Raudondvario dvaras ir Renhofo pilis ieškos bendradarbiavimo galimybių | Diena.lt

RAUDONDVARIO DVARAS IR RENHOFO PILIS IEŠKOS BENDRADARBIAVIMO GALIMYBIŲ

  • 0

Balandžio 3 d. Raudondvario pilyje lankėsi Vokietijos lietuvių bendruomenės administracijos vadovė Justina Vaičė ir projektų vadovė Lina Lefteri. Bendruomenės atstovės atvyko susitikti su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu, vicemere Raminta Popoviene, mero patarėja Loreta Navakauskiene, Raudondvario dvaro direktore Snieguole Navickiene ir drauge aptarti galimą bendradarbiavimą.

Kauno rajono savivaldybė jau daug metų palaiko ryšius su Vokietijos Bergštrasės apskritimi ir įvairiais būdais remia Renhofo pilyje įsikūrusią Vasario 16-osios gimnaziją. Dabar Vokietijos lietuvių bendruomenė ieško būdų, kaip išsaugoti ir prižiūrėti pačią pilį, padaryti ją atvirą platesnei visuomenei.

„Mūsų tikslas – stiprinti Vokietijos lietuvių bendruomenę, palaikyti jos gyvavimą. Tikimės, kad jeigu sutvarkysime pilį, jos aplinką, sukursime kultūrinių programų, pritrauksime daugiau žmonių ir generuosime pakankamai lėšų, galbūt galėsime paremti ir pačią gimnaziją“, – sakė Vokietijos lietuvių bendruomenės administracijos vadovė J. Vaičė.

Renhofo pilis – lietuvybės puoselėtoja Vokietijoje jau daugiau kaip 70 metų. 1953 m., kai pilis šventė 100-ąjį gimtadienį, ją įsigijo Vokietijos lietuviai. Čia buvo įkurta Vasario 16-osios gimnazija, ji tapo prieglobsčiu ir lietuvybės židiniu Antrojo pasaulinio karo po pasaulį išblaškytiems vaikams.

Laikui bėgant po truputį keitėsi ir pilies paskirtis. Vasario 16-osios gimnazija persikraustė į naujus, šalia stovinčius pastatus, tad Rennhofo pilis tampa labiau renginių ir verslo namais. Keičiantis aplinkybėms, pilies tikslas išliko panašus – išeivijoje gyvenantiems lietuviams suteikti sąlygas išsaugoti savo tapatybę, puoselėti tradicijas, kultūrą.

Šiuo metu po pilies stogu glaudžiasi Vokietijos lietuvių bendruomenės administracinės patalpos, Lietuvių kultūros institutas, Vokietijos lietuvių bendruomenės archyvai, gimnazijos muzikos kabinetas, biblioteka ir koplyčia, gyvenamieji butai, biurai.

Gerąja patirtimi ir patarimais dėl istorinių pastatų pritaikymo visuomenės reikmėms su svečiais dalijosi Raudondvario dvaro direktorė S. Navickienė. Būtent ji, daugiau nei prieš penkiolika metų Kauno rajono savivaldybei perėmus Raudondvario dvaro sodybą, ėmėsi iniciatyvos įgyvendinti ES remiamus projektus.  Dvaro sodybos kompleksas buvo renovuotas ir pritaikytas kultūriniams renginiams, turizmo reikmėms, meninėms, edukacinėms ir kitoms veikloms.

„Daugiausia mes mokėmės iš jūsų, tačiau čia mūsų patirtis gali padėti jums“, – pastebėjo meras V. Makūnas. Anot jo, pasaulis darosi vis globalesnis, todėl visuomenei sudominti reikia ieškoti naujų formų.

Vadovai aptarė meno kolektyvų, sportininkų ir moksleivių delegacijų mainų galimybes. Kauno rajono savivaldybė turi daug partnerių, profesionalių kolektyvų ir menininkų, įdomių edukacinių programų – bendradarbiaujant visa tai turi potencialo išaugti į ką nors didesnio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS