Tokio likimo nepavydėtų niekas: tenka išgyventi skyrybas, paženklintas smurtu | Diena.lt

TOKIO LIKIMO NEPAVYDĖTŲ NIEKAS: TENKA IŠGYVENTI SKYRYBAS, PAŽENKLINTAS SMURTU

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Po nuskambėjusio incidento, kai kelyje buvo užpulta Kaune gyvenanti Inga Žikaitė ir jos draugas, su "Kauno diena" bendravusi moteris atskleidė, kokį šiuo metu išgyvena košmarą.

Skyrybų procesas

Viskas prasidėjo nuo tos akimirkos, kai prieš pusmetį I.Žikaitė padavė skyrybų dokumentus. Kritikos strėles moteris leidžia į sutuoktinį, kuris daugelį dalykų neigia, tačiau viešinti savo įvykių versijos nenori.

Skaudi kaunietės gyvenimo istorija imta narplioti po įvykio, kuris įvyko sausio 11-osios vakarą. Automobilyje "Škoda Octavia" važiavusi I.Žikaitė papasakojo ir daugiau košmariško įvykio detalių.

"Iš Baisogalos važiavome Kauno link. Įveikę apie 15 km pastebėjome, kad iš paskos atvažiuoja automobilis. BMW markės transporto priemonė, geltonais automobilio numeriais, priartėjo labai arti, tada manevruodama į šonus aplenkė mūsų automobilį. Aplenkęs BMW stabdė. Greičiausiai norėjo, kad sustotume. Automobilį mes sustabdėme, tada BMW pradėjo važiuoti atgal. Slidžiame kelyje mes jį apsilenkėme ir iškart skambinome Bendruoju pagalbos telefono numeriu 112", – pasakoja moteris.

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Važiuojant jau Kėdainių link, "Škoda Octavia" vairuotojui ir keleivei buvo patarta sustoti, tačiau jie nestojo – pernelyg nesaugiai jautėsi. Ties Pilionių kaimeliu, anot pašnekovės, BMW ir vėl jiems užkirto kelią.

"Metaliniu raktu, skirtu padangoms atsukti, BMW keleivis trenkė per stiklą, įlenkė ir kėbulą. Dar spėjo užkabinti galines automobilio dureles. Stiklai ant manęs pabiro, juos vėliau išsikrapščiau. Bet tada buvo šokas – juk tai yra pasikėsinimas į gyvybę", – siaubingas detales "Kauno dienai" pasakoja I.Žikaitė. Kiek žmonių buvo BMW markės automobilyje ji nematė, nes kelią pastojusios transporto priemonės langai buvo tamsinti.

Stiklai ant manęs pabiro, juos vėliau išsikrapščiau. Bet tada buvo šokas – juk tai yra pasikėsinimas į gyvybę.

Laimė, šio kraupaus įvykio metu žmonės nenukentėjo. Kauno policijos atstovės Justinos Kazragytės teigimu, dėl šio įvykio yra atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo, įtarimai kol kas niekam nepareikšti.

Rodo pirštu į sutuoktinį

I.Žikaitė spėja, kad greičiausiai čia rankas bus prikišęs jos vyras, su kuriuo ji šiuo metu skiriasi.

"Netrukus po įvykio buvo žmonių, kurie pranešė, kad galbūt mus atakavo mano vyro draugas. Liudininkai matė šį BMW automobilį, stovintį draugo kieme, tačiau kai mes apie tai pranešėme policijai, jie sureagavo tik po kurio laiko ir to automobilio kieme jau nerado", – teigia nukentėjusioji.

Asmeninio archyvo nuotr.

Tris mažamečius auginanti moteris atvira: "Šis užpuolimas – tik tęsinys." Toks įvykis, kai buvo taranuotas automobilis, pasitaikė ne tik šį kartą. Pirmasis buvo vos tik jos vyras grįžo iš užsienio ir sužinojo apie skyrybas. Tuomet jos vairuojamam automobiliui taip pat buvo užkirstas kelias.

"Skyryboms ruošiausi kelerius metus, bet vis nedrįsau žengti šio žingsnio. Nuojauta kuždėjo, kad kai tam pasiryšiu, gyvenimas taps tragedija. Tačiau tikrai netikėjau, kad viskas bus taip, kaip yra dabar. Kai nunešiau dokumentus, persikrausčiau gyventi pas mamą į butą. Tuomet prasidėjo durų trankymai ir nuolatinis psichologinis smurtas", – šio baisaus gyvenimo etapo pradžią prisimena pašnekovė.

17 pareiškimų

Su "Kauno diena" bendravusi moteris skaičiuoja, kad per pusmetį policijai ji parašė apie 17 pareiškimų, – dalį jų dar gyvendama su vyru Baisogaloje, o kai kuriuos jau persikėlusi į Kauną. Policijos atstovai pateikia aštuonis atvejus, kurie buvo oficialiai registruoti.

Šiaulių apskrities policijos atstovės Gailutės Smagriūnienės teigimu, praėjusių metų rugpjūtį nuvykus pareigūnams pagal Ingos gautą iškvietimą, pažeidimų neužfiksuota, moteris pretenzijų savo vyrui neturėjo, skundo nerašė. Rugsėjo pradžioje pareigūnai vyko pagal moters pareiškimą dėl vyro smurto prieš ją. Tuomet buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Moteris į gydymo įstaigas nesikreipė. Ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, nes nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Spalį moteris parašė pareiškimą dėl netinkamo vyro elgesio. Priimtas nutarimas nepradėti administracinio nusižengimo bylos teisenos. Tą patį mėnesį pareigūnai kartu su socialine darbuotoja vyko pas Ingos sutuoktinį pasiimti vaikų, kurių vyras sutartu laiku negrąžino.

Kauno policijos atstovė Justina Kazragytė taip pat pateikia keturis registruotus pranešimus: "Du kartus pagal moters gautą pranešimą į įvykio vietą nuvykę pareigūnai teisės pažeidimų nenustatė, konfliktas buvo išspręstas įvykio vietoje. Praėjusių metų lapkričio pradžioje gautas moters pranešimas dėl prieš ją galbūt smurtavusio vyro. Dėl šio įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas. Gruodį buvo registruotas pranešimas, kad moteris pastebėjo, jog apgadintos automobilio padangos, tačiau, nepateikus žalą patvirtinančių dokumentų, priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą. Yra gauta informacija ir dėl galbūt pavogtų automobilio valstybinių numerių. Dėl šio įvykio atliekamas tyrimas."

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Smurtas viešoje vietoje

Gyvendama Radviliškio rajone pas mamą I.Žikaitė pasakoja patyrusi vyro smurtą net viešoje vietoje: "Jis puolė mane prie mažametės, trenkė į pilvą. Tačiau šią bylą pareigūnai nutraukė, nes neužteko įrodymų. Tačiau tuo metu, kai vyko tyrimas, jam buvo apribota galimybė išvykti iš šalies, taip pat kurį laiką artintis prie manęs."

Inga Žikaitė/Laimio Steponavičiaus nuotr.

Persikėlus į Kauną, pasak pašnekovės, negandos nesibaigė: "Pačią pirmą dieną mokykloje sutuoktinis mus užpuolė šalia jos. Šoko ant mašinos, apspjaudė mane, keikė prie vaikų. Iškart atvyko pareigūnai, tačiau jo neberado ir nesulaikė. Vėliau vyko apklausa, vyksta tyrimas, kol kas daugiau nieko ir nežinau."

Pasak I.Žikaitės, dėl supjaustytų padangų dabar nevažiuojantis automobilis stovi kieme. Moteris pasakoja, kad kartą jai ir jos dabartiniam draugui su sutuoktiniu teko prasilenkti viename prekybos centre Kaune: "Jis tiesiog provokavo konfliktą, įžeidinėjo." Negana to, Kaune gyvenanti Inga pasakoja ir apie incidentą, kai teko panaudoti ašarines dujas. Ją tą kartą grįžti į sutuoktinio butą privertė kaimynai.

"Tame name gyvenantys žmonės tikrai labai normalūs. Kartą man paskambino vienas jų ir pasakė, kad girdi vyro bute bėgantį vandenį ir paprašė atvažiuoti jo užsukti. Iš savo mergaičių žinojau, kad vyras išvažiavęs. Raktą nuo buto dar turėjau, o tuo metu labiausiai buvo gaila kaimynų ir jų turto, todėl nuvažiavau. Tačiau labai greit šio savo sprendimo pasigailėjau – tik įžengus pro duris sutuoktinis manęs ten jau laukė. Jis mane puolė, todėl panaudojau su savimi turėtas ašarines dujas. Tuokart apsipurškiau ir save, puoliau į visišką isteriją, nes nežinojau, ką jis žada daryti", – drebančiu balsu ir siaubo kupinomis akimis pasakoja ji.

Paklausus, ar šis įvykis taip pat nugulė pareigūnų kabinetų stalčiuje, pašnekovė atvira: "Tada pareiškimo rašyti negalėjau."

Jis puolė mane prie mažametės, trenkė į pilvą. Tačiau šią bylą pareigūnai nutraukė, nes neužteko įrodymų.

Vyro kontrataka

I.Žikaitė atvirai pasakoja ir dar vieną jos gyvenimą kartinančią aplinkybę.

"Šiuo metu vyksta tyrimas dėl esą mano smurto prieš vyriausią dukrą. Kelis kartus man sutuoktinis kvietė policiją, skundė dėl neva netinkamo elgesio. Viskas buvo fabrikuojama iš anksto, tačiau įrodyti to jis nesugebėjo. Tuokart, kai apsipurškėme dujomis, nenorėjau, kad tai būtų pagrindas paimti vaikus iš mūsų abiejų, todėl mums buvo pasiūlyta susitarti gražiuoju", – teigia Inga.

Registruotus moters sutuoktinio pareiškimus "Kauno dienai" pateikia ir Šiaulių policijos Komunikacijos vyresnioji specialistė. "Praėjusių metų lapkritį ir šių metų sausio mėnesį Šiaulių policija yra registravusi du vyro pareiškimus dėl jo žmonos smurtavimo prieš dukras ir netinkamos jų priežiūros. Kadangi informacija nepasitvirtino, tad tyrimai nepradėti", – teigia policijos atstovė.

Apie vieną tokį pranešimą užsimena ir Kauno policijos atstovė. "Praėjusių metų lapkričio 12 d. į Kauno apskrities VPK kreipėsi vyras dėl galimo jo sutuoktinės smurto prieš mažametę. Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo", – rašoma atsiųstame atstovės laiške.

I.Žikaitė itin atvirai pasakoja, kad labiausiai laukia skyrybų pabaigos ir tikisi, jog bent tada galės ramiau gyventi. Kol kas, jos teigimu, ne tik policija, bet ir kitos įstaigos padėti negali, o reali nauda menka – vyresnei dukrai buvo skirtos kelios nemokamos psichologų konsultacijos.

"Visi rodo pirštu į teismą. Tai laukiu to teismo ir skyrybų pabaigos. Tačiau vyras yra pasakęs, kad skyrybų procesą vilkins, kol galės. Darys viską, kad tik man pakenktų", – sako I.Žikaitė.

Nekalbus sutuoktinis

"Kauno dienai" susisiekus su I.Žikaitės advokatu, kuris rūpinasi skyrybų formalumais, išsiaiškinti, kaip greitai moteris turės galimybę nebesieti gyvenimo su sutuoktiniu, nepavyko – advokatas buvo itin nekalbus.

"Dokumentai yra paruošti, daugiau jums nieko nekomentuosiu", – tepasakė jis. Inga ketvirtadienio vakarą žurnalistams sakė, kad su advokatu bendravo ir pasakė norinti skyrybų procesą pagreitinti.

Su I.Žikaitės vyru susisiekti iš pirmo karto taip pat nepavyko. Tačiau galiausiai telefonu atsiliepęs vyras pasakė su daugeliu žiniasklaidoje pasirodžiusių teiginių kategoriškai nesutinkantis. Paprašytas pateikti savo versiją, jis viešinti šios informacijos nepanoro.

GALERIJA

  • Tokio likimo nepavydėtų niekas: tenka išgyventi skyrybas, paženklintas smurtu
  • Tokio likimo nepavydėtų niekas: tenka išgyventi skyrybas, paženklintas smurtu
  • Tokio likimo nepavydėtų niekas: tenka išgyventi skyrybas, paženklintas smurtu
  • Tokio likimo nepavydėtų niekas: tenka išgyventi skyrybas, paženklintas smurtu
  • Tokio likimo nepavydėtų niekas: tenka išgyventi skyrybas, paženklintas smurtu
  • Tokio likimo nepavydėtų niekas: tenka išgyventi skyrybas, paženklintas smurtu
  • Tokio likimo nepavydėtų niekas: tenka išgyventi skyrybas, paženklintas smurtu
  • Tokio likimo nepavydėtų niekas: tenka išgyventi skyrybas, paženklintas smurtu
  • Tokio likimo nepavydėtų niekas: tenka išgyventi skyrybas, paženklintas smurtu
  • Tokio likimo nepavydėtų niekas: tenka išgyventi skyrybas, paženklintas smurtu
  • Tokio likimo nepavydėtų niekas: tenka išgyventi skyrybas, paženklintas smurtu
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (55)

Vika

Protingi žmonįs taikiai ir gražiai išsiskire.Juk mylimas per prievartą nebūsi.Jauni ,stiprūs žmonės ras gyvenimo draugus,atrodo jokios čia problemos nėra.Manau ir turtą pasidalinti galima be priblemų ,juk gyvenant kartu žino, kas kam turėtų priklausyti.Atsidalinai ir viso gero,bet manau visa tame ir problema ,kad viena iš dviejų pusių ,nori pasiglemžti viską.Manau neteisinga.

Yep

Pavydi tik kvailiai, kuriems užtenka proto atsirinkti ko pavydėti. Tai žinoma, kad jie nepavydės tokio 'likimo', o likusieji ir taip nepavydi :)

Kas yra likimas

Tai visų Tavo priimtų sprendimų rezultatas. Iskaitant ir sprendimus "nedaryti nieko".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS