Nyderlandų karalius Kaune pagerbs olandų diplomato atminimą | Diena.lt

NYDERLANDŲ KARALIUS KAUNE PAGERBS OLANDŲ DIPLOMATO ATMINIMĄ

  • 7

Nyderlandų karalius Willemas-Alexander'as (Vilemas Aleksandras) ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį Kaune atidengs simbolinį šviesos monumentą žydus Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjusio olandų diplomato Jano Zwartendijko (Jano Zvartendeiko) atminimui.

1940 metais Nyderlandų garbės konsulu ir kompanijos „Philips“ atstovu Kaune dirbęs J. Zwartendijkas išdavė 2400 vizų į Kiurasao  salą Lietuvos ir Lenkijos žydams, taip išgelbėdamas jų gyvybes.

J. Zwartendijkas įrašytas į Pasaulio teisuolių sąrašą, po mirties apdovanotas Lietuvos Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi. Jo atminimą įamžins ir simbolinė šviesos instaliacija Kauno Laisvės alėjoje.

Iškilmingoje ceremonijoje Laisvės alėjoje penktadienio popietę taip pat dalyvaus diplomato vaikai, olandų diplomato išgelbėtas žmogus. 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

...

Karalius pagerbė dokumentų padirbinėtoją?.. :s

komedija

Kur pasaulyje minimi (jau nekalbu Izraelį:))) Birutė Fedaravičienė, Antanas Trimakas, Viktoras Čečėta ir kt. Rasite apie juos žinių URM svetainėje?:) Gal bent vienas tapo Vilniaus ar Kauno garbės piliečiu?:))) Kvasnevskis Kaunui reikalingesnis...

komedija

Teisingos Alvio mintys! Data skamba keistai...Beje, kaip tie, nusprendę bėgti iš Europos, pasiekė Lietuvą? Kodėl ES (apie Kauną net nekalbu:))) neįamžinti Lietuvos diplomatai, gelbėję žmones? Tylu, ramu...Tik Sugiharą prisimena:) Jeigu norėjai gauti Kaune Sugicharos ar kt. vizą, tai pradžioje Lietuvą reikėjo PASIEKTI. Kas gelbėjo tūkstančius Europos piliečių, įskaitant ir Lenkijos žydus gelbėjimą pačioje Antrojo pasaulinio karo pradžioje, kai to dar nedarė jokios kitos šalies diplomatai? Ką Sugiharą būtų gelbėjęs, jeigu pabėgėlių statuso pirmoji nebūtų įteisinusi Lietuva?:))) Lietuva neprimena pasauliui apie tai, kad dar 1934 metais perdavė Vokietijai oficialią notą, perspėjančią nesiimti veiksmų prieš šioje šalyje rezidavusius žydus – Lietuvos piliečius. O apie tai, kad Lietuva – pirmoji valstybė pasaulyje, kurioje vyko nacių teismas?Ssistemingai žydų gelbėjimu įvairių šalių diplomatai užsiėmė nuo 1940 metų, kai lietuviai tai darė jau nuo 1939 metų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS