Rankininkas G. Mikulėnas: sporto ir verslo iššūkiai – lygiaverčiai | Diena.lt

RANKININKAS G. MIKULĖNAS: SPORTO IR VERSLO IŠŠŪKIAI – LYGIAVERČIAI

"Mane su rankiniu dabar sieja tik prisiminimai", – be ironijos, tačiau ir be akivaizdžios nuoskaudos pripažino buvęs ilgametis Lietuvos rinktinės ir Kauno "Granito" žaidėjas Gediminas Mikulėnas.

Trofėjų kolekcija – įspūdinga

Stebėtina, tačiau pastaruosius kelerius metus 62-ejų technologinių mokslų daktaro pavardė dažniausiai skambėjo ne sporto, bet verslo žinių srautuose, nors G.Mikulėnas – buvęs vienas geriausių mūsų šalies XX a. rankininkų, 2000-aisiais į simbolinę visų laikų Lietuvos rinktinę išrinktas su kitais šio žaidimo didmeistriais Kęstučiu Lekecku, Albertu Macežinsku, Jonu Kaučiku, Albertu Mazeliausku, Raimundu Valucku ir Valdemaru Novickiu.

G.Mikulėno sportinių trofėjų kolekcijoje – legendinė 1987-ųjų pergalė su bendražygiais granitiečiais Tarptautinės rankinio federacijos (IHF) Europos šalių taurės turnyre, penki Lietuvos čempiono ir devyni šalies taurės laimėtojo titulai, keturi buvusios SSRS čempionato medaliai (po du sidabro ir bronzos).

Be to, G.Mikulėnas buvo Lietuvos rankinio federacijos (LRF) viceprezidentas ir nacionalinės vyrų rankinio rinktinės vadovas.

"Kai išsiskyrė mano ir federacijos keliai, daugiau jokių pasiūlymų iš rankinio klubų ar organizacijų nebuvo, o aš niekam nesipiršau. Jeigu kreiptųsi, neatsisakyčiau padėti ar patarti", – sakė itin savitu žaidimo stiliumi pasižymėjęs kaunietis.

Rėmė rankinio mokyklą

Dabar G.Mikulėnas dirba Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų skalbykloje technologu.

Skalbimo paslaugų verslu buvęs rankininkas susidomėjo atsisveikinęs su didžiuoju sportu, įkūrė bendrovę "Foritas", kuri aptarnavo gydymo įstaigas, kariškių organizacijas, vaikų lopšelius-darželius.

Sėkminga "Forito" veikla ir sentimentai rankiniui paskatino G.Mikulėną įsteigti privačią specializuotą sporto mokyklą.

2005-ųjų rudenį trijose grupėse treniravosi daugiau nei 40 berniukų iki dvylikos metų, vėliau jaunųjų rankininkų gretos buvo dar gausesnės.

"Beveik porą metų mus į priekį vedė entuziazmas. Deja, nei miesto savivaldybei, nei sporto vadovams mūsų projektas nerūpėjo. Dėl nepakankamo finansavimo, o jį iš esmės užtikrino tik "Foritas", skaudančia širdimi teko mokyklos atsisakyti", – sakė buvęs granitietis.

Revizoriai numynė slenkstį

2010-aisiais "Foritas" atidarė Kaune higienos fabriką – vieną moderniausių tuo metu skalbyklų Europoje.

"Buvome pasirinkę išskirtinę skalbimo be garo technologiją, analogiškos įmonės veikė tik Austrijoje ir Lenkijoje. Planavome orientuotis ir į eksportą – siūlyti savo paslaugas Skandinavijos, Didžiosios Britanijos viešbučiams bei restoranams", – teigė G.Mikulėnas.

Tačiau netrukus galvas pakėlė konkurentai.

"Skundų buvo tiek, kad revizoriai ėjo vieni paskui kitus: per du mėnesius – septyni vizitai", – prisiminė "Kauno dienos" pašnekovas.

Skundų buvo tiek, kad revizoriai ėjo vieni paskui kitus: per du mėnesius – septyni vizitai

Galiausiai G.Mikulėnas pardavė "Foritą", tačiau naujiems šeimininkams verslas nebuvo sėkmingas – bendrovės direktorė baudžiamojoje byloje nubausta už tyčinį bankrotą 300 eurų bauda, liko skolos, ligšiol bylinėjasi teisme.

"Buvo apmaudu, nervinausi, kad taip viskas susiklostė. Tačiau tai – praeitis, stengiuosi užmiršti, – tvirtino G.Mikulėnas. – Kartais pasvarstau: iššūkiai, su kuriais susidūriau sporte ir versle – stebėtinai panašūs, lygiaverčiai: pergalių džiaugsmą keičia nesėkmių, nusivylimų kartėlis arba – atvirkščiai."

Konsultacijos – efektyvios

"Gediminai, dėkojame jums už suteiktas žinias. Buvo malonu su jumis padirbėti. Geros kloties visiems jūsų sumanymams!" – tokį laišką G.Mikulėnas neseniai gavo iš Stavropolio krašto (Rusija) pietuose įsikūrusio Mineralinių Vandenų miesto.

"Į mane kreipėsi pažįstami verslininkai iš Vokietijos – kad pakonsultuočiau iš jų skalbimo įrangą pirkusią Mineralinių Vandenų įmonę "Artex Service", – papasakojo G.Mikulėnas. – Ji teikia skalbimo paslaugas gydykloms, sanatorijoms, sveikatingumo centrams, kurių šiame regione gausu, tačiau bendrovė kažkodėl dirbo neefektyviai."

Kaunietis į komandiruotę vyko du kartus – po mėnesį. Patyręs šio verslo žinovas įsigilino į problemas ir kartu su "Artex Service" specialistais ėmėsi pokyčių.

"Jokios politikos ar su ja susijusių replikų, užuominų – niekas į mane, lietuvį, nė akies krašteliu piktai nežvairavo. Kolegiškai dirbome, tarėmės, ieškojome optimalių sprendimų. Kai susiruošiau išvykti, "Artex Service" vadovai man įteikė pirmuosius rezultatus: įmonės efektyvumas buvo padidėjęs net 60 proc.", – didžiavosi G.Mikulėnas.

Sukaktį paminėjo svetur

Dėl komandiruotės į Mineralinius Vandenis buvęs rankininkas negalėjo dalyvauti Kaune surengtose iškilmėse – praeitą vasarą, birželį, "Granito" klubas paminėjo pergalės IHF turnyre 30-metį.

Prie Kauno sporto halės, kurioje 1987-aisiais granitiečiams buvo įteikta IHF taurė, atidengta atminimo lenta, o trofėjų iškovoję žaidėjai ir treneriai pagerbti per tarptautinį Lietuvos ir Latvijos nacionalinių rinktinių mačą.

"Kai kurie bendražygiai pyktelėjo, kad neatvykau, tačiau, kai vėliau paaiškinau kodėl, suprato ir net užjautė – ne vienas jų irgi pasinėręs į verslą, jiems irgi kartais tenka atsisakyti asmeniškai reikšmingų dalykų", – svarstė Gediminas.

Kai kurie bendražygiai pyktelėjo, kad neatvykau, tačiau, kai vėliau paaiškinau kodėl, suprato ir net užjautė – ne vienas jų irgi pasinėręs į verslą, jiems irgi kartais tenka atsisakyti asmeniškai reikšmingų dalykų.

Per 1987-ųjų "Granito" finalą su Madrido "Atletico" rankininkais G.Mikulėnas pelnė du įvarčius – abu Ispanijoje, kur rungtynės baigėsi 23:23. Lygiosios ir Kaune – 18:18, tačiau pergalę lietuviams lėmė rezultatyvesnis žaidimas varžovų aikštėje.

"Abejoju, ar artimiausiu metu kuris nors Lietuvos klubas pakartos mūsų pasiekimą", – šį G.Mikulėno teiginį kažin ar nuginčytų net didžiausi Lietuvos rankinio optimistai.

Pasirinkimas: G.Mikulėnas, išrinktas į simbolinę visų laikų Lietuvos vyrų rankinio rinktinę, jau keliolika metų gyvena ne sportu, bet verslu.

GALERIJA

  • Rankininkas G. Mikulėnas: sporto ir verslo iššūkiai – lygiaverčiai
  • Rankininkas G. Mikulėnas: sporto ir verslo iššūkiai – lygiaverčiai
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Rimas

Labai judrus ir mąstantis žaidėjas buvo. Smagu buvo žiūrėti jo žaidimą.

Beata

Visi, kas jį pažįsta, gali pasakyti, kad tai - labai geras ir sąžiningas žmogus.

TAIP

PAMENU TAI BUVO ISSKIRTINIS RANKININKAS GERAS ZAIDEJES

SUSIJUSIOS NAUJIENOS