Po sužaloto moksleivio tėvus įžeidusio valdininko komentaro - tyrimas | Diena.lt

PO SUŽALOTO MOKSLEIVIO TĖVUS ĮŽEIDUSIO VALDININKO KOMENTARO - TYRIMAS

Po "Kauno dienos" rašinio apie M.Mažvydo mokykloje besityčiojančių bendramokslių sužalotą berniuką, savivaldybės vadovai sureagavo į gana užgaulų Švietimo ir ugdymo skyrius vedėjo Antano Bagdono komentarą.


"Gal ir žinojome šį atvejį, tačiau tai – užpernykštis sniegas. Įskilo jam kaulas, o dabar kažkas sugalvojo gauti iš savivaldybės pinigų – tegul teisiasi. Ką reiškia toks teiginys: mokykla turi užtikrinti saugumą? O mano darbe kas užtikrintų saugumą? Eisiu, paslysiu. Pasitaiko, juk žmonės ir ranką nusilaužia. Mano nuomone, ši istorija – absurdas ir žmonės tiesiog nori pasipelnyti, – tuomet viešai pareiškė A. Bagdonas.


"Kauno diena" rašė, kad patyčias patyrusio vaiko tėvai, susidūrę su mokyklos vadovų abejingumu, teisybės nusprendė ieškoti teismuose.


Liepos 8 d. savivaldybę pasiekė berniuko tėvų skundas dėl užgaulaus Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo A.Bagdono viešo komentaro. Savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis sudarė komisiją, atliekančią tyrimą dėl galimo tarnybinio nusižengimo.


"Gavome skundą, tad pradėjome tyrimą. Jei komisija nustatytų, kad A.Bagdonas nusižengė, jam galėtų būti taikoma pastaba, papeikimas. Šiuo atveju tyrimo rezultatas galėtų būti valstybės tarnautojo etikos normų pažeidimas – jokių kitų aspektų jis nepažeistų", – sakė D.Ratkelis.


A.Bagdono pasisakymas sukėlė komentarų audrą ir portale kaunodiena.lt. Jo lankytojai piktinosi, ar taip dera kalbėti žmogui, atsakingam už miesto švietimo sistemą.

"Kauno diena" primena, jog M.Mažvydo pagrindinėje mokykloje sunkiai sužaloto berniuko tėvai teigia susidūrę su jos vadovų abejingumu, todėl stojo į teisinę kovą.

Surengė egzekuciją

Vaidas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi), savo išvaizda niekuo neišsiskiriantis iš kitų moksleivių, M.Mažvydo mokykloje buvo smarkiai sumuštas dar praėjusių metų sausį, tačiau neseniai ši istorija buvo vėl prisimintas. Vaido tėvai padavė mokyklą į teismą.
"Kauno dienai" Vaido tėvai pasakojo, kad jų sūnus ne vieną mokyklą pakeitusiam, specialių poreikių turinčiam Sauliui (redakcijai pavardė ir vardas žinomi) galėjo užkliūti dėl ramaus ir uždaro būdo.


Tą sausio dieną išėjęs per pertrauką į mokyklos koridorių, keturiolikmetis Vaidas buvo užpultas Sauliaus su bendrininku. Užgesinus šviesą koridoriuje, jam buvo daužoma per galvą, vėliau vaikas buvo pargriautas ir velkamas mokyklos koridoriais. Viskas vyko zonoje, kurios įrengtos vaizdo kameros neaprėpia.


Per mokykloje surengtą egzekuciją Vaidas patyrė sunkų dešinės rankos žasto lūžį.
Neišdrįsdamas apie tai pranešti mokytojams ir kęsdamas skausmą, jis sėdėjo pamokose, o po jų grįžo namo. Tėvai, pamatę smarkiai ištinusią vaiko ranką, jį nuvežė į Kauno klinikas, kur jis naktį buvo skubiai operuotas. Dešinė ranka buvo įstatyta į specialų įtvarą, o alkūnė buvo sutvirtinta plieniniais strypais.


Vaidas dėl šio incidento pusmetį negalėjo lankyti mokyklos – jam buvo taikomas namų mokymas, o vėliau jis dar gydėsi sanatorijoje.


Vaiką sužalojęs Saulius savo kaltės nepripažino, nors tai paliudijo įvykį matę kiti vaikai.


Siautėjo jau seniai?


