Pirmas atvejis Kaune: į svečius užklydo itin reta viešnia | Diena.lt

PIRMAS ATVEJIS KAUNE: Į SVEČIUS UŽKLYDO ITIN RETA VIEŠNIA

Didžiausioje gulbių ir ančių lesykloje Lietuvoje užklydo ir itin retas paukštis – juodoji gulbė. Ornitologai tikina, kad toks paukštis Kaune pastebėtas pirmą kartą.

Retas paukštis

Spustelėjus šalčiams, kasmet Nemune ties Žemųjų Šančių Kranto 9-ąja ir 10-ąja gatvėmis ir žemiau Kauno hidroelektrinės susitelkia šimtai žiemoti pasilikusių gulbių, pulkai ančių. Šiemet čia pastebėta ir Lietuvoje labai retai sutinkama juodoji gulbė. Ji ypač gerai išsiskiria baltųjų sparnuočių pulke. Ornitologai tikina, kad toks paukštis į Kauną greičiausiai užklydo iš Šiaurės šalių. Tikėtina, kad gulbė pabėgo iš zoologijos sodų arba privačių paukščių kolekcininkų.

"Tai ganėtinai retas paukštis Europoje, tačiau ornitologai juo nelabai džiaugiasi, nes tai yra ne mūsų vietinis paukštis. Natūraliai šios gulbės gyvena Australijoje ir tik prieš kelis šimtus metų pradėta jas vežti į Europą, taip pat laikytas zoologijos soduose, parkuose. Bet atskiri individai ištrūko į laisvę ir kadangi jiems nebuvo pakirpti sparnai, jie pradėjo klajoti. Vakarų Europoje tai tapo tam tikra problema, nes juodosios gulbės įsikūrė tose buveinėse, kuriose perėjo mūsų vietiniai paukščiai. Ši gulbė Kaune yra tarsi į laisvę ištrūkusi papūgėlė", – kalbėjo Lietuvos ornitologų draugijos narys Marius Karlonas.

Jis tikino, kad ir į Kauną atklydusi gulbė greičiausiai taip pat yra iš kažkur pabėgusi. Gali būti, kad ji atkeliavo iš Skandinavijos ar Rusijos. Tačiau Lietuvos ornitologų draugija dar nėra gavusi informacijos, kad kažkuris zoologijos sodas būtų pasigedęs šios gražuolės.

"Reikėtų gerai pasižiūrėti jos koją, ar tikrai nėra žiedų, nes nelaisvėje laikomi paukščiai paprastai būna sužieduoti", – pridūrė paukščių stebėtojas.

Patogu pasigrožėti

Tikėtina, kad gulbė pabėgo iš zoologijos sodų arba privačių paukščių kolekcininkų.

Vis dėlto specialistas patikino, kad pasigrožėti tikrai yra kuo, nes juodoji viešnia išsiskiria baltųjų gulbių būryje. Šančių lesykloje paukščiai buriasi netoli kranto, tad gamtos mylėtojai retą paukštį gali apžiūrėti iš gana arti.

"Galima tikrai atvažiuoti ir pasigrožėti, nes tai nekasdienis reginys. Lietuvoje nedaug vietų, kur pastebėtos juodosios gulbės. Pastaraisiais metais kelios pastebėtos ties Raseiniais, Pagėgiais, tačiau jos pastebimos tikrai ne kiekvienais metais. Kiek aš iš stebėjimų atsimenu, tai pirmas atvejis, kai šis paukštis sutinkamas Kaune. Dabar yra gera proga atvykti prie Nemuno ir pasižiūrėti, nes kartais būna šios gulbės stebimos kažkur giliai gamtoje, o šiuo atveju ji yra pačiame mieste", – sakė M.Karlonas.

Netiki, kad užsiliks

Ornitologas tikino, kad specialios priežiūros juodoji gulbė kol kas nesulauks. Kol kas ji, kaip ir čia žiemoti liekantys kiti paukščiai, pati randa kuo prasimaitinti.

"Gulbės šiuo metu dar pačios sėkmingai perskrenda į kitas vietas, nes dar ne visi vandens telkiniai yra užšalę, tad dar nerekomenduojame jų per daug žmonėms lesinti, nes pačiame Kaune yra atvira upės vaga, tad gulbės dar gali pačios išsimaitinti, atrasti ant dugno augalų. Tad ir juodosios gulbės kol kas gelbėti nereikia", – sakė paukščių stebėtojas.

M.Karlonas tikino, kad greičiausiai juodoji gulbė ilgai Kaune neužsibus. Spėjama, kad už poros savaičių juodoji viešnia kartu su kitomis gulbėmis pajudės į kitus vandens telkinius ar pievas, kur galės geriau maitintis.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

cha

Rusai paleido, Putinas taip liepė...

idomu

kokie iseitu gulbiukai sukrizminus? turbut pilkiukai kaip ir seimas......

!

samojis p.A . labai pavykes
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS