Sporto universiteto prorektorius paliko skolų šleifą | Diena.lt

SPORTO UNIVERSITETO PROREKTORIUS PALIKO SKOLŲ ŠLEIFĄ

Sporto universiteto prorektorius Mindaugas Balčiūnas jau teisiamas dėl Europos krepšinio čempionatui skirtų lėšų iššvaistymo. Tai gali būti ne pabaiga: Kauno verslininkai kaltina jį negrąžinant skolų. Beje, šiandien paskelbta, kad Lietuvos sporto universiteto (LSU) Senato sprendimu M. Balčiūnas paskirtas plėtros ir sporto prorektoriumi. Nuo 2012 metų jis ėjo LSU kanclerio pareigas.

Įpainiojo universitetą

SIL centro plėtros idėja bendrovei Ąžuolyno sveikatingumo centrui priklausančiame pastate gyvavo vos keletą metų ir, atrodo, kad užgyveno giliai pakastą karo kirvį.

"Ta veikla Ąžuolyno sveikatingumo centre tikrai būtų tinkama, jei ją būtų vykdęs ne toks žmogus kaip M.Balčiūnas", – pokalbį apie Lietuvoje žinomą veikėją pradėjo centro savininkas Robertas Jocius.

Bendrovės Ąžuolyno sveikatingumo centro savininkas skaičiuoja, kad per dvejus veiklos metus M.Balčiūnas liko nesumokėjęs 40 tūkst. eurų už patalpų nuomą. Tačiau 30 tūkst. eurų liko užkabinta ant viešosios įstaigos "Svvot" direktorės Dianos Komskienės pečių, o 10 tūkst. – jau ant paties M.Balčiūno įstaigos "Sveikatingumo programos".

Išgirdęs "Kauno dienos" klausimą apie skolas, M.Balčiūnas užsipuolė pastato šeimininkus, o nuo įstaigos "Svvot" apskritai atsiribojo. "Kauno diena" išsiaiškino, kad M.Balčiūnas, švelniai tariant, meluoja. Negana to, į savo prieštaringai vertinamą verslą sugebėjo įpainioti ir Lietuvos sporto universiteto (LSU) vardą.

Ąžuolyno sveikatingumo centrui priklausančiame pastate planuojamą veiklą 2014 m. pristatė pats LSU kancleris M.Balčiūnas, mojuodamas universiteto vėliava. Buvo išplatintas pranešimas spaudai, kuriame rašyta: "Anot LSU kanclerio, jau ne vienus metus sėkmingai dirbantis sporto ir laisvalaikio centras plečia savo veiklą – ketina tapti didžiausiu Lietuvoje integruotu sporto centru, teikiančiu daug sporto veiklų bei paslaugų salėse ir lauke."

Dabar universiteto prorektorius aiškina, kad žada bylinėtis su centro pastato šeimininkais. Tiesa, pirmiausia į teismą teks kulniuoti jam pačiam.  Bendrovė Ąžuolyno sveikatingumo centras kreipėsi į Kauno apylinkės teismą.

Ne savo vardu

Ąžuolyno sveikatingumo centro pastato savininkas R.Jocius ir dabar įsitikinęs, kad pati idėja išties buvo gera. "M.Balčiūnas susitikus aiškindavo, kad jis mato LSU veiklą sporto centre, nes universitetas neturi geros sportinės bazės. Bendra veikla tikrai būtų buvusi tinkama. Gal kažką panašaus ir darė, aš buhalterijos nežiūrėjau", – dėstė R.Jocius.

Pasak jo, kai buvo vedamos derybos, kalbama apie nuomos plotus, įmonę, su kuria bus pasirašoma sutartis, dalyvavo tik M.Balčiūnas. Tik kone sutarties pasirašymo dieną Ąžuolyno sveikatingumo centro savininkas pamatė D.Komskienę, kurią M.Balčiūnas pristatė kaip įstaigos direktorę.

R.Jocius pasakojo, kad M.Balčiūnas gana argumentuotai paaiškino, kodėl ne jis pats pasirašo sutartį. "Jis buvo ganėtinai atviras. Sakė, kad kai kurių dalykų negali daryti, nes vyksta byla, jo sąskaitos areštuotos, todėl nekilo abejonių. Jis argumentuotai ir logiškai viską paaiškino", – dėstė R.Jocius.

"Po sutarties pasirašymo toliau ir vėl tik su juo kalbėjau. Pokalbiai apie besikaupiančias skolas, kitus ūkinius reikalus vyko tik su M.Balčiūnu", – tvirtino R.Jocius.

Naujas posūkis

R.Jocius neslepia, kad per M.Balčiūno veiklos jo sporto centre laikotarpį būta ūkinių nesklandumų. Sugedus kondicionavimo sistemai, M.Balčiūnas reikalavo ją sutvarkyti. "Ta sistema kainavo apie 25 tūkst. eurų. Panašiai tokia tada buvo ir skola. Siūliau jam sumokėti skolą, o turėdamas tuos pinigus –  sutvarkyčiau sistemą", – konflikto užuomazgas aiškino R.Jocius.

Ąžuolyno sveikatingumo centro savininkas pripažįsta, kad rūpesčiai dėl sistemos tvarkymo užtruko ilgiau, nei buvo sutaręs su šiuos darbus atliksiančia įmone. Dėl to galėjo kilti nedidelių nepatogumų sporto centro klientams, tačiau tai nereiškia, kad galima savo nuožiūra imti ir nemokėti.

Dar viena detalė, kurią pabrėžė R.Jocius, nuomos sutarties perrašymas. Pasak R.Jociaus, baigiantis įstaigos "Svvot" veiklos metams, nuomos sutartį M.Balčiūnas perrašė savo įstaigos "Sveikatingumo programos" vardu.

"Nuramino, kad dabar jau jo įmonė tikrai pajėgi mokėti nuomą, gerai veikti, savo įmonės veiklą piešė gražiai, nes jis yra LSU kancleris. Aiškino, kad ši įmonė tvarkingai mokės, o aną skolą atiduos, sugalvos, kaip tai padaryti, ir grąžins", – prisiminimais dalijosi R.Jocius.

Naujasis oficialus nuomininkas, patalpų savininko skaičiavimu, užgyveno dar 10 tūkst. eurų skolos, o pasibaigus sutarčiai pasipustė padus į naujai kuriamą sporto centrą Savanorių prospekte.

Pasak R.Jociaus, M.Balčiūnas pasinaudojo aparato gedimu ir pareiškė, kad jam, kaip nuomininkui, buvo užtikrintos prastos sąlygos. "Mums buvo per šilta, tai aš tau skolos nemokėsiu. Ana skola esą atskiras reikalas, o tai, kas vyksta čia, visai kas kita", – panašaus turinio M.Balčiūno pareiškimus citavo R.Jocius.

Žadėjo, bet netesėjo?

"Aš pakankamai nudegiau nuo tos M.Balčiūno partnerystės ir daugiau nebenoriu nudegti. Aš tapau atpirkimo ožiu", – savo vaidmenį Ąžuolyno sveikatingumo centre vykusią veiklą apibūdino D.Komskienė. Priminsime, kad pats M.Balčiūnas nuo "Svvot" viešai bando atsiriboti ir apie 30 tūkst. eurų skolą nenori nieko girdėti.

Aš pakankamai nudegiau nuo tos M.Balčiūno partnerystės ir daugiau nebenoriu nudegti. Aš tapau atpirkimo ožiu.

Įstaigos "Svvot" direktorė tvirtino, kad tokio centro idėja buvo  M.Balčiūno, o ji tiesiog ja patikėjusi. Esą LSU kancleris žadėjo, kad kai kurių darbuotojų net nereikės samdyti, nes jie bus savanoriai, kuriems nereikės mokėti atlyginimo, bet taip neįvyko.

"Daug įvairių pažadų būta. Tokius dalykus aš vadinu nesąžininga partnerystė. Kiek galėjau, tiek padengiau susidariusios skolos iš savų lėšų, "Sodros" mokesčius darbuotojams sumokėjau iš savų, o kas liko – tas liko. Nežinau, ar tas žmogus kada nors patvirtins tai. Jis sakė, kad padengs įsiskolinimą ir čia jo reikalas. Jis pažadėjo ir man, ir savininkams", – apmaudo neslėpė D.Komskienė.

Pastato savininkas R.Jocius patvirtino D.Komskienės žodžius apie M.Balčiūno pažadą padengti įsiskolinimą. "Jam tik biurokratu būti. Jis niekad neturėjo privataus verslo, visada buvo biurokratinėje aplinkoje. Kiekvienoje aplinkoje žmogus turi jai labiausiai tinkamą veikimo modelį.

Biurokratinėje aplinkoje aš jį ir įsivaizduoju. Nes ten gali žadėti, netesėti ir neskauda, nes ne tavo pinigai. Ir kai su tokiu pačiu modeliu ateini į kitą aplinką, kurioje veikia jau visai kiti modeliai, neišeina. Aš įsivaizduoju, kad jis atėjo, ėmė dirbti ir įsivaizdavo, kad panašiais, tik ne privataus verslo principais ir čia slys", –  įsitikinęs R.Jocius.

Netenkino sąlygos

Išgirdęs "Kauno dienos" klausimus, M.Balčiūnas pokalbį nuo skolų bandė pakreipti esą blogos Ąžuolyno sveikatingumo centro pastato būklės linkme. Tiesa, liko neaišku, kodėl tada jis savo įsteigtos įstaigos vardu pratęsė nuomos sutartį.

"Nelabai gražiuoju išsiskyrėme, nes savininkai nevykdė įsipareigojimų. Žadu ruošti ieškinį, nes patyriau nemažai nuostolių. Negali vykdyti sveikatinimo veiklos sąlygomis, kurios  kenksmingos sveikatai", – pareiškė M.Balčiūnas.

Nepaisant, kad planuotas bendradarbiavimas su universitetu nebuvo pasirašytas, idėją palaikiusi bendrovė "SportClothes" tęsė paramą M.Balčiūno veiklai, kurią jis pristatydavo su gerai žinomu prekės ženklu SIL. Vienas iš "SportClothes" savininkų yra Antanas Guoga, o jo ir M.Balčiūno bičiulystę patvirtino pats europarlamentaras.

Nieko nežino ar apsimeta?

Dar įspūdingiau M.Balčiūnas dėstė apie sporto klubo veiklos pradžią ir santykį su sutartį pasirašius D.Komskiene. "Buvo noras pasirašyti sutartį su universitetu, tačiau pastarasis negalėjo patenkinti sporto centro savininkų iškeltų sąlygų. Tada keli universiteto dėstytojai ėmėsi tos veiklos. Buvo oficialūs direktoriai", – bandė aiškinti M.Balčiūnas.

D.Komskienė tuo metu dirbo LSU. Patirtis A.Sabonio sporto centre buvo garantija, kad D.Komskienė galėtų vadovauti ir tvarkytis įgyvendinant naująją M.Balčiūno idėją.

"Sportas visada buvo mano silpnoji vieta ir aš sutikau, kad mano įstaiga "Svvot" pasirašytų nuomos sutartį, nors M.Balčiūnas tuo metu ir pats turėjo įmonę", – D.Komskienė tvirtina, kad pasirašyti ją įkalbėjo M.Balčiūnas.

Tęsdamas pasakojimą apie pradėtą veiklą Ąžuolyno sveikatingumo centro pastate M.Balčiūnas apie tame pačiame universitete dirbusią kolegę "Kauno dienai" kalbėjo taip, tarsi jos nepažinotų. "Tai tęsė jūsų minima, mūsų dabar jau buvusi dėstytoja D.Komskienė. Ten turbūt taip pat buvo problemų. Po jos aš perėmiau. Gali būti analogiška situacija, kai vienaip žadama, o kitaip įgyvendinama", – dėstė naujasis LSU prorektorius.

M.Balčiūnas neatsakė į "Kauno dienos" klausimą, ar nežinojo, kaip sekėsi prieš tai dirbusiai kolegei iš universiteto. M.Balčiūnas atsiribojo nuo bet kokio žinojimo apie finansinę D.Komskienės įstaigos situaciją, tačiau visiškai atsiriboti nuo dėmesio vykusiai veiklai negalėjo.

"Aš atstovavau universitetui. Studentai ten atliko praktiką ir padėjau kuo galėjau, nes ji universiteto dėstytoja. Čia normalu, kad universitetas padeda arba dalyvauja dėstytojų veiklose. Jei tai naudinga studentams, studijų procesui, ir ten daug ką darėme, kas susiję su studentų rengimu. Finansai nebuvo mūsų prerogatyva. Kai perėmėme po D.Komskienės, tada ir pamatėme", – tikino M.Balčiūnas.

Vis dėlto bent du žmonės "Kauno dienai" patvirtino, kad universiteto prorektorius meluoja.


Komentaras

Antanas Guoga

Europarlamentaras, vienas iš "SportClothes" savininkų

M. Balčiūną pažįstu daugelį metų. Sporto entuziastas, geras ir profesionalus žmogus, sprendžiant iš veiklų, kurias vykdėme kartu. Ir taip, esu "SportClothes" vienas iš savininkų. Nors savo verslų, įskaitant "SportClothes", kasdienėje veikloje nedalyvauju. Aš pritariau, kai bendrovės vadovybė klausė mano palaikymo remti sporto ir laisvalaikio centrą. Dėl Kauno Ąžuolyno sveikatingumo centro – kiek man žinoma, tai yra ūkinis ginčas, kuris, tikiuosi, bus sprendžiamas abiem pusėms priimtinu būdu. Tiek SIL kūrėjai, tiek partneriai yra suinteresuoti, kad kauniečiai būtų kviečiami sportuoti patalpose, kuriose jie stiprintų sveikatą, o ne silpnintų. Mane buvo pasiekę atgarsiai apie nepatenkinamus patalpų sąlygų rodiklių matavimus. Aš nesiimu teisti nė vienos pusės, nes tikiu, kad kartu dirba racionalūs žmonės, sugebėsiantys pretenzijas spręsti operatyviai ir kauniečiams naudingiausiu būdu. Visiems linkiu sėkmės dirbant Kaunui ir kauniečiams.


Byla dėl galimų aferų LKF

Prieš ketverius metus buvo pradėtas tyrimas dėl 2011 m. Europos vyrų krepšinio čempionatui Lietuvoje skirtų lėšų galimo pasisavinimo ir iššvaistymo. Vilniaus apygardos teismas pernai atvertė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo, deklaracijos nepateikimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi pateikti buvusiam Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generaliniam direktoriui Mindaugui Balčiūnui. Ikiteisminį tyrimą atlikę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir prokuratūros pareigūnai kaltinimus pateikė ir juridiniam asmeniui – LKF. Prieš teismą taip pat stojo buvęs Panevėžio meras Vitalijus Satkevičius, jo padėjėjas Darius Simėnas, Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro viešbutyje dirbantis Bronislavas Pliavga, Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjas Antanas Stoka, LKF atstovės Rasa Liuimienė ir Ramutė Alvyrutė Čižauskaitė, viešbučio "Romantic" vadovė Dalia Kuklierienė.

Tyrimą šioje byloje atlikę pareigūnai įtaria, kad nuo 2010 m. balandžio iki 2010 m. rugsėjo, piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi, klastojant dokumentus, buvo užvaldytas svetimas didelės vertės turtas, priklausantis Panevėžio miesto savivaldybei. Kaltinimuose nurodyta, kad šio turto vertė – 686 tūkst. 978,68 euro. Būtent tokios sumos ir yra pareikštas ieškinys, dėl to areštuotas M. Balčiūno turtas.

Prokuratūros duomenimis, eidamas LKF generalinio sekretoriaus pareigas M.Balčiūnas susitarė su federacijos vyr. finansininke ir vykdomąja direktore, kad federacijos vardu būtų surašyti tikrovės neatitinkantys darbų atlikimo-perdavimo aktai bei kiti į oficialią apskaitą įtraukti suklastoti finansiniai dokumentai bei sąskaitos apie neva Panevėžio savivaldybei LKF suteiktas paslaugas. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Panevėžio miesto savivaldybės lėšos galėjo būti apgaule ir klastojant dokumentus užvaldytos LKF naudai ir vėliau panaudotos bendrovės "Via Unica" viešbučiui "Romantic" rekonstruoti. Šios viešbučio vadovė Dalia Kuklierienė kaltinama papirkimu – įtariama, kad ji kaip kyšį M.Balčiūnui davė televizorių.

GALERIJA

  • M.Balčiūnas paliko sporto centrą ir prisiminimui –  dešimtis tūkstančių eurų skolų.
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

vk

Kiek pazistu Diana, kai vadovavo Saboninej- buvo puiki marketingo specialiste, bet, kai isgerdavo- jos priekabiavimas prie pavaldiniu (treneriu) perzengdavo visas ribas...

Romka

Saviems atsiranda "šiltos vietos". Buvęs Seimo narys V. Gedvilas, dar nebaigė kadencijos, o jau buvo priimtas į sporto prorektorius, po kelių straipsnių pasidarė nepatogu ir atšaukė. Dabar M. Balčiūną priėmė, nes ne kas su darbais. Kam reikalingas prorektorius, jei be jo viskas puikiai vyksta. Studentai moka už mokslą, o paskaitų kelios per savaitę...Susimokėjai už pusmetį (nuo 900 €, susiradai pats kur atlikti praktiką ir išėjai visam pusmečiui...kai kas net įsigudrino paskaitas į internetą sukelti ir studentai namie sėdi, akim išvarvėjusiom...Numirs universitetas pats, nereikės net jungtis...

LKKA studentas

Teko bendrauti su ponu Balčiūnu, nesuprantu kas ten per žmonės valdo dabartini LSU kad tokį žmogų skiria į prorektoriaus pareigas. Gėda....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS