Po Lietuvą – automobiliu, dviračiais, pėsčiomis | Diena.lt

PO LIETUVĄ – AUTOMOBILIU, DVIRAČIAIS, PĖSČIOMIS

Turizmas auga taip sparčiai, kad Pasaulio turizmo organizacija XXI a. vadina turizmo revoliucija. Lietuviai taip pat daugiau keliauja, ir ne vien į užsienį. Pastarųjų metų turizmo tendencija – pažintinės kelionės po Lietuvą. Juk pas mus yra tiek daug nustebinti galinčių objektų! Tuo galėsite įsitikinti pasirinkę bent vieną iš šių maršrutų.

Šiauliai–Telšiai–Plungė–Plateliai

"Kiekviena vieta turi savo istoriją ir savo veidą, tik reikia mokėti apie tai papasakoti", – yra sakęs rašytojas Rimantas Kmita, kai Šiauliuose buvo pristatoma ekskursija pagal didelio populiarumo sulaukusią jo knygą "Pietinia kronikas". Ekskursijoje keliaujama po miesto pietinį mikrorajoną sujungiant romano siužetą su gido pasakojimais.

Ir tai ne vienintelė teminė ekskursija Saulės mieste. Anot Valstybinio turizmo departamento Vietinio turizmo poskyrio vyriausiosios specialistės Neringos Sutkaitytės, sudariusios penkis įdomiausius maršrutus po Lietuvą šią vasarą, be jau minėtosios ekskursijos, turistai gali išmėginti tarpukario valgius degustacinėje vakarienėje "Retro skoniai", pažinti miestą ekskursijose: "Pagrioviais, pakiemiais ir patvoriais", "Mistiškieji Šiauliai", "Sąjūdis. Roko lydimi, laisvo žodžio vedami" ir daugelyje kitų.

"Verta aplankyti ne tik Šokolado muziejų, bet ir kitas netikėtas vietas: Centų kambarį Šiaulių universiteto bibliotekoje, Dviračių ir Kačių muziejus", – N.Sutkaitytė po Šiaulių pataria patraukti link Telšių, kuriuos apkeliauti galima ieškant lokiukų – Žemaitijos sostinės simbolio.

Kiekviena vieta turi savo istoriją ir savo veidą, tik reikia mokėti apie tai papasakoti.

Pasivaikščiojus atnaujinta Masčio ežero pakrante būtina užsukti į kavinę "Pitlius", kurioje tarpukariu, kai čia veikė restoranas, lankydavosi garsus tenoras Kipras Petrauskas. Lankytojams pageidaujant kavinėje per patefoną leidžiamos plokštelės su operos solisto įrašais.

"Telšių rajone yra įsikūręs Žvėrinčius, kuriame galima stebėti laukinių gyvūnų gyvenimą. Drąsiausi gali išbandyti vadinamuosius vilkų apartamentus ir naktį praleisti vilkų apsuptyje. O pailsėjus kelionę galima tęsti Plungėje, kurios pažiba – Oginskių rūmai su išmaniuoju parku ir modernus Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos Platelių lankytojų centras", – teigia N.Sutkaitytė.

Anot specialistės, Plungės rajone vertėtų aplankyti unikalią Šaltojo karo ekspoziciją, kuri yra vienintelė Europoje ekspozicija, įrengta viename pirmųjų Sovietų Sąjungos požeminiame balistinių raketų šachtiniame paleidimo komplekse. Pavargusieji nuo karo gali nuvažiuoti į Geležinių obelų sodą. Lietuvos kontūrus atkartojantis sodas skirtas litvakų atminimui.

Galutinis šio įspūdingo maršruto taškas – Plateliai. Šeirės pažintiniu taku apeikite arba apvažiuokite dviračiu Platelių ežerą ir aplankykite Užgavėnių kaukių muziejų.

Panevėžys–Biržai–Pakruojis

Legendinio režisieriaus Juozo Miltinio auros tebeapgaubtame Panevėžyje galima ne tik nueiti į teatrą, bet ir kavinėje Laisvės alėjoje paragauti Maestro kavos, arba dalyvauti edukacinėje degustacijoje ir paragauti "Napoleono" torto, pagaminto pagal J.Miltinio receptą. N.Sutkaitytė pasakoja, kad J.Miltinio palikimo studijų centre tebesaugomi jo receptai ir kulinarinės knygos.

"Panevėžio regioną galima pažinti ir kaip malūnų kraštą, aplankant Šeduvos malūną, Kleboniškio ir Balsių vandens malūnus", – N.Sutkaitytė taip pat siūlo išbandyti karštą alaus vonią Apynių namuose, skrydį parasparniu Panevėžio aerodrome ir edukacinę medaus programą "Bičių takais".

Iš Panevėžio pasukus link Biržų verta užlipti į įspūdingą Kirkilų apžvalgos bokštą, primenantį apverstą valtį, pailsinti pėdas greta esančiame pažintiniame Basų kojų take. "Biržų pilies restorane užsisakykite Dalios Grybauskaitės pamėgto "Prezidentės pyrago" ir aplankykite Arbatinukų muziejų", –  netikėtais atradimais Biržuose dalijasi N.Sutkaitytė.

Į Pakruojį ji pataria nuvažiuoti savaitgaliais, kada didžiausioje dvaro sodyboje Lietuvoje – Pakruojo dvare – atgimsta XIX a. gyvenimas su dvaro amatininkais. Dvaras garsėja ne tik čia filmuotu filmu "Tadas Blinda", bet ir malūne esančiu kino teatru bei Bausmių muziejumi.

Ukmergė–Anykščiai

Ukmergėje gyvena ne tik santechnikai, bet ir balandžiai, kaip savo vienoje dainoje dainavo grupė "Antis". Anot N.Sutkaitytės, būtent šie dainos žodžiai: "balandžių daug Ukmergėj" įkvėpė originalią teminę ekskursiją po Ukmergės senamiestį.

"Paklaidžiokite po senamiestį – ieškodami balandžių. Aštuonios paukščių skulptūrėlės jau yra nutūpusios tam tikrose miesto vietose. Negana to, jos pildo norus, jei atliekamos tam tikros užduotys. Pavyzdžiui, vienas balandis gali padėti nuvykti į savo svajonių šalį, kitas – sukurti darną šeimoje ar suteikti išminties", – specialistė siūlo žaismingai atrasti miestą, kuris iš pirmo žvilgsnio netraukia turistų.

Ukmergės rajone N.Sutkaitytė pataria užsukti į Užugirio dvarą, dar vadinamą Smetonos dvaru. Įdomių istorijų saugančiame dvare kadaise vasarodavo pirmasis Lietuvos prezidentas su žmona.

Maršrutą N.Sutkaitytė siūlo pabaigti Anykščiuose, kur gausu šeimos laisvalaikio pramogų: "Nuo Kalitos vasaros rogučių trasos ir žymiojo Medžių lajų tako iki Labirintų parko, nuo Arklio muziejaus iki Šeimyniškėlių piliakalnio."

 

Kaunas–Birštonas–Alytus

Tiek kauniečiams, tiek miesto svečiams turizmo specialistė rekomenduoja Kauną atrasti kaip gatvės meno miestą: užsukti į Kiemo galeriją, surasti interaktyvią "Monos Lizos" freską, perskaityti ilgiausią lietuvišką žodį ant vieno nykiausių Kauno pastatų, sutemus suskaičiuoti "Sėjiko" barstomas žvaigždes. Visi šie ir daugelis kitų gatvės meno, grafičių, neofreskų, site-specific meno kūrinių yra sudėti į žemėlapį "Sienografo užrašai", kurį galima rasti "Tourism information friendly" lipduku pažymėtose miesto vietose.

Kurortiniu Birštonu galima pasimėgauti tiek dviračiu, tiek pėsčiomis. I.Sutkaitytė siūlo dviračiu nulėkti iki Žvėrinčiaus (Vytauto) ąžuolo ir apvažiuoti pažintiniu Škėvonių taku, kuriame atsiveria įspūdinga atodanga.

"Pėsčiomis galima pasivaikščioti Nemuno krantine. Pamatysite Birštono piliakalnį (Vytauto kalną), Birštono kurhauzą, mineralinio vandens atsigersite Geltonojoje biuvetėje, pasilepinsite organizmo grūdinimo procedūromis Kneipo sode, išbandysite inhaliacijas po atviru dangumi mineralinio vandens garinimo bokšte "Druskupis", – nemokamą sveikatingumo programą rekomenduoja specialistė.

Pailsėjus Birštone tikrai bus jėgų pramogauti aplink Alytų. Čia yra aukščiausias Lietuvoje pėsčiųjų ir dviračių Baltosios Rožės tiltas, įsikūrę nuotykių, vandenlenčių ir batutų parkai. Ramybės mėgėjai geriau rinksis pabūti gamtoje ant Punios piliakalnio arba Žuvinto biosferos rezervate.

Gelgaudiškis–Šakiai–Marijampolė

Prieš kelerius metus atgimęs Gelgaudiškio dvaras kviečia lankytojus dalyvauti edukacinėse, teatralizuotose ir pažintinėse ekskursijose, išbandyti dvaro valgius ar išmokti dvariškių šokių. Dvarą supa senas parkas ir 2 km ilgio pažintinis takas.

Anot N.Sutkaitytės, Šakių apylinkės alsuoja istorija: "Zyplių dvare išbandykite kulinarines edukacijas "Zanavykų ragaučius" ir "Duonos ragaučius", didikų virtuvės degustaciją. Aplankykite etnografinę suvalkiečių sodybą ir pramoginėje ekskursijoje pagrybaukite ant Sudargo piliakalnių".

Marijampolė šiais metais yra Lietuvos kultūros sostinė, todėl neapsigausite, jei čia važiuosite ieškoti šiuolaikinio meno. Nuo 2014-ųjų vykstantis simpoziumas "Marijampolė–Londonas–Niujorkas: idėjų migracija" kiekvienais metais miesto sienas pažymi gatvės meno kūriniais. Keliaukite "Mallony" maršrutu ir per 3 val. susipažinkite su trylika meno kūrinių.

Su Marijampolės kultūros paveldu susipažinsite pasirinkę "9 kačių iššūkio" maršrutą – ieškokite objektų, paženklintų katėmis. Čia rasite ir Kačių skverą, ir Poezijos parką, o gyvenimui pasisaldinti – Cukraus fabriko muziejų.

Kauno rajone – meilės keliais

Kokios intrigos virė pakaunės dvaruose, kaip nelaiminga meilė išlaisvino baudžiauninkus ir kur rasti mylimuosius globojančią deivę? Paskirkite vieną dieną romantiškai kelionei po ypatingas Kauno rajono vietas ir suraskite atsakymus.

Maršrutas "Meilės kelias" prasideda Raudondvario dvare, kuriame susitiksite su grafiene Rozalija ir jos tarnaite Felicija. Moterys papasakos ne tik dvaro istoriją, bet ir atskleis savo intriguojančias meilės paslaptis ir galbūt išplepės kitų dvariškių širdies reikalus.

Kelionę tęskite Kulautuvoje, dievų ir deivių slėnyje. Susiradę meilės deivę Mildą nepamirškite jai padėkoti, o gal ir paprašyti protekcijos santykiams. Smagu pasivaikščioti ir po pačią Kulautuvą – ramų kurortinį miestelį.

Dažnai tokiose kelionėse žmonės švenčia ir gimtadienius. Dabar niekas nenori už užstalių sėdėti – ieško pramogų.

Pakeliui į Paštuvą nepraleiskite Karpio tuopos. Šis unikalus gamtos kūrinys turi savo legendą. Pasakojama, kad medis išaugo iš rykštės, kuria buvo mirtinai nuplakta baudžiauninkė – Paštuvos dvaro savininko Igno Karpio mylimoji. Dvarininkas žinomas tuo, kad pirmasis Lietuvoje ir carinėje Rusijoje panaikino baudžiavą.

Paštuvoje užsukite į Basųjų karmeličių vienuolyną. Prieš daugiau nei 20 metų įsikūrusio vienuolyno pradžia – kelios basosios karmelitės, atvykusios iš užsienio. "Galbūt pokalbis su viena iš seserų įkvėps meilės geriems darbams", – sako maršruto "Meilės kelias" sumanytoja, Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro turizmo vadybininkė-gidė Lina Čekanauskienė.

Anot jos, keliautojams yra siūloma įvairiausių maršrutų Lietuvoje, tačiau nedaug iš jų yra tikrai įdomūs. Šios kelionės idėja – parodyti, kaip meilė gali pasireikšti įvairiomis formomis, ir apmąstyti amžinąsias gyvenimo vertybes.

Nors meilės keliu galite keliauti patys, gidė siūlo nepatingėti ir susiorganizuoti kokybiškesnę kelionę su vadovu. Juolab kad grupei žmonių bus lengviau suderinti ekskursiją Raudondvario dvare ir priėmimą pas vienuoles.

"Dažnai tokiose kelionėse žmonės švenčia ir gimtadienius. Dabar niekas nenori už užstalių sėdėti – ieško pramogų", – pasakoja L.Čekanauskienė. Pasak jos, norintys su draugų kompanija pakeliauti pakaunėje, turėtų pasiskambinti į Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centrą, kur pagal pageidavimus bus pasiūlyta įdomiausia kelionė.

Norintiesiems keliauti individualiai L.Čekanauskienė siūlo maršrutą po Pyplių, Altoniškių ir Jadagonių piliakalnius. Taip pat verta aplankyti tarpukario kurortus Kačerginę, Kulautuvą ir Zapyškį. Apie pusę šios kurortinės teritorijos užima pušynai, kur galima ramiai pasivaikščioti ir galbūt paspėlioti, kokie kurortiniai romanai mezgėsi tarp poilsiautojų.

40 Kauno įdomybių

Jeigu atrodo, kad Kaune viską matėte ir niekas jūsų nebenustebins, klystate. Griebkite VšĮ "Kaunas IN" parengtą žemėlapį-žaidimą "Pažink Kauną" ir pasijuskite turistu savo mieste.

40 nematytų, gerai pažįstamų ar jau primirštų Kauno vietų maršrutu rekomenduojama keliauti dviračiu, tačiau jas pasiekti galima ir pėsčiomis, automobiliu ar viešuoju transportu. Pastatai, skulptūros, aikštės ar gatvės meno akcentai – tikrai atrasite kažką naujo. O jeigu vieta ar objektas jums gerai pažįstamas, atsiverskite leidinį ir paskaitykite jų aprašymą.

Leidinyje rasite ir žaidimo kortelę, kurią užpildžius reikės įmesti į specialiai tam skirtas dėžes ir dalyvauti loterijoje dėl įvairių prizų. Žaidimas vyks visą vasarą iki rugsėjo 30 d.

GALERIJA

  • Po Lietuvą – automobiliu, dviračiais, pėsčiomis
  • Po Lietuvą – automobiliu, dviračiais, pėsčiomis
DMN nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS