Savivalė: prie Kauno pilies kepė ir prekiavo be leidimų | Diena.lt

SAVIVALĖ: PRIE KAUNO PILIES KEPĖ IR PREKIAVO BE LEIDIMŲ

Prekyba šiltais, ką tik pagamintais patiekalais iš vagonėlių vis labiau populiarėja. Kauniečiams ir miesto svečiams siūloma rinktis iš įvairių meniu, tačiau ne visada paisoma nustatytų taisyklių.

Ūkininkai nepriėmė

Savaitgalį į redakciją kreipėsi skaitytojas, informuodamas, kad prie Kauno pilies, tiksliau tarp jos ir automobilių stovėjimo aikštelės, be leidimo įsikūrė maisto prekybininkai. Laiške "Kauno dienai" skaitytojas rašė, kad vagonėlyje darbavęsi žmonės veiklą tęsė net ir tada, kai jiems pasakė, jog šioje vietoje su savivaldybe nesuderinta prekyba yra draudžiama.

Nuvykę į nurodytą vietą iš tiesų radome maistą ir gėrimus vietoje gaminančią ir pardavinėjančią porą. Vagonėlis stovėjo ant plataus pėsčiųjų tako, greta prekybininkai buvo padėję kėdžių klientams prisėsti.

"Jau kažkas pranešė? Neseniai čia atvažiavome", – nusistebėjo vagonėlyje "Magic School Bus" besisukiojusi mergina, kai prisistatėme ir pasakėme, kokiu reikalu atėjome.

Tiek daug taisyklių. Sunku susigaudyti.

Kol jos sutuoktinis gamino varškės ir daržovių kepsnelius, ji aiškino, kad veiklai turi visus reikalingus leidimus, išskyrus leidimą prekiauti šioje vietoje.

"Šiandien pirmą kartą išvažiavome prekiauti. Vyras australas, šefu dirbo privačiuose laivuose. Galvojome pabandyti kitokią veiklą. Pasiruošėme, prisigaminome. Norėjome prekiauti ūkininkų turgelyje, – Renata mostelėjo ranka į netoliese bruzdantį turgų, – bet mūsų ten neįleido. Sakė, kad jame galima tik ūkininkams. Kalbėjo labai piktai, bet mes jiems juk ne konkurentai."

Nepriimti ūkininkų jie nusprendė namo vis tik nevykti. "Prisiruošėme maisto, norėjome parduoti. Matėme, kad kartais čia stovi vagonėlių. Galvojome, gal ir mes galime", – kalbėjo pašnekovė.

Paklausta, ar bandė kur nors kreiptis dėl leidimo prekiauti, ji sakė to nedariusi. "Tiek daug taisyklių. Sunku susigaudyti", – teisinosi Renata.

Prie Lampėdžio ir marių

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius "Kauno dienai" teigė, kad mieste negalima prekiauti, kur tik širdis geidžia. Už tai dar reikia ir susimokėti.

"Prekyba (paslaugų teikimas) iš įrengtų specializuotų automobilių leidžiama prie Lampėdžio ežero ir Kauno marių, taip pat asmeninės nuosavybės teise arba nuomos (panaudos) sutarties pagrindu valdomuose žemės sklypuose. Taip pat tokia prekyba maistu galima renginių metu", – komentavo V.Jurkevičius.

Kaip nusprendžiama, kur miestui priklausančioje žemėje leidžiama prekiauti iš vagonėlių ir kokie kriterijai tokiems leidimams gauti? Jo teigimu, norint prekiauti savivaldybei priklausančiose minėtose teritorijose reikia parengti prekybos vietos schemą, ją suderinti su savivaldybės įgaliotu valstybės tarnautoju, sumokėti vietinę rinkliavą ir gauti leidimą.

Prekybai privačioje valdoje leidimo nereikia. Norint prekiauti renginių metu reikia kreiptis į renginio organizatorių.

Privačioje žemėje prekiauti iš vagonėlių leidimo iš savivaldybės nereikia, tik registruoti veiklą Valstybinėje mokesčių inspekcijoje ir turėti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos išduodamą Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimą.

V.Jurkevičiaus duomenimis, šiemet neregistruota nė vieno atvejo, kai išvežiojamoji maisto produktų prekyba vykdyta nesuderintoje su savivaldybe jai priklausančioje teritorijoje ar panašaus pobūdžio pažeidimo.

"Pagal šiuo metu galiojančio Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksą, savivaldybių patvirtintų prekybos viešosiose vietose taisyklių pažeidimas užtraukia baudą nuo 16 iki 30 eurų. Pakartotinis nusižengimas – nuo 30 iki 80 eurų", – vardijo V.Jurkevičius.

3 eurai dienai

Kauno savivaldybės Klientų aptarnavimo skyriaus vedėja Rasa Palevičienė aiškino, kad vietas, kuriose galima tokia prekyba nusprendžia Kauno architektai. Anot jos, kol kas iš prekybininkų nejaučiama tokios prekybos mieste poreikio.

"Aišku, gal norėtų prekiauti Laisvės alėjoje", – tarstelėjo R.Palevičienė. Ji pridūrė, kad jeigu būtų poreikis prekiauti kitose, nei dabar numatyta vietose, tai būtų svarstoma.

Kol dar geri orai, gatvės maisto galima paragauti ir miesto centre. Nemuno saloje ketvirtadieniais vyksta gatvės maisto festivalis "Open Kitchen". Jame prekiauti atskiro leidimo iš savivaldybės nereikia, nes jo organizatoriai turi leidimą rengti tokio pobūdžio renginį.

Klientų aptarnavimo skyriaus Licencijų ir leidimų poskyrio vedėja Sonata Šėlienė "Kauno dieną" informavo, kad vietinė rinkliava už prekybą iš specializuoto automobilio yra 3 eurai už vieną dieną, atitinkamai už savaitę 21 euras ir t.t.

GALERIJA

  • Savivalė: prie Kauno pilies kepė ir prekiavo be leidimų
  • Savivalė: prie Kauno pilies kepė ir prekiavo be leidimų
  • Savivalė: prie Kauno pilies kepė ir prekiavo be leidimų
Aliaus Koroliovo nuotr.
Gairės: Magic School Bus, prekyba, prekyba be leidimo, maisto vagonėlis, skaitytojo naujiena
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

AS manau

Tas skundikas pats nieko nesugeba tik skusti.negalima prekiauti.Reikejo tai paciam pasakyti,kad zmones zinotu.juk ne kasdien taip.Ir jokio nuostolio nepadare.Niekada nevalgau is tokiu vagonely gaminamo maisto ir jei niekas nevalgys tai ir neliks to vagoneliio'

Zelemunčikas

Komentaruose viskas gerai ponai,visų pasipiktinimas vietoje ir laiku,neaišku tik, kodėl visokių prikurtų,brangiai išlaikomų tarnybų darbą turi dirbti žurnalistai,pilietški lietuviai,arba kentėti suvalgę ir susirgę išalkę žmonės,o daugiausiai vaikai.Nepavydėkime,kad ta pora sugalvojo užsidirbti pragyvenimui tokiu būdu,bet nesuprato,kokioje betvarkėje šalyje jie tai daro.Galbūt tie produktai ir tinkami,tai vet.tarnybos darbuotojai,galėjo patikrinti ir parekomenduoti vietą,kurioje keidžiama jais prekiauti.

bbd

susimokejai 3eu ir prekiauk-nuejai nusisikt ar tampona pasikeitei ranku plaut nereikia,nes iki nemuno toli ir vynioji koki varsketi toliau
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS