Svyrančios vienmetės vasaros gėlės: kokie augalai yra šio sezono pažiba? | Diena.lt

SVYRANČIOS VIENMETĖS VASAROS GĖLĖS: KOKIE AUGALAI YRA ŠIO SEZONO PAŽIBA?

  • 0

Vasarai įpusėjus augalų mylėtojai vis dar ieško aukso viduriuko savo sodų, terasų bei verandų puošybai. „Žiežmarių gėlės“ agronomė doc. dr. Audronė Žebrauskienė pasakoja apie sezono gėles, kurios ne tik atrodys puikiai, bet ir nesukels daug rūpesčio jas auginant.

Šviesą mėgstanti šilingė

Šilingė (Lysimachia) pasižymi išskirtine salotine geltona spalva, kuri iškart nustelbia kitas aplink esančias gėles. Tai – augalas, kurio priskaičiuojama daugiau nei 150 rūšių. Nors Lietuvoje paplitusios vos kelios rūšys, šis augalas yra vertinamas dėl savo lengvos priežiūros.

Šliaužiančioji šilingė  –  10 - 50 cm ilgio daugiametis augalas, turintis šliaužiantį bei įsišaknijantį stiebą. Geltonais žiedeliais žydi birželio - rugpjūčio mėnesiais. Šis augalas labai mėgsta drėgnesnę dirvą, o dauginamas dalijant kerą.

„Verta žinoti, kad šilingė labai greitai auga,“ – pasakoja agronomė.

Iš naujo prisimintas lantanos krūmas

Šis verbeninių šeimos augalas kurį laiką buvo primirštas, bet vėl pradėtos auginti naujos veislės, ypač pamėgtos svyrančios. Šios šeimos augalai yra paplitę daugiausiai tropikų ir subtropikų šalyse, labiausiai pietryčių Azijoje, Centrinėje ir Pietų Amerikoje.

Šio krūmo žiedai yra smulkūs, balti, geltoni, oranžiniai ar raudoni (spalvos žiedams besiskleidžiant dažnai keičiasi), susitelkę skėtiškuose žiedynuose. Žiedai keičia vieni kitus visą vasarą.

Lantana itin mėgsta saulę ir šilumą. „Šiltaisiais sezonais jas patartina laistyti reguliariai ir „neperspaudžiant“, o karpyti ir formuoti augalus galima visą vasarą bet kuriuo metu,“  – pataria A. Žebrauskienė.

Verbena – mitais apipintas augalas

Verbena apipinta galybe mitų ir legendų dar nuo antikinių laikų: tai – magiškas augalas, nuo seno lydintis aukščiausias dievybes. Skandinavai ją vadino Toro, graikai – Afroditės gėle, o romėnai verbenomis dengdavo Jupiteriui skirtus altorius. Ši gėlė buvo laikoma šventa: tikėta, kad ji stabdo kraujavimą, atbaido demonus ir vampyrus.

Verbena (lot. Verbena) priklauso verbeninių (Verbenaceae) šeimai, kurią sudaro apie 250 vienmečių ir daugiamečių augalų rūšių,

Šiandien verbena –  be galo gražus ir net vaistinis (Verbena officinalis), daugumos mėgstamas augalas.

Verbenos nėra reiklios gėlės. Jos mėgsta šviesą, gerai auga derlingame, orui pralaidžiame dirvožemyje, jei reguliariai laistomos ir tręšiamos mineralinėmis trąšomis.

„Patartina verbenas sėti pavasarį – kovą ar balandį. Verbenos gražiai ir labai gausiai žydi iki pat šalnų,“ – pasakoja agronomė.

Augalas iš Pietų Amerikos – surfinija (petunija)

Ši gėlių rūšis pasižymi įstabaus grožio žiedais, kurie būna įvairiausių spalvų: nuo akinamai baltų iki ryškiai rožinių ir raudonų. Surfinijos gausiausiai žydi nuo gegužės mėnesio iki spalio vidurio. Nužydėjusius žiedus būtina nugnaibyti ir  tai sukels dar vieną žydėjimo bangą. Jeigu norite, kad surfinija augtų vešliais krūmeliais, o ne stiebtųsi vienu stiebu į viršų, tuomet reikia nugnybti ties trečiu lapeliu.

Surfinijos yra pakankamai atsparios besikeičiančioms oro sąlygoms. Tai lemia jų ilgi, tvirti stiebai, kurie gali išaugti net iki 2 metrų ilgio.

„Surfinijos mėgsta saulėtą, šviesią vietą. Augdamos pavėsyje yra ne tokios dekoratyvios, mažiau žydi,“ – pasakoja „Žiežmarių gėlės“ agronomė.

Dėl ypač didelių šaknų patartina surfinijas sodinti į gilius vazonus arba medinius lovelius. Svarbu nepamiršti gausiai ir dažnai laistyti bei tręšti. Jos mėgsta minkštą ir drungną vandenį. Surfinijų žemė turi būti nuolat drėgna, bet neįmirkusi. Kaip ir kitus augalus, geriausia laistyti rytais ir vakarais, kai saulė dar nepakilusi arba jau nusileidusi. Kurį laiką surfinijos gali išgyventi be vandens, tačiau šis „badas“ joms atsilieps –  žiedai ir lapeliai leips, bus sudėtinga augalą atgaivinti.

GALERIJA

  • Greitai auganti šilingė.
  • Lantanos spalvos keičiasi besiskleidžiant žiedams.
"Žiežmarių gėlės" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS