Poliklinika – ant chaoso slenksčio | Diena.lt

POLIKLINIKA – ANT CHAOSO SLENKSČIO

E.sveikatos sistemą nuo pat pradžių lydėjo kritika. Tūkstančius kauniečių gydantys Kalniečių poliklinikos medikai ir jų pacientai nuo šiandien negalės ja naudotis apskritai.

Paliko aiškintis patiems

Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša skaičiavo, kad pagal turimą informaciją, nuo gegužės 11 d. nebegalios apie 130 gydytojų e.parašas, kuris būtinas išrašant e.receptus, e.nedarbingumo pažymas, išduoti e.mirties liudijimus, pateikti kitus e.dokumentus.

"Mūsų laukia chaosas", – sakė Kauno miesto poliklinikos padalinio Kalniečių poliklinikos vadovė Rasa Abariuvienė.

Kalniečių poliklinika naudoja atviro kodo, nemokamą operacinę sistemą "Linux", o elektroniniai receptai ir kitos į e.sveikatą siunčiamos medicininės formos iki šiol buvo pasirašomos bendrovės "Skaitmeninio sertifikavimo centras" (SSC) e.parašu, kuris veikia "Linux" operacinės sistemos aplinkoje ir yra suderinamas su e.sveikatos sistemoje naudojamu e.dokumentų pasirašymo komponentu.

Bėdų kilo Ryšių reguliavimo tarnybai nusprendus panaikinti SSC ir jo teikiamų kvalifikuotų elektroninių parašų sertifikatų kūrimo paslaugų kvalifikuotą statusą, todėl asmenys, naudojantys SSC išduotus kvalifikuotus elektroninių parašų sertifikatus, nuo 2018 m. gegužės 11 d. nebegalės jų naudoti kvalifikuotiems e.parašams kurti.

Mūsų laukia chaosas

Prireiks didelių investicijų

"Kai tik sužinojome, visur rašėme raštus, visur kreipėmės, bet realios pagalbos nesulaukėme", – kalbėjo R.Abariuvienė. Anot jos, ėmęsi valstybės institucijų pasiūlytų išeičių, vis susidurdavo su kliūtimis, tad beveik tris mėnesius buvo tik veltui gaištamas laikas.

Tik antradienį paaiškėjo, kad vienintelis būdas kaip nors tęsti darbą yra naudotis sertifikatais asmens tapatybės kortelėse, tačiau tam reikia turėti korteles su šiais sertifikatais, ir būtini jų skaitytuvai. "Ne visi gydytojai turi naujausio pavyzdžio asmens tapatybės korteles, o naujų išdavimas gali užtrukti iki mėnesio", – dėstė P.Kibiša.

Be to, naudotis e.sveikata bus galima tik tais kompiuteriais, kurie turi prieigą prie "Windows" operacinės sistemos, o tokių poliklinikoje – ne itin daug. Vadinasi, arba iš vieno kabineto į kitą bus siuntinėjami pacientai, arba kartu su jais migruoti teks ir gydytojams.

Siūlė, kas neveikia

Po RRT sprendimo kilus klausimui, ką daryti, sužinota, kad galima rinktis naudoti valstybės įmonės Registrų centro (RC) išduodamus e.pasirašymo sertifikatus, sertifikatus asmens tapatybės kortelėse arba mobiliojo elektroninio parašo priemones.

Anot Kauno poliklinikos IT skyriaus vadovo Antano Jankūno, visa bėda ta, kad, pasirodo, nė vienas iš Ryšių reguliavimo tarnybos siūlomų e.pasirašymo būdų operatyviai nesprendžia susiklosčiusios situacijos.

"RC teikiamas e.dokumentų pasirašymo komponentas, naudojamas e.sveikatos portale, neveikia "Linux" aplinkoje su RC išduotais e.parašais ar asmens tapatybės kortelės (ATK) sertifikatais, be to, RC nuo balandžio pradžios nebeišduoda naujų e.pasirašymo sertifikatų nei USB laikmenoje, nei lustinėje kortelėje. RC mus informavo, kad dėl padidėjusio poreikio, susijusio su SSC e.parašų galiojimo nutraukimu, jiems neplanuotai baigėsi laikmenų atsargos ir bus vykdomas jų viešasis pirkimas, bet negalėjo nurodyti datos, kada atnaujins naujų sertifikatų išdavimą", – vardijamos esamos kliūtys poliklinikos kreipimesi į Sveikatos apsaugos ministeriją ir RRT.

Kovo pradžioje, kai poliklinikos atstovai kreipėsi į RC pagalbos, gautas patikinimas, kad per mėnesį ar du bus atnaujinta PDF dokumentų pasirašymo sistema (Unisign), ir joje bus galima pasirašinėti iš skirtingų operacinių sistemų ir naršyklių. Ši sistema nebaigta iki šiol.

Anot poliklinikos vadovų ir specialistų, negelbėjo ir mobilieji elektroniniai parašai. "Paaiškėjo, kad naujais mobilaus e.parašo sertifikatais kol kas negalima pasirašyti dokumentų, siunčiamų į e.sveikatą ir "Sodrą". Šių institucijų atstovai pripažino problemą ir teigė planuojantys ją išspręsti artimiausiu metu, tačiau nurodyti konkretaus termino taip pat negalėjo", – akcentavo P.Kibiša.

Poliklinika yra gavusi Ryšių reguliavimo tarnybos atsakymą, kuriame aiškinama, kad "tarnyba neturi įgaliojimų prižiūrėti e.paslaugų informacinių sistemų veiklos".

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

SSC

asmenskodas.lt/oficialus-dokumentai/28.htm

TO Kas čia meluoja?

Tamsta gal nežino, bet Registrų centro elektroninis parašas (USB arba kortelė) kainuoja 44€, o be to, šiuo metu neišduodamas.

ALGIS

Ko norėti , kai veryga klauso Minedo , jis minedas net dirba vyriausybės kažkokioje komisijoje
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS