Pačiame Kauno centre – netvarkomas skaudulys | Diena.lt

PAČIAME KAUNO CENTRE – NETVARKOMAS SKAUDULYS

Pačiame Kauno centre, Kaunakiemio g. 3, stūksančio pastato šeimininkams, regis, visai ne gėda. Nei prieš besitvarkančius kaimynus, nei prieš miestiečius, buvusį sulčių fabriką badančius pirštais.

Liko vienas skaudulys

Tarp Karaliaus Mindaugo prospekto, Kaunakiemio gatvės ir M.K.Čiurlionio prietilčio įsikūręs "Pienocentro" centrinės pieninės pastatų kvartalas – vienas solidžiausių tarpukario pramoninės architektūros kompleksų. Anuomet jį sudarė šaldytuvų pastatas, kiaušinių sandėlis, vaisių sulčių fabrikas, centrinė pieninė su administraciniu pastatu ir garažais.

2010-aisiais architektas Algimantas Kančas su komanda užsimojo prikelti senąjį kompleksą. Parengė kvartalo rekonstrukcijos detalųjį planą, pagal kurį senuose industrinio paveldo statiniuose buvo numatyta įrengti gyvenamosios ir komercinės paskirties Karaliaus Mindaugo apartamentus ir Karaliaus Mindaugo verslo centrą. Mirus A.Kančui, projekto darbus tęsė architektas Kęstutis Kajokas. Pastarieji buvo įgyvendinti trimis etapais. Pirmojo metu rekonstruoti senieji šaldytuvų pastatai, antrojo – į kvartalo vidų orientuotas pieninės pastatas. Per trečiąjį etapą rekonstruotas administracinis pastatas. Per ketvirtąjį planuojama prikelti kiaušinių sandėlį.

Vienintelis belikęs skaudulys, darkantis bendrą komplekso vaizdą, 3-iuoju numeriu pažymėtas Kaunakiemio gatvės pastatas, kuriame tarpukariu buvo įsikūręs pagal Vytauto Landsbergio-Žemkalnio ir inžinieriaus Algirdo Prapuolenio projektą statytas vaisių sulčių fabrikas "Sodyba". Jis priklauso kitiems savininkams nei likę kvartalo pastatai.

Tentas – ne išeitis

"Štai jums puikus pavyzdys, kaip skirtingai tvarkosi du šeimininkai. Viena dalis tarsi saldainiukas – gėdos nedaro. Liko dar Karaliaus Mindaugo prospekte neatliktų darbų, bet viskas juda į priekį, o čia... stovi kaip kaulas – nei patys valgo, nei kitiems duoda. Pyktis ima", – apmaudo dėl komplekso "nelaimėlio" neslėpė Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno teritorinio padalinio vedėjas Svaigedas Stoškus.

Tento už dyką niekas neduoda. Tiksliai nežinau, kiek, tačiau spėju, kad už tą sumą būtų galima parengti projektą.

Ilgus metus kauniečius ir miesto svečius Senamiestyje šiurpinusi žydų ligoninė, praėjusių metų rugpjūtį buvo aptraukta tentu. Panašiais apdarais ne kartą pasipuošė ir kiti apleisti ar tvarkomi miesto pastatai. Paklaustas, ar nevertėtų po tentu paslėpti ir pieninės pastatų komplekso atsiskyrėlio, S.Stoškus tikino, kad tai tik laikinas sprendimas.

"Tento už dyką niekas neduoda. Tiksliai nežinau, kiek, tačiau spėju, kad už tą sumą būtų galima parengti projektą, – spėliojo Kauno paveldosaugininkų vadas. – Žinoma, jei tą pastatą žada ilgai marinuoti, tai tentas – išeitis, bet geriausia būtų, kad pastatą savininkai tvarkytų patys, parduotų arba išnuomotų."

Apleistas dviaukštis su pusrūsiu ir pastoge pačioje miesto širdyje, anot paveldosaugininko, bado akis ne tik paveldosaugininkams ar miestiečiams. Dėl pastato galvas suka ir valdininkai. 2018-ųjų rugsėjo 11 d. Kauno miesto tarybos sprendimu Kaunakiemio g. 3 pastatas buvo įtrauktas į apleisto ar neprižiūrėto nekilnojamojo turto sąrašą. Apie tai raštu buvo informuoti turto savininkai. Anot savivaldybės administracijos Ryšių su visuomene skyriaus vyr. specialisto Tomo Jarusevičiaus, už šį turtą taikomas 3 proc. valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifas, kai įprastai jis siekia tik 1 proc.

Kratosi atsakomybės

Nekilnojamojo turto registre žymima, kad Kaunakiemio g. 3 pastatas priklauso įmonei "GLK-Oil", vadovaujamai Loretos Žaliauskaitės. Transporto paslaugas teikianti įmonė buvusio vaisių sulčių fabriko nuosavybės teises įgavo 2018 m. liepos 27 d., tačiau iki šiol jokių tvarkymo darbų nevykdo.

"Mes jau ruošiame projektus pas architektus. Viskas yra daroma, bet Lietuvoje labai geri įstatymai ir labai greitai tokius paveldosaugos objektus galima sutvarkyti. Apie viską kalbu kabutėse, – pasiteiravus, kada Kaunakiemio g. 3 pajudės ledai, kalbėjo įmonės vadovė L.Žaliauskaitė. – Mes jau senokai pradėjome kutenti ir krapštyti visus reikalus, tačiau kiekviename žingsnyje stringame."

L.Žaliauskaitė tikino, kad šiuo metu esą laukiami leidimai ir darsyk pabrėžė, kad ne viskas priklauso nuo pastatą įsigijusios įmonės norų.

"Taip, pastatas kaip pūlinys. Esame suinteresuoti, kad darbai būtų pradėti kuo greičiau. Mes darome viską, bet šitie dalykai labai stringa kabinetuose", – greitų sprendimų 2019-aisiais vylėsi įmonės vadovė.

GALERIJA

  • Pačiame Kauno centre – netvarkomas skaudulys
  • Pačiame Kauno centre – netvarkomas skaudulys
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (45)

Zita

Ilgai miegojo konservatoriai prabudo kad jie jau ne valdzioj kad jau kiti tvakosi ir ne pagal ju norus vis ne taip ir ne taip brangieji reikia dirbti o jus tik suda malate ir kitus kritikuojate sekmes ir toliau miegoti ir nesipainiokit dirbantiems

Sigita

Baisu,juk čia buvo konservų fabrikas aš čia dirbau 1987-1990 m.,viską išgriovė,fabriką sunaikino,juk ten kažkokį tiltą žadėjo tiesti,o nieko nėra,o atsimenama kažkokia sulčių spaudykla,juokinga ir graudu

Unuonimas

Taip, jokia naujiena, kad neduodantieji kyšio verčiami blaškytis iš valdininko pas valdininką, marinuojamas jų laikas ir tiems valdininkams visai nerūpi kaip atrodo miestas. Priešingai, jie gal net ir prisideda prie tokių straipsnių rašymo, nes gal tada savininkas susiprotės kaip reikia greičiau tvarkyti tokius reikalus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS