Pagarba, dėkingumas nuoširdžiausiesiems ir maldos už juos | Diena.lt

PAGARBA, DĖKINGUMAS NUOŠIRDŽIAUSIESIEMS IR MALDOS UŽ JUOS

Išmokyti nepasiduoti, kovojant su liga. Švelniai paimti už rankos vaiką, kad pamirštų skausmą ir baimę, nuraminti tėvus, kad be reikalo nepanikuotų. Nenurašyti senolio, jį gydyti iki paskutinės dienos. Tokie ligonių pageidavimai gydytojams.

Pasiryžimas – pusė pergalės

"Yra gyvenime vertybių, kurių iš žmogaus atimti niekas negali. Tai jo dora, sąžinė, meilė žmonėms, darbui. Profesorius neurologas Kęstutis Petrikonis turtingas savo dvasinių vertybių, stiprybe, ištverme, kantrybe, įžvalgumu, gebėjimu rasti sprendimus net ir esant pačioms sudėtingiausioms situacijoms, bendrauti su pacientu, jo artimaisiais, puikiai atlikti gydytojo, vadybininko, administratoriaus pareigas. Jis yra puikus savo profesijos žinovas, aukštos erudicijos, didelės vidinės kultūros, kompetentingas, iniciatyvus žmogus", – taip apie Kauno klinikų gydytoją neurologą, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prorektorių studijoms profesorių K.Petrikonį rašo kauniečiai Danguolė ir Albinas Grūnovai.

Savo laiške jie cituoja rašytoją Henry Millerį, kuris yra pasakęs, kad labai didelis skirtumas, kaip esi nusiteikęs, prieš pradėdamas kokį nors darbą: ar jo imiesi su didžiausiu pasiryžimu, ar iš pat pradžių galvoji, kaip tas darbas eisis, svarstai, gal neverta dėl jo gaišti.

"Pasiryžimas nugalėti yra pusė pergalės, o galvoti apie pralaimėjimą – jau pusiau pralaimėjimas, nors kova dar neprasidėjo. Pasauliui reikia žmonių, kurie pralaimėjimo nežinotų, bet kokioms aplinkybėms esant nenustotų drąsos. Tokiais žmonėmis galima pasitikėti: arba jie nugalės, arba kovodami žus", – šie H.Millerio žodžiai tarsi apibūdina profesorių K.Petrikonį.

Tai tvirtina jo pacientai, patyrę, kad sergantiesiems nelengva Parkinsono liga. Be to, ir jų artimiesiems gydytojas dovanoja viltį gyventi visavertį, prasmingą, kūrybingą gyvenimą.

"Profesorius mus moko kovoti ir nepasiduoti, suvokti, kad gyvenimas priklauso ne tiek nuo to, ką jis mums suteikia, kiek nuo to, kas su mumis atsitinka, kaip mes tai įvertinsime. Aplinkybės ir įvykiai nuspalvina gyvenimą, o mums tam ir duotas protas, kad pasirinktume spalvas. Kartais jas pasirenkat reikalingas vedlys. Mums juo tapo gydytojas K.Petrikonis", – tvirtina A.Grūnovas.

Kaip išmokti nesirgti

Yra labai daug sunkių ligų. Ir tai ne tik vėžys, kurio visi bijome, bet ir neurologinės, širdies, virškinimo sistemos, psichikos ir kitos ligos. Sirgti yra blogai, to niekas nenori. Netgi peršalus suvokiama, kad geriau eiti į darbą, nei gulėti lovoje, nors sveikam oi kaip norėtųsi patinginiauti darbo dieną.

Nuo ligų mus saugo šeimos gydytojai. Sveikatos politikai akcentuoja ligų prevenciją, bet kol kas gydytojams darbo apsčiai gydant, užuot aiškinant, kaip nesusirgti.

"Mano šeimos gydytoja Olga Vasiliauskienė, dirbanti Kauno klinikose, viską suspėja: ir negalavimą diagnozuoti, ir ligą išgydyti, ir perspėti, kaip nesusirgti ateityje. Tai pati profesionaliausia šeimos gydytoja pasaulyje! Juk neatsitiktinai daugybė jos pacientų – Kauno klinikose dirbantys gydytojai ir slaugytojos. Einant pas gydytoją Olgą visuomet tenka pamatyti jos pacientų baltais chalatais. Belieka apgailestauti tik dėl to, kad jie jaučiasi privilegijuoti ir nori pas gydytoją patekti be eilės. Antra vertus, jei ateina darbo metu, natūralu, kad skuba", – svarsto kaunietė Marija ir tvirtina, kad gydytojos O.Vasiliauskienės dėmesingumas mažam ir senjorui, jos rūpestis kiekvienu pacientu, netgi prisirišimas prie jų kaip prie artimųjų, yra tikros šeimos gydytojos bruožai.

Kaunietė Kristina rašo, kad nuoširdžiausia gydytoja rinktų Kauno Centro poliklinikos vyresniąją šeimos gydytoją Danutę Krylovienę.

"Ji visada besišypsanti, maloni, viską suprantamai paaiškina, net neprašant nusiunčia profilaktiškai pasitikrinti pas vieną ar kitą specialistą", – teigia Kristina.

Kaunietė Laurijana giria kitą šeimos gydytoją, Giedrių Tytmoną, dirbantį klinikoje "Signata".

"Tai gydytojas iš didžiosios raides. Nuoširdesnio ir paslaugesnio šeimos gydytojo nesu sutikusi. Jis taip išklauso, paguodžia ir nuramina, kad vos išėjus iš jo kabineto pasijauti sveikas. Gydytojas niekada nepasako, kad neturi laiko ar negalės priimti, net ir tada, kai kreipiesi po darbo valandų. Mes imame panikuoti, kai suserga vaikai, o jis sugeba išaiškinti, kad nežymiai pakilusi temperatūra tikrai nekelia mirtino pavojaus, nuramina ir įkvepia optimizmo. Juk tai padeda sveikti", – rašo Laurijana.

Tai auksinių rankų specialistas, išgelbėjęs šimtus gyvybių, ir ne tik Lietuvoje. Profesorių R.Benetį kviečia dirbti garsiausios pasaulio klinikos, bet jis – Lietuvos patriotas.

Patriotai Lietuvos nepalieka

Grupė skaitytojų nuoširdžiausio gydytojo vardą skiria Kauno klinikose dirbančiam docentui, gydytojui kardiologui Ramūnui Unikui. Tai profesionalas, diagnozuojantis sunkiausias širdies ligas, puikiai stentuojantis užsikimšusias širdies kraujagysles ir taip gelbstintis ligonius nuo infarkto.

"Šis daktaras nusipelnęs žmonėms savo nuoširdžiu atsidavimu darbui ir ligoniams. Jo telefonas niekada nebūna išjungtas, šis gydytojas niekada nesako "negaliu", – rašo Brigita.

Ne mažiau gražių žodžių skiriama profesoriui kardiochirurgui Rimantui Benečiui. Kas jo nežino?!

"Tai auksinių rankų specialistas, išgelbėjęs šimtus gyvybių, ir ne tik Lietuvoje. Profesorių R.Benetį kviečia dirbti garsiausios pasaulio klinikos, bet jis – Lietuvos patriotas", – rašo profesoriaus pacientas Vytautas Čepulis.

Praėjo jau penkeri metai po jam atliktos itin sudėtingos širdies operacijos ir vyras jaučiasi gerai. Džiaugiasi gyvenimu, vaikais ir anūkais.

Už tokią galimybę, tiksliau sugrąžintą gyvenimą profesoriui R.Benečiui dėkingi daugybė buvusių jo pacientų.

"Toks didis žmogus dirba mūsų mieste, todėl jį būtina gerbti ir vertinti pačiomis gražiausiomis nominacijomis", – rašo kaunietė Aušra Petraitienė.

Vaikų draugai

Gydytoja psichiatrė Aida Stankevičienė, dirbanti Kalniečių poliklinikoje, yra labai nuoširdi, kiekvienam skiria itin daug dėmesio. Jos tikslas – padėti žmonėms, ieškoti sprendimo ne vien skiriant vaistus.

Artūras Kilda, Kauno klinikų vaikų gydytojas, puikiai išmano savo darbą ir jį atlieka su didele atsakomybe, yra nuoširdus ir atsidavęs mažiesiems ligoniams.

Gydytojas Emilis Čekanauskas, vaikų ortopedas traumatologas – nuostabus žmogus, tikras vaikų draugas, nes puikiai supranta jų psichologiją, o tai padeda nusiraminti, ir skausmas slopsta be vaistų.

Vaikų ligų gydytoja Daiva Matjošaitienė, dirbanti Lašo klinikoje, labai miela, maloni, švelni. Ji ligonį visuomet priima tą pačią dieną, jei to labai reikia.

Dainavos poliklinikos gydytoja ginekologė Lina Goberienė – nuoširdi, profesionali, rūpestinga. Tai tikrai gydytoja iš pašaukimo, tokia, kaip ir jos mama Zita Jackonienė, taip pat ginekologė.

Gydytojas dermatovenerologas Nauris Grušauskas sugeba gydyti ne tik medikamentais. Jis visada ras tinkamą žodį kiekvienam, o ypač mažiesiems pacientams. Ne vienas vaikas iš jo kabineto išeina su plačiausia šypsena. Galbūt tuo momentu problemos, su kuriomis atėjo, ir neišsisprendė, bet šypsena vaiko veide byloja apie gydytojo profesionalumą ir nuoširdumą.

Gydytoja dermatovenerologė Janina Vasilavičienė – pati šauniausia gydytoja, su kuria galima pasitarti pačiais slapčiausiais sveikatos klausimais, ir ji visuomet ras patį geriausią sprendimą.

Kas pateks į dešimtuką

"Nuoširdžiausiu Kauno gydytoju norėčiau tituluoti chirurgą Liną Martinaitį, dirbantį Respublikinėje Kauno ligoninėje. Jis ne tik puikiai atliko operaciją mano beveik šimtametei mamai, bet ir ne kartą konsultavo, rūpinosi, negailėjo savo brangaus laiko ir turėjo kantrybės senam žmogui, į kurį daug kas žiūri kaip į nurašytą. Šio gydytojo dėka mama neįtikėtinai greitai pasveiko po operacijos ir dabar kasdien savo vakaro maldoje prašo Dievo palaiminimo šiam puikiam daktarui", – rašo Valerija Baronienė.

Kaunietis Mindaugas Paulauskas dievina gydytoją kineziterapeutę Giedrą Bušmanienę. Už tai, kad savo nuoširdumu privertė patikėti unikaliais gydymo metodais ir sveikatą sugrąžino be vaistų.

Būtų galima cituoti dar kelias dešimtis laiškų, be perstojo vardyti pavardes gydytojų, kuriuos jų pacientai vadina pačiais nuoširdžiausiais. Garbė šiems medikams. Deja, taisyklės tokios, kad iš siūlomų daugiau nei šimto gydytojų, kurių pavardės kartosis dažniausiai, bus sudarytas dešimtukas.

Pasiūlymus galima siųsti iki penktadienio, balandžio 7 d. Jų laukiame adresu: I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba e.p. sveikata@kaunodiena.lt ir interneto portale kaunodiena.lt.

Iš dešimtuko išrinksime patį nuoširdžiausią gydytoją, o balandžio 27-ąją, Medicinos darbuotojų dieną, pagerbsime jį ir visus dešimt.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

audra

gyd EVALDA DANYTE pu[ki gydytoja ,nuosirdi,maloni demesinga

Irena

Rimantas Kėvalas- pats nuostabiausias gydytojas. Jam nesvetimas vaikų patirtas skausmas.

atsiprasau

prof.PETRIKONIS matomai jau perdeges nuo laupsiu ir darbo,blogai kai bendravimas nenuosirdus,padrikas,gal reiketu pailseti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS