Daugiau apie skandalą J. P. Vileišių mokykloje: vaikai skundėsi, kad plovas smirda rugėsiu | Diena.lt

DAUGIAU APIE SKANDALĄ J. P. VILEIŠIŲ MOKYKLOJE: VAIKAI SKUNDĖSI, KAD PLOVAS SMIRDA RUGĖSIU

  • 12

Kaune maistą mokykloms ir darželiams tiekianti įmonė galimai gamino maistą iš sušvinkusios mėsos. Vaikams pradėjus skųstis, kad jų plovas dvokia, iškviesti Maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai nustatė pažeidimų. Paaiškėjo, kad įmonė jau bausta ir pažeidimus daro pakartotinai. Tėvai jau kelerius metus nesupranta, kodėl vaikai skundžiasi pilvo skausmais.

Praėjusią savaitę Kauno Jono ir Petro Vileišių mokykloje kilo susirūpinimas, kokį maistą gauna darželinukai ir pradinukai. Vaikai per pietus pradėjo skųstis prastai atrodančio plovo kvapu, į kurį galimai buvo sudėta sušvinkusi mėsa.

„Buvo rūgėsio kvapas. Net nuotrauka matėsi, morkytės nesimatė, suvirę, pervirę ryžiai, pasileidę. Patiekalas, kuris atrodo nevalgomas“, – pasakojo Kauno J. Ir P. Vileišių mokyklos direktorė Dalia Lapėnienė.

Dalis vaikų plovą suvalgė ir pasijuto blogai.

„Tiek ikimokyklinio ugdymo vaikams, tiek moksleiviams buvo patiektas nekokybiškas kiaulienos ryžių plovas. Galimai vaikai turėjo ūmių žarnyno susirgimo ligų požymių, kadangi dalis skundėsi pykinimu, vėmimu, pilvo skausmais“, – kalbėjo VMVT Priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Danguolė Grigalevičienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vieno iš mokykloje besimokančių vaikų mama sakė, kad pietūs mokykloje kelia įtarimų jau ne vienerius metus. Pavyzdžiui, vaikams skirtas omletas, iš riebalų pagaminta sriuba arba sugedę vaisiai ir daržovės.

Mama teigė, kad nerimą kelia, jog taip rizikuojama vaikų sveikata. Ji pasakojo, kad jos vaikas skundėsi pilvo skausmais ir niekas nerado priežasties.

„Mes nuolat kreipėmės dėl pilvo skausmų, teko važiuoti į priimamąjį, gydymo įstaigas, kodėl skauda pilvą. Vėliau, kai išėjo šitas klausimas, daug tėvelių skundėsi tais pačiais simptomais“, – pabrėžė mama Ugnė Alešiūnė.

Priežastis gali būti ilgą laiką vaikams duodamas nekokybiškas, o gal net pavojingas maistas, nes mokykla su įmone problemų turi jau ketverius metus.

„Turėjome klausimų ir dėl darbuotojų elgesio su vaikais. Šiais metais didelė kaita darbuotojų. Sureaguodavo, toliau nenueidavo klausimai“, – teigė D. Lapėnienė.

Maisto ir veterinarijos tarnyba įmonę jau anksčiau baudė. Skundų ne vienas. Praeitą savaitę išsiaiškinus, jog darbuotojai nežino, kaip atitirpinti mėsą, kad ji nesugestų, įmonė pranešė susitvarkiusi, tačiau pirmadienį patikrinus dar kartą, pažeidimų vėl rasta.

„Užšaldomi jau atšildyti maisto produktai. Rasta nekokybiškų salotų, kurios per sūrios, troškinio estetinis vaizdas neatitinka“, – sakė D. Grigalevičienė.

„Maisto slėnis“, tiekiantis maistą vaikams, į žurnalistų skambučius neatsakė. Įmonė maistą tiekia devynioms ugdymo įstaigoms Kaune.

„Yra tekę gauti žodinius skundus, bet dažniausia būdavo dėl kainos ir kokybės santykio. Praeitais metais į VMVT kreipėsi du mokyklų atstovai“, – nurodė Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Jolita Sakaliūnienė.

Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos direktorė nusprendė nutraukti sutartį su įmone.

Visgi miesto švietimo skyrius teigė, kad suvaldyti tokias įmones sudėtinga. Kadangi, jeigu jos pasitaiso ir konkurse pasiūlo mažiausią kainą, vėl teikia maitinimo paslaugą.

„Yra nepatikimų tiekėjų sąrašas, bet į juos gali patekti, kai nevykdo rekomendacijų, nepasitaiso. Tai šioje vietoje yra ribojimų į tą sąrašą įtraukti tiekėjus“, – šnekėjo J. Sakaliūnienė.

Įmonė maistą tiekia visoje Lietuvoje ir net trečdalyje Vilniaus mokyklų. Įmonė dar pernai buvo atkreipusi į save tarnybų dėmesį, kai gyrėsi, kad pietus mokykloje gali pagaminti už vieną centą. Pavyzdžiui, viso grūdo miltų blynus, varškės apkepą, omletą ar sumuštinį su ekologiška vištienos filė.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Kur sąžinė?

Plovas - sveikas maistas? Ir dar mažiems vaikams. Tokio sovietinių laikų maitinimo kitose šalyse nerasi. Kas čia Uzbekistanas su tautiniais valgiais?

kadangi senai KONSERVAI yra antisanitariškai pasmirdę-

visa tai persiduoda ir į gaminamą maistą,šiuo atveju į PLOVĄ.---Išeitis, -konservų neprileisti prie maisto produktų, ypač mokyklose ir darželiuose.

Ana

Net mano suo tokio sroto needa. Toks maistas tik i siukslyna. Tevai geriau vaikams i mokykla idekit sveiku sumustiniu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS