Tymai įsisuko ir į Kauno savivaldybę | Diena.lt

TYMAI ĮSISUKO IR Į KAUNO SAVIVALDYBĘ

Kaunas pirmauja pagal susirgimų tymais atvejus Lietuvoje. Ši užkrečiamoji liga įsisuko ir į savivaldybės administracijos kabinetus – oficialiai patvirtinti keturi tymų atvejai.

Dar praėjusią savaitę pasigirdo kalbų, kad savivaldybėje yra užsikrėtusių pastaruoju metu sparčiai plintančia liga. Neoficialiai kai kurie administracijos darbuotojai pasakojo, kad nerimauja sužinoję, jog užsikrėtė kolegos, – kai kurie suskubo į gydymo įstaigas atlikti tyrimų, ar turi pakankamą atsparumą užkrečiamai ligai tymams, ir ėmė rūpintis skiepais.

"Sveikatos skyrius elektroninius laiškus atsiuntė, kad iki balandžio 1-osios skyriai turi atsiųsti sąrašus darbuotojų, kurie norės už 10 eurų kraujo tyrimus pasidaryti", – pasakojo viena savivaldybės darbuotoja, nenorėjusi viešinti savo pavardės.

Apie situaciją mažai ką tepavyko sužinoti iš savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Renatos Kudukytės-Gasperės. "Kauno miesto savivaldybė, kaip ir kiti darbdaviai, neveda detalios susirgimų (diagnozių) statistikos, kiek iš viso ir kokiomis ligomis serga darbuotojai, nes tai konfidencialūs kiekvieno asmens duomenys. Taigi ir apie tymų atvejus konkrečių skaičių nėra, tačiau, pagal pačių darbuotojų pateiktą informaciją, preliminariai šia liga sirgo keturi asmenys", – raštu pateiktame atsakyme aiškino skyriaus vedėja, atliekanti savivaldybės gydytojo funkcijas.

Sporto ir Socialinės paramos skyrių darbuotojai jau pasirūpino tyrimais kolegiškai keliais autobusais nuvykę į gydymo įstaigą.

Nepavyko sužinoti, ar susirgusieji buvo pasiskiepiję, kokio jie amžiaus, ar susirgo po tiesioginio kontakto su sergančiais.

Kokių priemonių ėmėsi?

Pasak R.Kudukytės-Gasperės, savivaldybė administracijos skyrių vedėjams ir visų jos žinioje esančių įstaigų vadovams surengė susitikimą, kuriame Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento atstovai pristatė šiųmetę ir šiandienę tymų epidemiologinę situaciją Kaune ir visoje Lietuvoje, supažindino su prevencinėmis priemonėmis, aptarė galimus problemos sprendimo būdus.

"Šiuo metu visi darbuotojai raginami atlikti serologinius IgG tyrimus imunitetui tymams nustatyti. Surinkus visus norinčiuosius, bus organizuojami tyrimai, kurių kaina su mėginio paėmimu siekia apie 10 eurų. Nustačius, kad asmuo neturi imuniteto, jam bus rekomenduojama revakcinacija papildoma 1 MMR vakcinacijos doze", – aiškino savivaldybės gydytoja.

"Švietimo, Sporto ir Socialininės paramos skyrių darbuotojai jau pasirūpino tyrimais kolegiškai keliais autobusais nuvykę į gydymo įstaigą. Šiuo metu laukiama jų rezultatų", – pridūrė Sveikatos skyriaus vedėja.

Pasak R.Kudukytės-Gasperės, savivaldybė neveda detalios susirgimų statistikos, kiek iš viso ir kokiomis ligomis serga darbuotojai.

Ir vaikai, ir suaugusieji

Pasiteiravus apie situaciją savivaldybės ugdymo įstaigose, Sveikatos skyriaus vedėja R.Kudukytė-Gasperė informacijos nepateikė, tik pasiūlė kreiptis į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyrių.

"Turime keturis Kauno miesto savivaldybės administracijos darbuotojus, susirgusius tymais. Taip pat tymais sirgo septyni ikimokyklinių ugdymo įstaigų vaikai ir 22 mokyklų moksleiviai, šeši ugdymo įstaigų darbuotojai – dvi lopšelių-darželių darbuotojos, keturi suaugusieji mokyklose", – informavo NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė.

Pasak jos, susirgimų tymais situacija nuolat kinta. "Iki šių metų balandžio 1 d. Kauno apskrityje registruota daugiau kaip 300 įtariamų susirgimų tymais, iš kurių 225 asmenims tymų diagnozė jau patvirtinta. Tymai toliau plinta", – konstatavo O.Ivanauskienė.

Jos vadovaujamo skyriaus duomenimis, atliekant tymų protrūkio epidemiologinę diagnostiką Kaune, išaiškinti 609 sąlytį turėję asmenys, kuriems organizuotas sveikatos būklės stebėjimas 21 d., iš jų 139 asmenys pasiskiepijo per 72 val. po kontakto su sergančiu asmeniu tymais.

Nenumoti ranka

Kaip sakė O.Ivanauskienė, be pasitarimų tymų valdymo klausimais, kiekvienu tymų įtarimo atveju visos vaikų ugdymo įstaigos ar kiti kolektyvai gauna individualų NVSC Kauno departamento raštą, prašant atkreipti dėmesį, kad nurodytu laikotarpiu tos įstaigos darbuotojai galbūt turėjo sąlytį su įtariamu tymų susirgimu.

"Kartu pateikiamos rekomendacijos, kaip elgtis, ir jeigu tos įstaigos darbuotojams būtų reikalinga pokontaktinė imunoprofilaktika, mes nurodome, kad susisieksime papildomai. Sąlytį su sergančiu tymais turėjusiems asmenims, įsivertinus savo skiepijimo ir tymų susirgimą, rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją ir pasiskiepyti per 72 val. nuo sąlyčio. Nesuspėjus pasiskiepyti per nurodytą laikotarpį, būtina išlaukti visą inkubacinį laikotarpį (21 d.) ir pasiskiepyti, jeigu nesusergama", – veiksmų planą dėstė NVSC atstovė.

"Siekiant sustiprinti tymų epidemiologinę priežiūrą, kaskart prašome kiekvienos įstaigos įsivertinti savo darbuotojų skiepijimų ir tymų anamnezę, neturintiems specifinio imuniteto prieš tymus organizuoti skiepijimus", – pridūrė O.Ivanauskienė.


Statistika: 20 naujų susirgimo tymais atvejų

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per praėjusį savaitgalį Lietuvoje, užregistruota dar 20 naujų tymų atvejų. Iš viso šiemet tymais Lietuvoje susirgo 330 žmonių. Daugiausia susirgimų tymais (156 atvejai) registruota Kauno mieste, 48 atvejai – Kauno rajone ir 47 atvejai – Vilniaus mieste. Savaitgalį susirgo trys vaikai, likę nauji susirgimai registruoti tarp suaugusiųjų. Iš viso tymai diagnozuoti 251 suaugusiajam ir 79 vaikams. Pagal amžių jauniausias, susirgęs tymais, – 7 mėnesių kūdikis, vyriausias – 78 metų asmuo. Daugumos suaugusiųjų tymais skiepijimo būklė nežinoma, o dauguma vaikų – neskiepyti.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad tymų infekcijos šaltinis – tik sergantis žmogus, kuris tymų virusą į aplinką išskiria keturios penkios dienos iki ir keturios dienos po išbėrimo. Asmenys, paskiepyti nuo tymų, kitų asmenų negali užkrėsti.

Ilgalaikis imunitetas nuo tymų susidaro po dviejų įskiepytų kombinuotos tymų, epideminio parotito, raudonukės (MMR) vakcinos dozių.

Tymai – ūminė, itin užkrečiama infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu ir per kvėpavimo takų sekretais suterštas rankas ar kitus aplinkos daiktus. Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), šių metų sausį iš viso užregistruota 18 112 susirgimų tymais. Daugiausia susirgimų tymais registruota Ukrainoje, Kazachstane, Sakartvele, Rumunijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Jungtinėje Karalystėje, Slovakijoje, Italijoje ir kt.

Šaltinis: ULAC


Kas gali skiepytis tymų vakcina "Priorix" PSDF biudžeto lėšomis:

* vaikai, kurie nebuvo paskiepyti dėl tam tikrų priežasčių pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių;

* kontaktiniai asmenys, kurie turėjo sąlytį su sergančiuoju tymais, skiepijami viena "Priorix" vakcinos doze.

Kontaktinių asmenų sąrašą sudaro visuomenės sveikatos specialistas, gavęs pranešimą apie tymų ligos atvejo įtarimą.

Asmuo, žinantis, kad neturėjo kontakto su sergančiu ir dėl tam tikrų priežasčių neįtrauktas į kontaktinių asmenų sąrašą, gali kreiptis į teritorinį visuomenės sveikatos departamentą.


Savo arba darbdavio lėšomis turėtų pasiskiepyti:

asmenys, kurie nežino ar buvo skiepyti nuo tymų;

asmenys, kurie buvo skiepyti viena tymų vakcinos doze;

asmenys, nesirgę tymais.

Šaltinis: ULAC

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Va tai tau

Slėpkit, viską slėpkit...

Žilvinas Ručys

Jokios kontrolės pasieniuose ir tyrimų apie ligos židinį nėra . Kas atsakingi ?

Savivaldybė

Tik į savivaldybę ? Ar į šeimas ir visas jų lankomas vietas net parduotuves
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS