Senamiestyje vestuvių salonas nugalėjo Vaižgantą | Diena.lt

SENAMIESTYJE VESTUVIŲ SALONAS NUGALĖJO VAIŽGANTĄ

Kultūros paveldo specialistai leido perkelti Juozo Tumo-Vaižganto memorialinę lentą ir jos vietoje įrengti duris į vestuvių madų saloną. Šie verslininkai jau buvo memorialinę lentą savavališkai nukėlę, tačiau dabar gavo reikiamus leidimus.

Kita vieta

Socialiniuose tinkluose pradėjo plisti kauniečių pasipiktinimas dėl J.Tumo-Vaižganto atminimo lentos vietos. Ilgą laiką memorialinė lenta kabojo ant Aleksoto g. 10-ojo pastato kampo, kuris matomas ateinant nuo Kauno rotušės link Vytauto bažnyčios. Šiame pastate veikia ir J.Tumo-Vaižganto muziejus. Kauniečiai prie tokio atminimo buvo įpratę ir tikino, kad ši vieta buvo tinkama ir reprezentatyvi. Dabar iškilaus lietuvių veikėjo atminimas perkeltas ir užėmė vieno iš buvusių langų vietą, o senojoje vietoje įrengiamos durys į čia įsikūrusi vestuvių madų saloną „Diva“.

„Teko apsilankyti Kaune prie a.a. uošvienės gimtojo namo priešais Vytauto bažnyčią. Taip ir nesupratau: durys į vestuvių saloną, vis dėlto, nugalėjo J.Tumo-Vaižganto memorialinę lentą? Kiek žinau, namo bendrijos nariai dauguma balsų tam nepritarė“, – grupėje „Kultūros paveldo draugai“ rašė Sakalas G. Jis pridūrė, kad naujoje vietoje dėmesys pirmiau krenta į šalia esančią aptriušusią elektros skydinę, o ne į memorialinę lentą, todėl ironizavo, kad dabar Kaune tikrai atsiras daugiau kultūros.

Šis įrašas iš karto sulaukė kauniečių dėmesio. Internautai pradėjo diskutuoti, ar tikrai naujoji vieta tinkama įamžinti J.Tumą-Vaižgantą. Kiti tikino, kad dabar pastatas atrodys taip, kaip atrodė seniau ir bus atkurtos istorinės detalės.

„Palaukė, kol jėzuitams pasibaigė mokslo metai, mažesni nuolatinių stebėtojų srautai greta ir nukabino Vaižgantą. Ramiai... Visiški amoraliai“, – sureagavo Asta A.

Durys į vestuvių saloną nugalėjo J.Tumo-Vaižganto memorialinę lentą? Kiek žinau, namo bendrijos nariai dauguma balsų tam nepritarė.

„Durys į šį pastatą, mano žiniomis, buvo tiesiog atstatytos jų autentiškoje vietoje, be to lentai, berods, yra vienodai kur kaboti – ar vietoje durų, ar vietoje lango. Sutinku, kad muziejui reikalinga lankytojų informavimo vizualinė priemonė, bet nebūtinai ji turi būti svarbesnė už pastato fasado autentiškumą“, – savo poziciją išsakė VII forto valdytojas Vladimiras Orlovas.

Kiti internautai tikino, kad problemų bus tada, jei vestuvių salono durys bus neautentiškos, o pagamintos iš paprasčiausio plastiko. „Kad tik durys atitiktų pastato laikmetį. Sprendžiant pagal šalia esančius plastikinius langus, jos bus panašios. Gaila, bet tai labai populiarus senamiesčių atnaujinimo būdas“, – pasisakė Evaldas V.

Atkūrė duris

Kultūros paveldo specialistai palaikė memorialinės lentos perkėlimą į kitą vietą ir tikino, kad verslininkai gavo reikiamus leidimus, o kampinėje pastato dalyje tikrai iškils durys. Istoriniuose šaltiniuose nurodoma, kad toje vietoje seniau tikrai buvo įėjimas į pastatą.

„Verslininkų prašėme surasti normalią vietą atminimo lentai. Jie bandė prie pat įėjimo durų, bet ten netilpo, tad nuspręsta lentą perkelti į Jėzuitų skersgatvio pusę, buvusio lango vietoje. Pagal tyrimus, kampe tikrai buvo durys, tad dabar atstatė istorinę pastato tiesą“, – sakė Kultūros paveldo departamento (KPD) vyr. specialistė Rymantė Gudienė.

Anot jos, vestuvių madų salonas gavo ne tik paveldosaugininkų bei memorialinės lentos autoriaus, bet ir Maironio lietuvių ir literatūros muziejaus, kuriam priklauso ir Vaižganto butas, sutikimus, todėl durys įrengiamos teisėtai. Tačiau ji pridūrė, kad eilinių plastikinių durų čia tikrai negali būti.

Papiktino paveldo sergėtojus

„Kauno diena“ primena, kad praėjusių metų vasarį vestuvių salonas „Diva“ buvo savavališkai nukėlęs J. Tumo-Vaižganto memorialinę lentą ir jos vietoje pakabino savo atributiką.

„Su kolegomis pakalbėjome, tai tokio įžūlumo dar nebuvo. Būna, kad įsideda kitus langus ar duris, nelegaliai vykdo statybas, bet kad chamiškai nukabintų memorialinę lentą ir dar ne savo, apsimeluotų, kad Vilniuje suderinę leidimus, nors tai neįmanoma, tikrai nepamename“, – tąkart pasipiktinimo neslėpė KPD Kauno skyriaus vedėjas Svaigedas Stoškus.

Kilus skandalui dėl išniekinto J.Tumo-Vaižganto atminimo, įžūliai pasielgę verslininkai smogė darsyk – Lietuvos šviesuolį pavertė diva. S.Stoškus pats užfiksavo, kad memorialinė lenta J.Tumui-Vaižgantui buvo sugrąžinta į įprastą vietą, tačiau virš jos paliktas pavadinimas „Diva“. Kitą dieną reklama jau buvo dingusi.

GALERIJA

  • Senamiestyje vestuvių salonas nugalėjo Vaižgantą
  • Senamiestyje vestuvių salonas nugalėjo Vaižgantą
  • Senamiestyje vestuvių salonas nugalėjo Vaižgantą
  • Senamiestyje vestuvių salonas nugalėjo Vaižgantą
  • Senamiestyje vestuvių salonas nugalėjo Vaižgantą
  • Senamiestyje vestuvių salonas nugalėjo Vaižgantą
Eitvydo Kinaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

degradacija

lenda pro visas angas .............belaukiant 2022 ''kultūros'' sostinės cirko

Kaunietė

Jei Maironio muziejus davė tokį sutikimą, tai gal ir jie išnuomoja kokiam frakų nuomotojų verslininkui patalpas, o patys eina į kiemo pusę, būkim dosnūs visi. Lietuva darosi būrų kraštas.

O

Kur A. Karalius žiūri?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS