Sėmėsi žinių apie mobilizaciją, pilietinį pasipriešinimą | Diena.lt

SĖMĖSI ŽINIŲ APIE MOBILIZACIJĄ, PILIETINĮ PASIPRIEŠINIMĄ

  • 7

Balandžio 12 d. Kauno rajono savivaldybės darbuotojai dalyvavo paskaitoje „Pilietinio pasipriešinimo veiksmai Ukrainos karo kontekste“, kurią vedė Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie Krašto apsaugos ministerijos direktorius Virginijus Vitalijus Vilkelis.

„Karas visai šalia mūsų, Ukrainoje, vyksta jau daugiau nei dvejus metus. Jeigu norime būti pasiruošę ir žinoti, kaip elgtis mobilizacijos metu, kai kyla grėsmė valstybei ir mūsų pačių saugumui, vykstant karui, turime mokytis, įgyti naujų žinių. Krašto gynyba yra ne tik krašto apsaugos ir kariuomenės rūpestis – tai visų šalies piliečių atsakomybė. Šiandien susirinkome, kad pasidalytume žiniomis ir ateityje būtume geriau pasiruošę“, – kalbėjo Kauno rajono savivaldybės vicemeras Paulius Visockas.

Anot V. V. Vilkelio, kai karas vyksta ilgai, prie jo žmonės pripranta. Jie toliau stengiasi gyventi įprastą gyvenimą, dirbti, auginti vaikus, o kariai gina šalies laisvę ir nepriklausomybę, savanoriai jiems talkina.

„Statistika rodo, kad kai šalyje prasideda karas, apie 30 proc. gyventojų bėga nuo karinio konflikto. Tai lemia žmonių baimė dėl savo ir artimųjų gyvybės“, – teigė departamento direktorius.

Krašto gynyba yra ne tik krašto apsaugos ir kariuomenės rūpestis – tai visų šalies piliečių atsakomybė.

Jis pabrėžė, kad tokie mokymai-paskaitos yra skirtos žinioms perteikti, jokiu būdu ne panikai kelti, kad ant slenksčio jau laukia karas. „Mobilizacija laikosi ant trijų pamatinių dalykų: valios, žinių ir įgūdžių. Mes tam ir susirinkome – mokytis, įgyti naujų žinių ir įgūdžių“, – sakė V. V. Vilkelis.

Lektorius priminė, kad stipri demokratija yra tada, kai stipri yra jos visuomenė, turinti laisvę spręsti, kaip gyventi, kaip save realizuoti. „Ne veltui savo vaikus nuo mažens mokome ir skatiname daryti gerus darbus, savanoriauti, būti pilietiškus“, – sakė V. V. Vilkelis.

Direktorius akcentavo, kad mūsų šalis turi laiko priešui sustabdyti, o tai – neįkainojama vertybė.

Paskaitos metu buvo kalbama apie valstybės funkcionavimą mobilizacijos atveju, kaip elgtis mobilizacijos metu, pilietiškumo ugdymą, pristatytos Ukrainoje išmoktos pilietinio pasipriešinimo pamokos, paaiškinta, kas yra neginkluotas ir ginkluotas pasipriešinimas, rezistencija ir kt.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

senelis......

....o čia kas, busimieji komendatūrų komendantai rušiami, tipo kursai.

Anonimas

oZZio troliai dirba iš kremliaus fermos.

to na,kas

dink,kacape,iš horizonto,be tavo sapaliojimų išsiversime
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS