Teismas baigė nagrinėti KPD bylą prieš V. Matijošaitį dėl jo dvaro, sprendimas – gegužę | Diena.lt

TEISMAS BAIGĖ NAGRINĖTI KPD BYLĄ PRIEŠ V. MATIJOŠAITĮ DĖL JO DVARO, SPRENDIMAS – GEGUŽĘ

Kauno apylinkės teismas trečiadienį baigė įrodymų tyrimą byloje, kurioje Kultūros paveldo departamentas (KPD) iš Kauno mero Visvaldo Matijošaičio ir jo sūnaus bendrovės siekia prisiteisti žalą, padarytą rekonstruojant miesto vadovui priklausantį Kačiūniškės dvarą.

Kaip BNS sakė teismo atstovė Indrė Cvilikaitė, sprendimą civilinėje byloje teismas skelbs gegužės 2 dieną.

KPD byloje yra pateikęs 34 tūkst. eurų ieškinį dėl valstybei padarytos žalos, kurią prašo priteisti solidariai iš V. Matijošaičio, bendrovės „Kauno saulėtekis“, kuriai vadovauja mero sūnus Šarūnas Matijošaitis, bei minėtos bendrovės statybos vadovo.

Atsakovai teismo prašo ieškinį atmesti.

Bylos duomenimis, žalą departamentas prašo priteisti dėl dvaro sodybos fragmentų – svirno ir tvarto, kurie pripažinti kultūros paveldo objektais – nugriovimo.

KPD Kauno teritorinio skyriaus atstovai anksčiau BNS yra teigę, jog kelis kartus kreipėsi į statybos vadovą, veikusį pagal V. Matijošaičio suteiktą įgaliojimą, siūlydami atlyginti valstybei padarytą žalą be teismo, tačiau prašymas liko be atsako.

V. Matijošaitis savo ruožtu tvirtina, kad viską, kas dvare buvo likę, restauravo.

Kauno meras Kačiūniškės dvarą Kauno rajone įsigijo 2017 metais.

Tuomet jis pabrėžė, jog dvaru vadinamas statinys iš tikrųjų tėra „senas, apleistas pastatas, neturintis jokios paveldosauginės vertės“.

Kultūros paveldo departamento kultūros vertybių registre yra įrašyti Kačiūniškės dvaro sodybos fragmentai. Ten nurodoma, kad komplekso vertingosios savybės yra planavimo sprendiniai, statinių formuojama kompozicija, taip pat buvusių komplekso statinių liekanos ar jų vietos, žemės ir jos paviršiaus elementai, takai ir jų dangos.

Kultūros paveldo departamento duomenimis, 1929 metais Kačiūniškių dvarelyje kanauninko Juozo Meškausko iniciatyva įsikūrė vienuolės benediktinės. Čia jos užveisė sodą ir pastatė dvaro rūmus. Sovietmečiu vienuolynas uždarytas, rūmai tapo gyvenamuoju namu.

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

>Pilietis

Siandien vaistuku jau gerei?

dvaras?

Mano tevai 90aisias emesi verslininkystes, turejo keliolika kiosku, po to parduotuviu, atsimusinejo nuo kiauragalviu, mokejo mentams ir pasistate "dvara" kuris buvo zymiai prasmatnesnis uz Matijosaicio a la dvara. Gerai kad gimdytojams i senatve prasviesejus protui jie viska issipardave ir emigravo. Dabar tame dvare gyvena naujas litovcas ir matomai juokiasi is Matijosaicio "dvaro". Atsimenu tevas juokesi, jeigu neturi 500kvm ir baseino atskirai, biznio partneriai is Rusijos taves nesupras. Kiek ten pas Matijosaiti, 300kvm? Jis, pa paniatkam, ubagas.

gerai kad prisiminiau!

O ka jeigu sovietinio propiesoriaus, visatos valdovo istorini tvarteli nugriove? Juk tai butu pasityciojimas is istorinio paveldo!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS