Po rašinio apie nuniokotą saugomą teritoriją tyrimą pradėjo ir policija | Diena.lt

PO RAŠINIO APIE NUNIOKOTĄ SAUGOMĄ TERITORIJĄ TYRIMĄ PRADĖJO IR POLICIJA

  • 3

Portalas kauno.diena.lt penktadienį rašė apie savavališkai nulygintą dalį Kauno tvirtovės I-ojo forto šiaurinio pylimo. Nors kol kas nėra aišku, kas galėjo nuniokoti valstybės saugomą teritoriją, policija pradėjo įvykio aplinkybių patikslinimą.

„Pagal pasirodžiusią informaciją viešojoje erdvėje dėl galimai savavališkai nulyginto Kauno tvirtovės I-ojo forto šiaurinio pylimo, vasario 22 d. Kauno rajono policijos komisariato pareigūnai pradėjo įvykio aplinkybių patikslinimą“, – pirmadienio pavakarę teigė Kauno policijos atstovė Justina Kazragytė.

Anot J. Kazragytės, oficialus raštas dar nėra gautas, padaryta žala taip pat nėra kol kas įvertinta. „Surinkus visus duomenis bus priimtas procesinis sprendimas“, – aiškino policijos atstovė.

VšĮ „Kauno tvirtovės parko“ Turizmo ir edukacijos skyriaus vedėjas Ovidijus Jurkša penktadienį teigė, kad praėjusią savaitę pastebėtas incidentas yra „įžūlus vandalizmo aktas“.

Savaitės pradžioje pastebėta, kad yra apgadinta daugiau nei 15 arų saugomo Kauno tvirtovės forto šlaito ploto. „Kultūros paveldo objekto žemės perteklius buvo nustumtas į gynybinį griovį, o atliekant šiuos darbus buvo pažeista maždaug pusė metro pylimo paviršiaus. Tai – įžūlumo viršūnė. Juk niekas neina kasinėti net į kaimyno privačią teritoriją, o čia sužalota kultūros paveldo ir valstybės saugoma teritorija, teriologinis draustinis, – aiškino specialistas. – Tai yra kultūros paveldo objekto, gynybinio pylimo išdraskymas. Kažkas tai statė šimtą metų, o štai kiti pylimo paviršių per pusę dienos sunaikino.“

Įžūlaus įvykio kaltininkas kol kas yra nežinomas. „Saugomos ir savavališkai išlygintos teritorijos riba eina palei privačios teritorijos tvorą. Įvykio vietoje buvo rastos sunkiosios technikos – traktoriaus ar ekskavatorius – vėžės. Nuo šio privataus žemės sklypo jau per saugomą teritoriją matosi padaryta tarsi ir keliuko pradžia – čia primėtyta plytų“, – vaizdą, kurį įvykio vietoje pamatė ketvirtadienį, apibūdino O. Jurkša. Įvykio vietoje buvo rastos sunkiosios technikos – traktoriaus ar ekskavatorius – vėžės. Per saugomą teritoriją matosi padaryta tarsi ir keliuko pradžia – čia primėtyta plytų Anot specialisto, naivu būtų tikėti, kad kultūros paveldo objektą nuniokojęs asmuo nežinojo apie daromą žalą valstybei.

Anot O. Jurkšos, detaliuose planuose aiškiai pažymėta, kur prasideda kultūros paveldo – Kauno I-ojo forto – riba, o kur yra privatus sklypas, o su šia informacija galima susipažinti internete.

Anot pašnekovo, panašių atvejų jam jau teko regėti:  „Praplėsti privačių sklypų ribas yra bandyta ir VIII forte. Tačiau šį kartą suniokota nemaža saugoma teritorija.“

Specialistai teigia, kad šiais savavališkais veiksmais buvo padaryta žala ne tik kultūros objektui, bet ir galimai forte esančiam draustiniui. Tad apie nuniokotą valstybės saugomą teritoriją buvo informuotos ir kitos institucijos – Kultūros paveldo departamento Kauno skyrius, Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas, policija.

„Bus sudaryta žalos nustatymo komisija, kuri nustatys tikslią žalą. Tačiau dabar akivaizdžiai matosi, kad padaryta žala reljefui – jis yra pakeistas, pylimas sulygintas, į griovį suverstos žemės. Ar žala yra padaryta draustiniui, ištirs aplinkosaugos specialistai“, – sakė Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus vyriausiasis specialistas Andrius Liakas, negalėjęs prisiminti kito tokio didelio masto įvykio.  „Policijos paprašėme nustatyti asmenis, kurie suniokojo teritoriją. Tokioje didelėje teritorijoje darbus atlikti ir tiek daug žemių priversti tikrai neįmanoma per kelias minutes ar valandą“, – teigė A. Liakas.  Anot Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus specialistų, nusižengimą padariusiems asmenims gresia ne tik baudos, bet iš jų bus pareikalauta ir atkurti pirminę šlaito formą – pašalini nustumtas žemes. 

GALERIJA

  • Po rašinio apie nuniokotą saugomą teritoriją tyrimą pradėjo ir policija
  • Po rašinio apie nuniokotą saugomą teritoriją tyrimą pradėjo ir policija
  • Po rašinio apie nuniokotą saugomą teritoriją tyrimą pradėjo ir policija
  • Po rašinio apie nuniokotą saugomą teritoriją tyrimą pradėjo ir policija
  • Po rašinio apie nuniokotą saugomą teritoriją tyrimą pradėjo ir policija
A. Liako/Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

valdas

valdovu rumai Vilniuje irgi atkurti,restauruoti ,tai nereiskia ,kad tu ten gali gyventi,su savo vaikais bei anuokais sienas paisyti

Paziurekite i nuotraukas

Ka jus ten saugojote? Ar patiems nejuokinga? Kazkoki sabakstyna "saugo"... apie zala kalba... nu baisu buvo, pripazinkite.

valdas

tai naujiena parase,ir prie lampedziu karjero,ir nevezio draustinio lanku visur tas pats,visur savivale,pirmiausiatatsivezamo gruzo,po to saku masina padaromos nuotraukos buktai cia buve pamatai,ir kas cia ka nori apgauti,ir cia matosi akmenu primesta,tik sakas pamaise atvezti o gal neprivaziavo slapia buvo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS