Penktadienį Kaune viešės Nyderlandų karalius | Diena.lt

PENKTADIENĮ KAUNE VIEŠĖS NYDERLANDŲ KARALIUS

Rytoj Kaune viešės Nyderlandų karalius Willemas-Alexanderis, kuris čia atidengs paminklą olandų diplomatui ir pasaulio teisuoliui Janui Zwartendijkui. Iškilminga ceremonija prasidės 15.30 val.

Nuo šiol Kaune J.Zwartendijką primins garsios olandės šviesos menininkės Giny Vos sukurtas monumentas, pastatytas Laisvės alėjoje ties 29 namu, kuriame 1939–1940 m. buvo Nyderlandų garbės konsulo ir verslininko kabinetas.

Simbolinę šviesos instaliaciją sudarantis spiralės formos šviesos ratas reprezentuoja J.Zvartendeiko išduotas „Vizas gyventi“.

Simono Kairio "Facebook" nuotr.

Nyderlandų garbės konsulo pareigas Kaune ėjęs J.Zwartendijkas, Kaune dirbdamas kartu su japonų diplomatu Čijune Sugihara, išgelbėjo apie 10 tūkst. Lietuvos ir Lenkijos žydų.

J.Zwartendijko jiems išduodavo vizas į Nyderlandų karalystei priklausiusią Kiurasao salą, o šių dokumentų turėtojams Č.Sugihara galėjo išduoti tranzitines Japonijos vizas.

Karalių į Kauną atlydės Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Renginyje dalyvaus Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, J. Zwartendijk vaikai ir anūkai, kiti garbūs svečiai.

Willemas-Alexanderis ir Dalia Grybauskaitė/R.Dačkaus (LR Prezidento kanceliarija) nuotr.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Dainų kraštas

Putinas susitikinėja su verslininkais, rimtais politikais, Grybauskaitė - su karaliais:)

kam

tie karaliai ir ju paminklai kai savu uztenka perakis o praejus laikui ar mastymui kad neatsidurtu kokiam nors parke G....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS