Seimo narys Kaniūkuose skandina kaimynus? | Diena.lt

SEIMO NARYS KANIŪKUOSE SKANDINA KAIMYNUS?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Liūtys tapo problema Kaniūkų gyventojams. Kauniečiai įtaria, kad jų rūsius užsėmė, nes Seimo narys Vytautas Kamblevičius lietaus vandens nuotekas nelegaliai prijungė prie bendros sistemos.

Apsėmė rūsius

Į "Kauno dieną" kreipėsi Ramybės gatvės gyventojai. Jie pasakojo, kokios bėdos šiemet jau trečią kartą užklupo, kai Kauną merkė didesnis lietus. Kauniečiai tikino, kad seniau liūčių metu kanalizacija nesiverždavo į rūsius, tačiau dabar žmonės baiminasi didesnių kritulių.

"Keturiolika metų nieko nebuvo, o šiemet jau tris kartus apsėmė. Į kelis šulinius teka vanduo iš dušo ir pirties, dar į vieną – iš tualeto, tačiau visi sujungti į bendrą sistemą. Kai šuliniuose lietus pakelia vandens lygį, pas mane pasidaro fekalijų fontanai. Dabar keturis trapus pas save esu užbarikadavęs, kad neiškeltų", – pasakojo Algirdas (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi).  Jis rodė, kaip duše kanalizacijos latakai uždengti sunkiais maišais. Gyventojas tikino, jei šulinyje vanduo vėl smarkiai pakils, uždėti svoriai neleis taip greitai apsemti jo rūsio, tačiau kol nubėgimo latakai uždengti, jis negali naudotis rūsyje įrengtu dušu.

Vyras pasakojo, kad po liūties jo rūsyje fekalijų buvo apie 8 cm. Ant žemės stovėjusius šaldytuvus teko kelti aukščiau tam, kad pakilęs vanduo nesugadintų elektronikos. Vos per plauką kanalizacijos vanduo neapsėmė taip pat rūsyje įrengto baseinėlio.

"Samdėme įmonę, kuri su visokia įranga atvažiavo valyti. Du žmonės nuo 9 iki 20 val. tvarkė su siurbliais, visokiais šlifavimo aparatais. Tikrai buvo, ką veikti. Čia didelė bėda, kai pradeda lyti", – sakė Ramybės gatvės gyventojas. Jis tikino, kad semia ir kitus kaimynus, todėl patiriama labai daug nuostolių.

Algirdas pasakojo, kad teko iš perpildyto kanalizacijos šulinio pumpuoti viską lauk. Nelietingą dieną vyras atvėrė šulinio dangtį ir parodė, kad vanduo bėga pačiame dugne, nors prieš kelias dienas vanduo siekė šulinio viršų. Tai patvirtino net po kelių dienų dar neišdžiūvusios šulinio sienos.

"Tąkart paleidau ir savo drenažą, maniau, susigers, bet nieko nepadėjo, nes mano siurbliukas – 20 cm pločio, o į šulinį ateina čiurkšlė pro 100 cm vamzdį. Kai tokie kiekiai vandens, tai mažai ką gali padaryti", – skundėsi kaunietis. Jis pridūrė, kad persipildę šuliniai vėliau išsilieja pačioje Ramybės gatvėje.

Kaniūkų gyventojas tikino, kad būtų galima šuliniuose įsirengti atbulinius vožtuvus. Tuomet, prisipildžius šuliniams, vanduo neišsiveržtų į paviršių. Tačiau vietos gyventojas išryškino kitą problemą – negalėtų naudotis tualetu. "Vienas kibiras vandens iš tualeto nepraspaustų trijų tonų vandens šulinyje. Vadinasi, kol užsikišę vamzdynai, negali nei praustis, nei į tualetą eiti. Atbuliniai vožtuvai padeda, kad nesemtų, bet problemos neišsprendžia, nes bet kokiu atveju lietaus vanduo negali būti prijungtas prie kanalizacijos", – aiškino jis.

Parlamentaro savivalė?

Vietos gyventojas pasakojo, kad viskas pasikeitė tada, kai kitoje gatvės pusėje gyvenantis Seimo narys "tvarkietis" V.Kamblevičius prie bendros kanalizacijos sistemos prijungė lietaus nuotekas. Tuomet ir ėmė kimštis šuliniai, o vanduo – veržtis į kaimynų valdas.

"Visas vanduo, kuris bėga šlaitu, dabar subėga į kanalizacijos sistemą. Kiti gyventojai pasidarė griovius ir jais vanduo nubėga kažkur į laukus ar į gatvę, o pas jį – į kanalizaciją. Seimo narys aiškina, kad čia ne jo vanduo ir jam nesvarbu, kad pas kaimynus bėga", – kodėl jį ir kitus kaimynus po didesnės liūties pradėjo semti, pasakojo Algirdas.

Anot jo, jei lietaus nuotekos nebūtų prijungtos prie kanalizacijos, šuliniai tikrai neužsikimštų. "Jei čia būtų tik mūsų dušo ar tualeto nuotekos, niekaip neužkištumėme keturių žiedų šulinio. Metų metus čia reikėtų kaupti, bet kai nuo šlaito surenka vandenį į šulinius, jis visas net šniokščia. Tikrai dabar bijome didesnės liūties", – situaciją nupasakojo vietos gyventojas.

Kai šuliniuose lietus pakelia vandens lygį, pas mane pasidaro fekalijų fontanai.

Įrengė nelegaliai

Bendrovės "Kauno vandenys" atstovai patvirtino, kad situacija Ramybės gatvėje yra žinoma. Buvo nustatytas nelegalus lietaus nuotekų prijungimas prie bendros miesto kanalizacijos. Jei Seimo narys neatjungs lietaus nuotekų, sulauks sankcijų.

"Liepos 18 d. sauso garo dūmų generatoriumi buvo nustatytas nelegalus lietaus nuotekų prijungimo į buitinių nuotekų tinklą atvejis. Toks gyventojo veiksmas yra neteisėtas. Minėto namo (kuriame gyvena Seimo narys V.Kamblevičius – red.past.) savininkui bus siunčiamas raginimas atjungti lietaus nuotekas nuo buitinių nuotekų tinklo. To nepadarius informacija bus perduota Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui", – teigė "Kauno vandenų" technikos direktorius Dainius Gudavičius.

Jis sakė, kad sutvarkyti į Kaniūkuose esančią Ramybės gatvę vedantį šlaitą, kad jo neplautų lietus, kol kas neplanuojama. Šiuo metu lietaus nuotekų sistemų įregimo darbai vykdomi Žaliakalnio ir Aleksoto mikrorajonuose.

D.Gudavičius aiškino, kad "Kauno vandenų" gamybos skyriaus specialistai sauso garo dūmų generatoriumi tikrina įvairius miesto rajonus ir taip siekia užkirsti kelią nelegaliems prisijungimams prie kanalizacijos sistemos.

"Pastaruoju metu daugiausia nelegalių lietaus nuotekų prijungimo prie buitinių nuotekų tinklo atvejų nustatoma naujuose gyvenamuosiuose rajonuose. Dėl tokių neteisėtų veiksmų skęsta gyventojų rūsiai, kiemai, sodai", – pastebėjo technikos direktorius.

Kaltina kitus

"Kauno diena" susisiekė su Seimo nariu V.Kamblevičiumi ir paprašė paaiškinti susidariusią situaciją dėl lietaus nuotekų ir semiamų kaimynų. Politikas bandė aiškinti, kad dėl to kaltas ne jis, o ant kalno įsikūrę Romainių gyventojai.

Kaimynų teigimu, V.Kamblevičius prie bendros kanalizacijos prijungė lietaus nuotekas. (A. Ufarto/BFL nuotr.)

"Čia problema ne mano, o "Kauno vandenų". Aš į juos kreipiausi jau prieš kelerius metus. Čia vanduo teka iš Romainių, nes ten gyvenvietė išsiplėtė. Jie visi savo lietaus vandenis suvedė į kanalizaciją, kuri eina žemyn. Teka žemyn link mūsų. Miestas niekaip neišsprendžia, kaip sutvarkyti tą kanalizaciją. Kai Vilniaus ar Kauno gatves apsemia, kaltų nebūna, tad čia lygiai tas pats. Čia bėga ne mano vanduo. Mane kaimynai apkaltino visiškai neteisingai, jie perlenkė lazdą", – sakė V.Kamblevičius.

Seimo narys tikino, kad ir jį buvo du kartus prieš porą metų apsėmę, tuomet nuostolius padengė draudimas. Po to karto jis savo šuliniuose įsirengė atbulinius vožtuvus.

"Aš stebiuosi savo kaimynu, kuris yra statybinės organizacijos vadovas. Visi kiti namai įsitaisė atbulinį vožtuvą ir mūsų nebesemia, o jis nesusigaudo, kad ir jam reikia jį įsidėti. Čia jo problemos", – pridūrė politikas.

Anot jo, kai "Kauno vandenys" sutvarkys Romainių nuotekų tinklus, tuomet nebesems ir Kaniūkuose gyvenančių žmonių.

GALERIJA

  • Sprendimas: latakus laikinai uždengė sunkiais daiktais, kad palijus ne taip greitai pro juos veržtųsi vanduo.
  • Prisipildo: per liūtį vandens šulinyje būna iki pat viršaus.
  • Seimo narys Kaniūkuose skandina kaimynus?
  • Seimo narys Kaniūkuose skandina kaimynus?
  • Seimo narys Kaniūkuose skandina kaimynus?
  • Seimo narys Kaniūkuose skandina kaimynus?
"Kauno dienos" skaitytojo, Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

KEMBRIKAS

Taip buna ,kai begalviai renka begalvius.

NUOMONĖ

Niekaip nesuprantu , seimo narys balsuoja už įstatymus , o pats nevykdo . Manau , kad nesuderinami dalykai .

Bitė

Kas tas Kamblevičius?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS