Stovyklos Kaune – su šaukštu deguto | Diena.lt

STOVYKLOS KAUNE – SU ŠAUKŠTU DEGUTO

Vaikų vasaros stovyklos prisipildė akimirksniu, bet moksleivių užimtumas galėjo būti dar įvairesnis. Deja, ne visi pasinaudojo galimybe organizuoti stovyklas, todėl dalį vaikų užimtumui vasarą suplanuotų pinigų teko grąžinti.

Organizatoriai persigalvojo

Vasaros stovyklos yra didelis pagalbininkams tėvams. Kelių dienų ar savaičių stovyklose vaikams pasiūlomos ne tik įvairios pramogos, edukaciniai užsiėmimai, bet ir maitinimas, ekskursijos ir draugų kompanija. Tėvai bent trumpam gali nesukti galvų dėl mokinių užimtumo atostogų metu.

Tačiau Kaune stovyklų galėjo būti ir daugiau, buvo numatyta iš miesto biudžeto skirti 188 tūkst. eurų vaikų vasaros stovykloms paremti. Deja, pavyko išnaudoti ne visus pinigus, nes dalis paraiškas teikusių nevyriausybinių organizacijų (NVO) bei kitų stovyklų rengėjai netikėtai persigalvojo ir nusprendė nevykdyti jokių vaikų užimtumą skatinančių veiklų. Todėl teko dalį pinigų grąžinti į miesto biudžetą. Vaikų vasaros užimtumui nepanaudota daugiau nei 30 tūkst. eurų. Kauno mero patarėja Orinta Leiputė tikino, kad dėl grąžintų pinigų galimybės stovyklauti neteko apie 200 vaikų.

"Dalis pinigų į miesto biudžetą buvo grąžinta, nes kai savivaldybės sudaryta komisija kartu su ekspertais įvertino paraiškas, paskyrė lėšų geriausiai jas užpildžiusiems teikėjams. Tačiau kai kurie jų atsisakė vykdyti projektus. Jie gavo pinigus, tačiau persigalvojo. Penkios organizacijos nusprendė neorganizuoti stovyklų galbūt dėl to, kad buvo skirta mažiau lėšų, nei jie tikėjosi. Kai kur ekspertams pasirodė išpūstos administravimo lėšos. Taip pat NVO atstovai galėjo bijoti į stovyklas nesurinkti vaikų", – pasakojo O.Leiputė.

Anot jos, iš naujo kviesti teikti projektus vasaros stovykloms nebuvo laiko, nes užtrunka ne tik konkurso organizavimas, bet taip pat ir visi kiti formalumai, todėl nuspręsta pinigus grąžinti į biudžetą.

Pasak vicemerės Rasos Šnapštienės, Kauno miesto savivaldybės 2018–2020 m. Strateginiame veiklos plane vaikų ir moksleivių užimtumui vasarą (stovykloms) organizuoti iš pradžių buvo numatyta skirti 50 tūkst. eurų. Tačiau savivaldybė įvertino stovyklų poreikį, tad siekdama, kad kuo daugiau vaikų jose galėtų dalyvauti, perskirstė sutaupytas biudžeto lėšas ir padidinimo stovykloms skiriamą sumą iki 188 tūkst. eurų.

"Paskelbus kvietimą teikti paraiškas pagal programą "Iniciatyvos Kaunui" buvo finansuotas 31 projektas. Penki projektų vykdytojai įvertinę savo galimybes įgyvendinti projektą ir savivaldybės keliamus kokybinius reikalavimus patys nusprendė nepasirašyti sutarčių dėl skirto finansavimo. Dėl to buvo sutaupyta 32 tūkst. eurų. Projektų sutarčių sudaryta beveik už 156 tūkst. eurus", – sakė Kauno mero pavaduotoja.

Pritrūko aktyvumo?

Anot R.Šnapštienės, vaikų vasaros stovyklų vykdytojams buvo keliamas reikalavimas, kad projektas būtų įgyvendintas bent su viena mokykla, kadangi vaikų vasaros ir dienos stovyklų dalyviai turi būti tos mokyklos ar kelių mokyklų mokiniai.

"Iš 67 Kauno bendrojo ugdymo mokyklų, 56 Kauno miesto savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklos dėl vasaros stovyklų sudarė bendradarbiavimo sutartis su projektų vykdytojais. Taip pat įsitraukė ir penkios privačios mokyklos bei dvi Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžios mokyklos. Bendradarbiavimas yra sėkmingas ir užtikrina aiškų mechanizmą, kaip vaikai atrenkami į vasaros stovyklas", – kalbėjo vicemerė.

Penkios organizacijos nusprendė neorganizuoti stovyklų galbūt dėl to, kad buvo skirta mažiau lėšų, nei jie tikėjosi.

Tačiau mero patarėja laikėsi kiek kitokios nuomonės. Anot O.Leiputės, tiek mokyklų vadovams, tiek įvairioms organizacijoms pritrūko noro vaikams pasiūlyti prasmingą vasarą.

"Yra keletas mokyklų vadovų, į kuriuos kreipėsi NVO atstovai, tačiau jie atsisakė ar nepatikėjo, kad stovykla bus įgyvendinta. Bet dauguma mokyklų vadovų per įvairius susitikimus buvo informuoti, kad į juos gali kreiptis NVO su prašymais tapti partneriais ir padėti užtikrinti vaikų vasaros poilsį. Tačiau man pritrūko ir pačių organizacijų aktyvumo teikiant paraiškas. Įžanginiuose susitikimuose tikrai buvo daug NVO atstovų, tačiau vėliau jų ne tiek ir daug liko. Aš pati asmeniškai tikėjausi, kad bus aktyvesnės tokios jaunimo organizacijos, tokios kaip skautai, Šaulių sąjunga, maironiečiai, ateitininkai. Tačiau šios organizacijos dėl vaikų stovyklų nesikreipė, tad mane tai nustebino", – nusivylimo neslėpė O.Leiputė.

Darbas pamainomis

VII fortas vaikus į mokomąsias stovyklas priima visą vasarą. Forto valdytojas Vladimiras Orlovas "Kauno dienai" pasakojo, kad stovykloje vaikams labai įdomu, o vietos į užsiėmimus užsipildė akimirksniu. Šiemet forte vyksiančiose stovyklose laiką praleis maždaug 350 įvairaus amžiaus vaikų.

"Įdomu, kad edukacinis stovyklų turinys neišgąsdino. Pas mus programa gan intensyvi ir yra daug veiklų, kurių negali pavadinti pramoga, tačiau vaikams tai patinka ir jie tikrai daug gaus matematikos, biologijos, chemijos ar fizikos žinių. Vaikai pas mus užsiėmimus suvokia kaip tam tikrą atsipalaidavimo formą, o ne mokymąsi", – sakė VII forto valdytojas.

Anot V.Orlovo, sunkiausia organizuojant vasaros stovyklas buvo įrodyti savivaldybės atstovams, kad būtina per dieną skirti 15 eurų vienam mokiniui, nes rengiant stovyklą su visu maitinimu, pedagogų darbu, tai yra realūs pinigai. VII fortas šią vasarą problemų dėl partnerių neturėjo.

"Mokyklos jautė didžiulį poreikį, todėl tos mokyklos, su kuriomis mes dirbame, atsiliepė akimirksniu. Sunkiau buvo įtikinti, kad mes negalime į stovyklą priimti visos mokyklos vaikų. Sąrašuose buvo teikiama trigubai daugiau vaikų, nei mes galime priimti. Todėl kitiems metams jau pergalvojome strategiją ir bandysime siūlyti, kad vienoje pamainoje būtų ne 30, o 45 mokiniai", – apie susidomėjimą edukacinėmis stovyklomis kalbėjo V.Orlovas.

"Šiemet nusprendėme pasistengti, tad stovykla veiks visomis darbo dienomis. Labai pasiteisino sprendimas daryti mokyklines pamainas, nes anksčiau vaikus į vieną grupę tiesiog surinkdavome iš įvairių mokyklų, tačiau vaikai neturėdavo tarpusavio ryšio. Tuomet suvaldyti vaikų grupę buvo didelis iššūkis. Šiemet vaikai ateina iš vienos mokyklos, jų vienodos vertybės, jų bendros pažintys, tad tikrai daugiau tvarkos", – toliau tęsė pašnekovas.

Jis svarstė, kad kitas organizacijas nuo vaikų vasaros stovyklų organizavimo galėjo atbaidyti savivaldybės drastiškai apkarpyta stovyklos sąmata, kurią NVO atstovai įtraukė į paraiškas.

"Buvo tokių organizacijų, kurios finansiškai nesudėliojo stovyklos modelio. Ir mums apkarpė beveik dvigubai, bet priėmiau sprendimą, kad pajamas, kurias mes gauname iš kitų projektų, tiesiog išleisti stovykloms. Kitaip tariant, mes dalį stovyklos kainos padengėme kitų projektų lėšomis. Nes į paraišką nebuvo galima įtraukti tokių išlaidų, kaip žolės pjovimas, nors jei vaikai žaidžia forte, žolė turi būti nupjauta. Taip pat nebuvo galima nurodyti elektros ar kitų komunalinių išlaidų", – sakė V.Orlovas.

Kitąmet daugiau stovyklų?

Vicemerė R.Šnapštienė tikino, kad kitąmet bus siekiama pritraukti daugiau įvairių organizacijų, kurios vasaros metu galėtų surengti kokybiškus užsiėmimus vaikams. "Toks vasaros stovyklų modelis, kai vasaros užimtumo paslaugas vaikams galėjo pasiūlyti nevyriausybinio sektoriaus organizacijos, šiais metais buvo organizuojamas pirmą kartą.

Pamatėme, kad nevyriausybinės organizacijos gali pasiūlyti labai įdomaus ir kokybiško turinio stovyklų, sieksime jį išlaikyti ir toliau bendradarbiauti plėtojant Kauno vaikų vasaros užimtumą. Taip pat sieksime, kad dar daugiau vaikų patektų į stovyklas, ypač socialine riziką patiriančių vaikų", apie kitų metų vasaros stovyklų viziją kalbėjo mero pavaduotoja.

Anot jos, savivaldybė kartu su NVO siekia, kad vaikams būtų organizuojamos kokybiškos stovyklos, todėl to bus siekiama ir ateityje.

Šiemet planuota, kad stovyklose dalyvaus 700 vaikų, tačiau pasiektas daug didesnis skaičius. Surengtose 26 stovyklose, kuriose vyravo nuo vienos iki vienuolikos pamainų, per visą vasarą dalyvaus apie 1700 vaikų, iš kurių maždaug trečdalis yra socialinę atskirtį patiriantys vaikai. Ši grupė stovyklose dalyvauja nemokamai.

GALERIJA

  • Įdomu: VII forte dėmesys skiriamas matematikai ir biologijai.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

jo

CHA CHA CHA.

Xolera

Neatsiliepė į kvietimą mokyklos? Reiškia blogai siūlėte. Teikia ne el. laiškus siuntinėti, o patiems užpakalius nuo kėdžių pakelti ir įkalbinėti vaikus.

Atsisake todel,kad

Nepavyks išplaut pinigu.Kaip dazniausiai daro tos NVO.Va cia ir visa problema.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS