGB-esniku atgabentais islamistais-teroristais ar su atvykusiais jusu ,,,gynt ,,,, jankiu afroamerikieciais.... ???

SUSIJUSIOS NAUJIENOS