Po nelaimės Žaliakalnio funikulieriaus atidaryti neskuba: kada vėl pajudės? | Diena.lt

PO NELAIMĖS ŽALIAKALNIO FUNIKULIERIAUS ATIDARYTI NESKUBA: KADA VĖL PAJUDĖS?

Birželio 8 d. po nelaimės uždarytas Žaliakalnio funikulierius keleivių neveš visą vasarą. Pasak funikulierių valdančios bendrovės "Kauno liftai" direktoriaus Jono Guzavičiaus, šiuo metu dar vyksta tyrimas, o paskui planuojami remonto darbai, kurie pasibaigs tik rugsėjį.

"Dar galutinai nepasirašytas tyrimas, o paskui mes jį numatę remontuoti. Kadangi metinė atestacija jau baigiasi šį mėnesį, kartu ir atliksime remontą. Vis dėlto rugpjūčio 6 d. jam sukaks 87 metai. Gana solidus amžius tokiam mechanizmui", – sakė J.Guzavičius. Pasak jo, bus keičiami pabėgiai, perdažomi vagonai ir peronai, galbūt keičiami lynai, atliekami kiti remonto darbai.

"Detalių naujų tokių tikrai gauti negalime. Ką gauname, nuperkame – guolius įvairius pakeičiame. Tada kviečiame valstybės įgaliotą instituciją, kuri atlieka atestavimą, ir po to funikulierius vėl dirba visus metus", – pasakojo "Kauno liftų" vadovas.

Anot jo, vagonai bus perdažomi ta pačia geltona spalva: "Jo gimtoji spalva geltona. Parašyta, kad jis buvo kiaušinienės spalvos, panašiausia į ją ir dažome", – juokėsi J.Guzavičius. Spalva nublunka, nes funikulierius neturi garažo, jį veikia įvairios klimato sąlygos, o peronai būna aprašinėti užrašais.

Po remonto funikulierius duris atvers nepakitęs: atrodys ir kainuos tiek pat. "Kainos kol kas kelti nežadame – pelno mums tai neduos. Mažiau tik žmonės važiuos. Kiek buvo, tiek ir turėtų būti", – sakė J.Guzavičius.

Patvirtinta, kad birželio pradžioje Žaliakalnio funikulieriaus nelaimė, kai nukritus vagonui buvo sužaloti 32 juo važiavę vaikai, įvyko dėl neblaivaus mašinisto kaltės. Pasak J.Guzavičiaus, kaltininkas buvo atleistas, šiuo metu ieškomas naujas darbuotojas.

Nukritęs Žaliakalnio funikulierius

Vilmanto Raupelio nuotr.

"Yra keletas kandidatų, bet dar neišsirinkome. Vesime mokymus, atestuosime, išduosime kvalifikacijos pažymėjimą, o tada pradės dirbti", – J.Guzavičius žadėjo, kad nuo šiol daug dėmesio bus skiriama mašinisto darbui, tačiau dėl anksčiau žadėto antialkoholinio variklio užrakto nebuvo užtikrintas.

"Jei tik bus galimybės, bandysime. Turbūt bus, nėra sudėtingas labai mechanizmas, girdėjau, montuoja į naujus automobilius, tai čia nebūtų problemos", – anot "Kauno liftai" direktoriaus, kiekvieną dieną stebėti žmogų būtų sudėtinga.

"Atvirai pasakius, tai ir pačios Lietuvos problema, gal ir Europos, net pasaulio. Žmogiška klaida. Pas mus daug dirba darbuotojų, bet tokių problemų daugelį metų nebuvo", – pasak jo, šiuo metu veikia penkios kameros, kuriomis taip pat galima būtų sekti mašinisto darbą.


Pretenzijų nepareiškė

Mūsų žmogus buvo aplankęs visus nukentėjusiųjų tėvus, su visais pabendravo.

"Kauno diena" primena, kad minėta nelaimė įvyko birželio 8-osios vakare, kai iš Šiaulių į Kauną atvykusi moksleivių grupė kėlėsi Žaliakalnio funikulieriumi.

Įvykus gedimui 61 metų mašinistas funikulierių pradėjo taisyti vaikų neišleidęs iš vagono. Tuomet dėl iki šiol tiriamų aplinkybių, vagonas su keleiviais pradėjo riedėti žemyn.

8 iš 32 vaikų buvo išvežti į gydymo įstaigą. Vaikams nustatyti rankų, kojų, nugaros sumušimai. Pasak "Kauno liftai" vadovo Jono Guzavičiaus, visi vaikai šiuo metu jaučiasi gerai. Ilgiausiai, penkias dienas, Kauno klinikose buvo gydoma penkiolikametė mergaitė.

"Mūsų žmogus buvo aplankęs visus nukentėjusiųjų tėvus, su visais pabendravo", – J.Guzavičius džiaugėsi, kad nelaimės metu nebuvo rimtų sužalojimų, o vaikų artimieji pretenzijų "Kauno liftams" nepareiškė.

Po nelaimės sulaikytas funikulieriaus mašinistas kitą dieną buvo paleistas iš areštinės. Vyrui, kuris įvykio vietoje buvo neblaivus, dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo pareikšti įtarimai, skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Daugiau informacijos apie birželio mėnesį įvykusią nelaimę rasite "Kauno dienos" straipsnyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

senai

as tai ta mergiote apacioj apsikabines miegojau per isleistuves

Taigi

"Kainos kol kas kelti nežadame.Kiek buvo, tiek ir turėtų būti", – sakė J.Guzavičius.-kuria ir taip pakele iki 70 centu !

Lietus

KIaunas skesta :D

SUSIJUSIOS NAUJIENOS