"Rinkomės, į kurią mokyklą leisti vaiką. Patikėjome M.Mažvydo mokyklos direktorės žodžiais, kad mokykla saugi, nes čia įrengtos vaizdo kameros. Deja, padarėme klaidą. Kaip sužinojome, Saulius šioje mokykloje jau seniai siautėjo, tačiau pedagogai į tai žiūrėjo pro pirštus", – sakė Vaido mama Audronė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).


Jos teigimu, prie M.Mažvydo mokyklos greitai planuojama prijungti Vydūno vidurinę, tad direktorei Juzei Grigalienei labai svarbu geras mokyklos vardas.


Ji pasakojo, kad su mokykloje siautėjančiu Sauliumi nesusitvarkydavo ne tik mokytojos, kurios sulaukdavo įvairių epitetų, bet ir su juo dirbantis socialinis pedagogas.


"Saulius visiems girdavosi, kad turi vyresnių, iš kalėjimo grįžusių draugų, kurie atkeršys, jei kas nors jį užkabins. Turėjo įvykti ši nelaimė, kad visi išgirstų, kokie ten dalykai vyksta šioje mokykloje. Netikiu, kad tai pirmas kartas", – sunkiai slėpdama jaudulį pasakojo mama.


Nusivylė policija


Po incidento Vaido tėvai parašė pareiškimą Žaliakalnio policijos komisariate, Eigulių nuovadoje. Ikiteisminį tyrimą pradėti buvo atsisakyta, nes abu egzekuciją vykdę vaikai dar nebuvo sulaukę reikiamo amžiaus, kad galėtų būti traukiami baudžiamojon atsakomybėn.


Policijos atlikto tyrimo medžiagoje pabrėžiama, kad Vaidas susižalojo per penkių vaikų žaistą žaidimą, kurio esmė – pastumti greta stovintį. Čia aprašoma, kiek ir kokių smūgių sulaukė pargriautas Vaidas. Tyrimo išvadose siūloma skirti egzekuciją surengusių vaikų tėvams – 200 litų baudą.


Tėvai šį policijos sprendimą per septynias dienas galėjo apskųsti apylinkės administraciniam teismui, tačiau apie sprendimą turėjusi pranešti komisariato specialistė užrašė ne tą namo adresą – laiškas tėvų nepasiekė.


Kauno vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Kęstutis Kasciukevičius tikino, kad policija klaidos nepadarė.


"Ir vaiko, ir tėvo apklausų protokoluose nurodytas tas pats adresas, kuriuo ir buvo išsiųstas pranešimas su nutarimu. Kiekvienu atveju asmuo supažindinamas su protokolu, o susipažindamas patikrina, ar duomenys surašyti tiksliai, ir pasirašo", –  sakė jis.


Nenuleisdami rankų, tėvai šį pavasarį M.Mažvydo pagrindinę mokyklą padavė į teismą. Reikalaujama kompensuoti patirtą moralinę ir fizinę žalą, kuri siekia penkiaženklį skaičių. Mokyklai teisme atstovaus savivaldybės teisininkai.


Direktorė: kalti vaikai


Saugumą mokykloje turėjusi užtikrinti mokyklos direktorė J.Grigalienė visą kaltę verčia patiems vaikams.
Jos teigimu, per incidentą koridoriuje budėjusi mokytoja vaikus įspėjo nesistumdyti ir koridoriuje uždegė šviesą, kurią ruošdamiesi egzekucijai buvo užgesinę bendraklasiai.


Paklausta, kodėl mušeikos nebuvo išskirti, direktorė nenoriai pripažino, kad mokytoja vėliau pasišalino.
J. Grigalienė tvirtino, kad traumą patyręs Vaidas niekam apie tai nesakė, todėl pedagogai ir negalėjo padėti.
Pasak berniuko mamos, jos vaikas grįžo iš mokyklos ištiktas šoko ir sunkiai galėjo paaiškinti, kas atsitiko.
Tik iškvostas jis viską pripažino, o vėliau papasakojo, kad prieš tai tris dienas bėgo iš pamokų, kad nesusitiktų Sauliaus. Direktorė J. Grigalienė šio įvykio nesureikšmino.


"Žinote, žaidė keli vaikai, jie žaidė stumdymosi žaidimą – tai konstatavo ir policija. Vienas vaikas atsitiktinai parkrito, o ranka jam sutino vakare. Anot koridoriuje budėjusios mokytojos, vaikai žaidė nepiktai, krizendami", – tikino pedagogė.

Paklausta, kodėl nieko nebuvo daroma dėl Sauliaus keliamų patyčių, nors apie tai tėvai auklėtojoms ir direktorei ne kartą sakė per vaikų susirinkimus, ji neigė, kad apie tai buvo žinoma.


"Saulius buvo turintis specialių poreikių vaikas, tačiau Vaido mama niekada į nieką nesikreipė dėl patyčių. Tikrai nežinojome apie jokias patyčias", – pareiškė direktorė.


Ji taip pat apkalbomis pavadino Vaido tėvų teiginius, kad su Sauliumi nesusitvarkydavo ir mokytojos.


Keliai išsiskyrė


Šiandien sunkai suvaldomas Saulius M.Mažvydo mokykloje nebesimoko – jį auginanti mama buvo atidavusi į Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokyklą, o dabar dienas paauglys leidžia Kauno jaunimo mokykloje.


Vaidas šaindien iki galo negali ištiesti rankos, ji liko deformuota – dėl patyčių ir sužalojimo vaikas tapo dar labiau kompleksuotas. Jam prireikė ir psichologo pagalbos.


Berniuko tėvai šiais mokslo metais berniuką buvo pradėję leisti į greta esančią Vydūno vidurinę mokyklą, tačiau patyčių šešėlis jį pasivijo ir čia. Šios mokyklos vaikai jo vis klausinėjo apie  nutikusią istoriją.


"Svarstome galimybę Vaidą leisti į kitą, toliau esančią mokyklą, kad jis galėtų augti daugiau nežalojamas", – sakė berniuko mama.


Komentaras


Antanas Bagdonas, savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas:


Gal ir žinojome šį atvejį, tačiau tai – užpernykštis sniegas. Įskilo jam kaulas, o dabar kažkas sugalvojo gauti iš savivaldybės pinigų – tegul teisiasi. Ką reiškia toks teiginys: mokykla turi užtikrinti saugumą? O mano darbe kas užtikrintų saugumą? Eisiu, paslysiu. Pasitaiko, juk žmonės ir ranką nusilaužia. Mano nuomone, ši istorija – absurdas ir žmonės tiesiog nori pasipelnyti.
Turime internatų, specialių poreikių turintys vaikai turi būti integruojami į bendrąjį ugdymą – tokia jau valstybės politika. Ar kitas vaikas netrukdo normaliems vaikams, turi nustatyti psichologai.
Jei teismą pralaimėtume, nes mes atstovaujame mokyklai, pinigus mes ir mokėtume. Vėliau pinigus išsiieškotume iš tą galimą nusikaltimą įvykdžiusio vaiko tėvų regreso būdu. Mokyklos direktorei jokia nuobauda negresia.
Patyčias sustabdyti sunku – vaikai jų mokosi iš suaugusiųjų, tad pirmiausia apie tai reikėtų pagalvoti patiems vaikų tėvams.

GALERIJA

  • Traumos: Vaidas patyčių padarinius jaučia ir šiandien
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

mokykla

Viskas vyksta todel, kad mokiniai turi teises, bet neturi pareigu. Taip atsitiko kad, ivedus vakarietiska modeli, mokyklose vaikai gali daryti ka nori, o mokytojai atlieka tik patarnautoju vaidmeni. Gal del to mokytojus galima uzgaulioti, stumdyti, apspjauti ir uz tai mokiniui niekas negresia. Nenormalu kai specialiu poreikiu turintys vaikai mokosi ne specializuotose ugdymo istaigose. Taip pat nenormalu, kai pedagogai toleruoja smurta mokyklose. Vien del tokio paziurio mokyklose tampa nesaugu. Siuo konkreciu atveju mane nustebino mokytoju ir policijos bejegiskumas. Lietuvoje tikriausiai tampa norma, kai teisesauga beveik visada patiki nusikaltusiu, o nukentejes visada buna neteisus ir kvailio vietoje.

XXX

Daugelyje Kauno mokyklu egzistuoja didele betvarke. Mokykla ,kaip ugdymo institucija prarado savo tiesiogine paskirti- ugdyti busima salies pilnaverti pilieti. Rezultatai akivaizdus. Kiekvienas mokyklos dARBUOTOJAS , pradedant nuo direktoriaus ir baigiant valytojais ir sargais, turi suvokti , kur dirba ir aukleti jaunaja karta. Mokykla uzmirso apie meiles viskam kas gyva skiepijima, pagarba, didziule atsakomybe uz kiekvieno vaiko pasauleziuros formavima,likima.Mokytoju mokymo-ugdymo planai -grinas melas ir fikcija.Laikas gaivinti supuvuse svietimo sistema.Senukus-i poilsi!

YES

Kokie čia dar plepalai ? Mesti lauk tokį vedėją, negi nėra padorių žmonių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS