Statytojų tikslas – kaip apgauti pirkėją? | Diena.lt

STATYTOJŲ TIKSLAS – KAIP APGAUTI PIRKĖJĄ?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Ant Nevėžio upės kranto būstus įsigiję žmonės pasijuto apgauti: akis bado brokas, daugiabučiai neatiduoti vertinti oficialiai komisijai, o juos stačiusi bendrovė "NS Nevėžio investicijos" ignoruoja gyventojus.

Akcentuoja procesus

"Kaip musės barščiuose – įkritome, o išsikapstyti niekaip negalime", – situaciją apibūdina gyventojai. Tik išvažiavus iš Kauno Raudondvario plentu ir pervažiavus tiltą per Nevėžį dešinėje pusėje matyti dailiai išsirikiavę daugiabučiai namai.

Prieš bene penkiolika metų, tik prasidėjus statyboms šioje vietoje, ne vienas pavydžiai atsiduso vertindamas daugiabučių aplinką – čia pat Nevėžis, kiek tolėliau Lampėdžio ežeras. Jau ne miestas, tačiau susisiekimas geras, o įspūdingas Nevėžio kraštovaizdis leidžia visiškai užmiršti ranka pasiekiamą miesto šurmulį.

Nekilnojamojo turto pardavimo portaluose dar puikuojasi skelbimas apie viename iš Šiaudinės gatvės namų parduodamą butą. "Kauno diena", apsimetusi potencialiu pirkėju, paskambino butą parduodančiam tarpininkui Egidijui. Jis puolė aiškinti, kad žmonės butą nori parduoti tik todėl, kad jis jiems per didelis. Esą vaikai užaugo, į mokslus išėjo ir daugiau nei 100 kv. m butas tėvams liko per erdvus.

Pardavėjas vardijo ne tik ypatingos vietos pranašumus. "Yra dvi geros automobilių aikštelės ir viena šalia kitos vietos. Jei nereikia, tai yra eilė norinčiųjų nupirkti. Dar yra lauko aikštelė automobiliams", – tikino pardavėjas.

Egidijus neslėpė, kad 2011 m. statybos namas nėra atiduotas vertinti statybos inspekcijai. Taigi oficialiai statyba nėra baigta. "Vyksta procesai ir manau, kad per pusę metų bus atiduotas vertinti", – ramino vyras.

"Procesas vyksta. Buvo niuansų, bet viskas išsisprendė. Tai jeigu jums tiks tas daiktas, mes pasidėliosime visus niuansus – namo atidavimą vertinti, banko paskolas", – paslaugų spektrą plėtė Egidijus.

Pardavėjas skubiai sklaidė kylančias abejones dėl statybos inspekcijai neatiduoto vertinti namo.

Viskas, atrodytų, puiku, tačiau šiame kvartale gyvenantys kauniečiai karčiai šypsosi – tuos tuščius pažadus kai kurie jų girdi jau ne pirmus metus. Negana to, akis bado akivaizdus statybos brokas.

Ypatinga statyba

Byrančios plytelės, trūkinėjančios sienos, griūvančios laiptinės, rūdijantys balkonai – tik keletas keistų naujos statybos ypatumų.

"Pagal pažadus ten daug kas nepadaryta ir nebaigta. Susitarimų buvo daug. Turėjo atiduoti vertinti namą, kiemas visai kitoks turėjo būti, vaikų žaidimų ir automobilių stovėjimo aikštelės turėjo būti privačios su užkardu.

Mes pirkome vietas automobilių aikštelėje, bet jų neturiu, nes niekaip negalėjo sutvarkyti dokumentų. Anksčiau cokoliniame aukšte buvo statytojų įstaiga, o dabar ten butą įrengia, plyteles ant trinkelių klijuoja. Kas ką nori, tas tą daro", – gyvenimo realybę "NS Nevėžio investicijos" įgyvendintame projekte mini Audrius Bureika.

Šiuos daugiabučius per krizę stačiusi įmonė "PG valda" bankrutavo. Ji spėjo pastatyti kelis pastatus, išasfaltavo dalį Tilto gatvės ir Pakrantės alėją, pastatė žibintus, įrengė šaligatvį. Maždaug 2011 m. projektą perėmė bendrovė "NS Nevėžio investicijos" ir pavadino jį "Pilies slėniu".

Atrodo, kad tą pačią akimirką, kai pardavė butus, nusispjovė į nebaigtus darbus.

Direktorius kvadratu

"NS Nevėžio investicijos" vadovas Laimonas Daniliauskas nesiteikė kalbėtis su "Kauno diena". Jis paaiškino esantis tokiame užsienyje, kur pokalbiai labai brangūs, todėl nenorėjo išlaidauti. L.Daniliauskas yra ir bendrovės "Baltic Realty Investments" (BRI) direktorius. Bendrovė prisistato vykdanti investicinius projektus visoje Lietuvoje. Perka, atkuria ir pritaiko nekilnojamąjį turtą šiuolaikiškam vartotojui.

L.Daniliausko pavardė, kaip einančio direktoriaus pareigas, puikuojasi ir dar dviejose bendrovėse. Prieš porą metų užregistruota bendrovė "Šklėrių karjeras". "NT Nevėžio projektai", direktoriaujant L.Daniliauskui, skelbiasi užsiimantys nekilnojamuoju turtu.

Bendrovės BRI puslapyje yra ir jau minėto buto daugiabutyje Šiaudinės gatvėje pardavimo skelbimas. Buto pardavėjo Egidijaus vardą galima rasti ir tarp bendrovės puslapyje skelbiamų kontaktų. Greičiausiai tas pats Egidijus ir žada, kad namai per artimiausią pusmetį bus atiduoti vertinti statybos inspekcijai.

Pažadus apie namų atidavimą vertinti gyventojai girdi praktiškai nuo įsikėlimo į įsigytus butus. "Bendravau su jų teisininke. Jie bandė tvarkyti paliktą broką, nes buvo net atviri laidai laiptinėse. Daug problemų. Namas neatiduotas vertinti, šeimininko nėra. Jaučiuosi apgautas", – respektabilaus investuotojo ir statytojo iliuzijas sklaidė A.Bureika.

Įšaldyti pinigai

Kai kurie gyventojų pasakojimai apie Šiaudinės gatvės namų gyventojų kasdienybę priminė siaubo filmą. "Po gero vėjo būna baisu iš laiptinės išeiti. Lietvamzdžiai krenta, kartais krenta ir čerpės nuo stogo, jei vėjas stipresnis. Fasadai trūkinėja. Klinkerio plytelės priklijuotos nekokybiškai ir, praėjus penkeriems metams, jos jau byra. Laiptinėje po lietaus bėga vanduo", – susidarė įspūdis, kad A.Bureikos vardijamas nekokybiškai atliktų darbų sąrašas nesibaigs.

Gyventojas skėsčiojo rankomis, esą penkerių metų namas atrodo kaip penkiolikos. "Jie pardavė butus, o rankenų į langus dar nebuvo įmontavę. Atrodo, kad tą pačią akimirką, kai pardavė butus, nusispjovė į nebaigtus darbus", – kaimyno pasakojimą papildė kitas gyventojas Mantas.

Vyras neslepia: "Buvau labai kvailas, kai 2012 m. pirkdamas butą sugebėjau pasirašyti sutartį, kad neturiu pretenzijų dėl namo baigtumo. Tačiau kitų sutartyse yra nurodyta, kad 2012 ar 2013 m. namas jau turėjo būti baigtas ir atiduotas vertinti. Dabar išeina, kad nei parduoti, nei bankams priduoti to namo dėl jo nebaigtumo negalime."

Mantas tvirtina, jog pardavėjų ir statytojų aiškinimai, kad neatiduotas vertinti namas nekelia papildomų rūpesčių, yra netiesa. Vyras pabrėžia, kad tai didžiulė problema. Jis norėjo išsikelti į didesnės kvadratūros būstą, tačiau neatsirado norinčiųjų pirkti buto neatiduotame vertinti name.

"Įsivaizduokite, esi įstrigęs ir įšaldęs nemažai pinigų. Be to, neatiduotame vertinti name negali pirkti buto su banko paskola. Vertindamas šio namo baigtumą bankas paskolos neduoda", – aiškino Mantas.

Keisti pasiūlymai

Dar vienas kuriozas – dalį daugiabučio buvo pastačiusi per krizę bankrutavusi bendrovė. Kai "NS Nevėžio investicijos" iš bankroto administratoriaus perėmė šį projektą Šiaudinės gatvėje, baigė statyti likusias daugiabučio dalis. Išėjo taip, kad pirmieji čia apsigyvenę žmonės liko su dar mažesnėmis garantijomis, nei įsikėlę vėliau, kai čia jau šeimininkavo "NS Nevėžio investicijos".

"NS Nevėžio investicijos" bandė atiduoti vertinti namą reikalaudami papildomų pinigų", – nenorėjęs skelbti savo pavardės išrėžė seniausiai pastatytos daugiabučio dalies gyventojas. – Iš tų daugiabučių gyventojų, kurių namus jie baigė statyti, nereikalavo pinigų, o kadangi mes gyvename bankrutavusios įmonės pastatytame name, prašė bene po tūkstantį."

Vyras aiškino skaitęs apie namų atidavimo vertinti paslaugas, tačiau jų kaina nėra tokia didelė. "Sulaukėme net grasinimų, kad mūsų galą atskirs ir galėsime patys atiduoti vertinti namą, bet juk tai priklauso statytojams. Mes negalime garantuoti už tai, ko nedarėme", – svarstė gyventojas.

Pamintas saugumas

Dažnu atveju pardavėjų aiškinimai, kad neatiduotas vertinti namas nekelia jokių problemų, tėra siekis greičiau parduoti.

Retu atveju susimąstoma apie saugumą, statybų kokybės keliamą riziką. Tik susidūrę su pirmaisiais akibrokštais pirkėjai ima dėlioti lendančių blogybių sąrašą ir vertinti rizikas.

Viena tokių – rizika dėl sveikatos ir gyvybės. Tarkime, gaisras. Neatiduotame vertinti name niekas niekada netikrino priešgaisrinių reikalavimų atitikimų.

"Namas pasamdė šiems pastatams administruoti įmonę, kuri išsiuntė "NS Nevėžio investicijos" oficialius raštus dėl broko, kurio pridaryta nerealiai daug ir dėl atidavimo vertinti, bet atsakymo jokio. "NS Nevėžio investicijos" paprasčiausiai ignoruoja. Lieka vienintelis kelias – kreiptis su ieškiniu į teismą", – kitos išeities nemato kaimynai.


Komentaras

Ligita Luščiauskaitė

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos Strategijos ir analizės skyriaus specialistė

Įvykdyti statinio statybos užbaigimo procedūrą yra statytojo pareiga. Vadovaujantis Statybos įstatymo 3 straipsnio 2 dalimi, naujo statinio statytoju yra laikomas tas asmuo, kuris žemės sklypą, kuriame statomas statinys, valdo nuosavybės teise arba valdo ir naudoja kitais Lietuvos Respublikos įstatymų nustatytais pagrindais bei turi statybą leidžiantį dokumentą.

Kai parduodamas nebaigtas statyti statinys – visas ar dalimis – nuo nekilnojamojo turto pirkimo–pardavimo sutarties turinio priklauso, ar statytojo pareigos pereina pirkėjui. Jei perkant nebaigto statyti pastato dalį – butą ar patalpą – yra perleidžiamos ir teisės į žemės sklypą, tai statytojo teisės ir pareigos pereina butus ar kitas patalpas įsigijusiems asmenims ir jų visų pareiga yra įvykdyti statinio statybos užbaigimo procedūrą.

Tokiu atveju nekilnojamojo turto pirkimo–pardavimo sutartyje galima numatyti, kad statinio statybos užbaigimo procedūrą įvykdys pardavėjas, tačiau pardavėjo vengimas vykdyti šias procedūras būtų laikomas sutartinių santykių nesilaikymu ir ginčai būtų sprendžiami civiline tvarka teisme.

Kitu atveju, jeigu parduodama tik pastato dalis be teisės į žemės sklypą, tai statytojo teisės ir pareigos lieka pardavėjui.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. įsigaliojus naujai Statybos įstatymo redakcijai, gyventi neužbaigtame statyti daugiabučiame name yra draudžiama. Daugiabučių namų naudojimo priežiūrą priskirta atlikti savivaldybių administracijoms, kurios už statinio naudojimą pažeidžiant Statybos įstatyme ir kituose įstatymuose nustatytus reikalavimus statinio naudotojui gali skirti administracinę nuobaudą nuo 140 iki 1 500 eurų.

GALERIJA

  • Statytojų tikslas – kaip apgauti pirkėją?
  • Statytojų tikslas – kaip apgauti pirkėją?
  • Statytojų tikslas – kaip apgauti pirkėją?
Akvilės Snarskienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Statybu inspekcija nedirba

Kokiose pelkese stato Romainiuose,,nusipirke patys darosi melioracija,nes vanduo verzias i virsu.Pinigai grazus reikalaujami,o darbu kokybe baisi.Brokdariu dabar niekas nekontroliuoja,o tie giriasi,kad viskas ,,okei,,

Tai, kodėl

tais aferistais nesusidomi prokuratūra?

a

Pamatai trisdešimt metrų? Tai kaip devynaukštis namas, taip? Seku seku pasaką, rijo vilkas ašaką... :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS