Naujoji „Kauno baldų“ gamykla – ir darbui, ir atokvėpiui | Diena.lt

NAUJOJI „KAUNO BALDŲ“ GAMYKLA – IR DARBUI, IR ATOKVĖPIUI

  • 8

140-ąjį veiklos metų jubiliejų atšventusi SBA bendrovė „Kauno baldai“ žengia į naują etapą. Minkštuosius baldus gaminanti įmonė persikėlė į modernias patalpas, iškilusias senųjų pastatų vietoje. Jos iškilo investavus 30 mln. eurų.

Įkvepianti aplinka

„Baigėme vieną sudėtingiausių etapų įmonės istorijoje – nestabdydami gamybos senus sovietmečio statinius pakeitėme išskirtinės architektūros miestą puošiančiu moderniu, darbuotojams patogiu pastatu“, – vedžiodamas po cechus, kuriuose virė darbas, kalbėjo „Kauno baldų“ vadovas Tomas Mauricas.

28 tūkst. kv. m plote išsitenka gamybos, laisvalaikio ir kitos erdvės. Minkštuosius baldus gaminančios bendrovės darbuotojų poreikiams – valgykla-kavinė, atskira virtuvėlė su valgomuoju, vaikų žaidimų kambarys, persirengimo patalpos su dušais ir t. t.

Iškilo: naujasis gamyklos pastatas – išskirtinės architektūros, jaukaus interjero ir patogus darbuotojams. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Atvira ekspozicijų erdvė su baru, balkonais ir vaizdu į čia pat tekantį Nemuną tarnauja ir kaip produkcijos pristatymo klientams, ir kaip darbuotojų susirinkimo, poilsio erdvė. Netrukus bus įrengta ir sporto salė.

Antrame aukšte įsikūrė siuvykla, sukirpimo cechas, administracija. Pirmame aukšte – naujų modelių vystymo, kiti gamybos cechai, sandėliavimo, buitinės patalpos.

Naujos patalpos, jaukios erdvės, modernus interjeras, atnaujinta įranga ir visų kitų galimybių kompleksas bendrovės kolektyvui įkvėpė naujų jėgų, suteikė didžiulę pasitikėjimo savimi ir įmone, pozityvumo dozę.

Baigėme vieną sudėtingiausių etapų įmonės istorijoje.

Modernios ventiliacijos, šildymo, apšvietimo sistemos ir kt. tarnauja ne tik didesniam darbuotojų saugumui, komfortui. Pavyzdžiui, naujasis LED apšvietimas leidžia sunaudoti net iki 40 proc. mažiau elektros, palyginti, kiek jos prireikdavo anksčiau. Kitais metais ant pastato stogo dar planuojama įrengti saulės elektrinę.

Vieną griovė, kitą statė

Darbuotojai ant stalų kloja audinių ritinius, ekrane gali stebėti sukirpimo planą ir jį modifikuoti pagal poreikį. Robotas sukerpa audinio detales, jos kraunamos į vežimėlius ir keliauja į siuvyklą, o iš jos – toliau. Didelė dalis procesų – automatizuoti.

Gamybos pajėgumai, sulėtėję dėl kilusio gaisro, statybų nepatogumų, jau įsibėgėja ir netrukus turėtų pasiekti buvusį lygį. Gamybą vis dar vykdant senuose pastatuose, lygiagrečiai buvo imtasi griauti senus pastatus ir statyti naująjį. „Teko daugybę kartų keisti vidinę logistiką, perorganizuoti procesus“, – pasakojo T. Mauricas.

Investicijos: „Kauno baldų“ direktorius T. Mauricas apžvelgė didžiulius įgyvendintus pokyčius. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Visa tai leido išlaikyti visas darbo vietas ir neprarasti klientų. Tiesa, po gaisro mėnesiui didelę dalį darbuotojų teko išleisti į prastovas, tačiau tai – jau praeity.

Naujoje gamykloje jau baigiami sustyguoti visi procesai. Dar laukiama atvykstant naujų įrenginių (staklių, gamybos linijų). Vieni buvo papildomai užsakyti procesams modernizuoti, o kitų naujų prireikė, nes nemažai įrangos sudegė arba buvo sulieta per gaisrą, įsiplieskusį liepą. Planuojama, kad visa įranga bus sumontuota ir gamyba pasieks maksimalią apimtį kitų metų viduryje.

8 tūkst. baldų per mėnesį

„Kauno baldų“ kolektyvas – atjaunėjęs, bet čia dirba labai įvairaus amžiaus žmonių. Nemažai jų „Kauno balduose“ dirba dešimt metų ir daugiau. Kas mėnesį tokie lojalūs darbuotojai pagerbiami ir pasveikinami. Komandą čia traukia draugiška atmosfera, tai, kad bendrovė – stabili, žinoma, užsitarnavusi gerą vardą ir turi įtaką rinkoje, puoselėja tradicijas. Prie to dabar prisideda naujosios patalpos ir visi jų pranašumai. Dėl optimalios procesų organizacijos baldo gamybos kelias, skaičiuojant metrais, sutrumpėjo perpus, o pagaminimo laikas sumažėjo ketvirtadaliu. Dirbti naujoje gamykloje šiuo metu kviečiami staliai, siuvėjai ir baldų apmušėjai. Šių specialistų rinkoje nuolat trūksta.

„Kauno balduose“ 370 darbuotojų per mėnesį pagamina apie 8 tūkst. minkštųjų baldų.

Galimybės plėtrai

Sąlygos naujojoje gamykloje, palyginti su senosiomis patalpomis, skiriasi šviesmečiais. Sovietiniai pastatai buvo morališkai pasenę ir vizualine, ir funkcine prasme. Be to, nebuvo galimybių plėtrai.

Naująsias patalpas būtų buvę daug patogiau statyti tuščiame sklype. Tačiau įvertinus, kad apie 70 proc. „Kauno baldų“ darbuotojų – iš Šančių ir aplinkinių rajonų, kad net ir suorganizavus nemokamą pavėžėjimą, pasiekti darbo vietą darbuotojams kiltų daug nepatogumų, nuspręsta naują pastatą statyti toje pačioje vietoje.

Moderni gamykla per du etapus iškilo per pusantrų metų. Galimybių plėtrai jame, atsižvelgiant į vadovų užmojus, užteks mažiausiai penkeriems metams. Prireikus būtų galima svarstyti apie priestato statybą.

Komanda: „Kauno baldų“ kolektyve – 370 darbuotojų. (Regimanto Zakšensko nuotr.)

Skaičiuojama, kad, baigus projektą ir pasiekus planuotą gamybos mastą, gamybos efektyvumas turėtų padidėti 25 proc. Tikimasi, kad per porą metų pardavimai išaugs pusantro karto, tad dairomasi naujų rinkų. Dabartinės eksporto kryptys – Skandinavija, Vokietija, Nyderlandai, Belgija.

Planuojama, kad per kelerius metus naujoji „Kauno baldų“ gamykla leis pardavimus padidinti iki maždaug 70 mln. eurų. Pernai visų metų bendrovės pardavimai siekė 27,6 mln. eurų ir buvo trečdaliu didesni nei 2020 m.

Sąlygos naujojoje gamykloje, palyginti su senosiomis patalpomis, skiriasi šviesmečiais.

GALERIJA

  • Naujoji „Kauno baldų“ gamykla – ir darbui, ir atokvėpiui
  • Naujoji „Kauno baldų“ gamykla – ir darbui, ir atokvėpiui
  • Naujoji „Kauno baldų“ gamykla – ir darbui, ir atokvėpiui
Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

saunuoliai... sekmes ir kantrybes jums

besiatsimusinejat nuo mokescius kontrolieriu tikrintoju ir baudeju armijos....as ... pass : no more biznis in bauduva

Lukka

tai ionformacinsi straipsnis-ir taip kosminės baldų kainos, dar kils.

<<<<GERA LIETUVAI IR TAUTAI ŽINIA

Malonu išgirst gerą žinią.Paskutiniu laiku vos ne juodos spalvos...BLIZGESIO nemėgstu ,bet mėgstu kokybę ,o ne kiekybę..Tikiuosi jog bus tvirti ir laikys tiek kiek tarybinių laikų...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS