Apsisaugoti neskuba: daugelyje kauniečių būstų dūmų detektorių – nė kvapo | Diena.lt

APSISAUGOTI NESKUBA: DAUGELYJE KAUNIEČIŲ BŪSTŲ DŪMŲ DETEKTORIŲ – NĖ KVAPO

Nors nuosavuose namuose ar butuose yra privaloma įsirengti dūmų jutiklius, to padaryti kauniečiai neskuba. Mažiau nei trečdalis gyventojų dūmų detektorių neįsirengė ir į tai, kad mažas prietaisas gali išgelbėti gyvybę, ranka moja.

Įspėjo apie pavojų

Kasmet gaisruose žūsta arba susižaloja daug žmonių, tad siekiant apsaugoti sveikatą ir gyvybę, nuo šių metų gegužės mėnesio visuose namuose privaloma įsirengti dūmų detektorius. Netikėtai užklupusios liepsnos ir apie besiveržiančius dūmus įspėjęs detektorius jau spėjo Kaune išgelbėti žmonių gyvybes.

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos (PGV) atstovai priminė vasaros pabaigoje Rimvydo gatvėje degusio medinuko daugiabučio atvejį. Dūmų detektoriai įspėjo apie pavojų ir pažadino žmones, kol jų neprarijo besiplieskiantys liepsnos liežuviai.

"Suveikė antrojo aukšto bute įrengtas dūmų detektorius, įspėjo žmones. Apmaudu, kad tame gaisre žuvo vyras, gelbėdamas vaikus. Jei dūmų jutikliai būtų buvę įrengti ir pirmojo aukšto butuose, apie nelaimę žmonės būtų buvę įspėti anksčiau ir aukų nebūtų buvę", – pasakojo Kauno PGV atstovė Džiuginta Vaitkevičienė.

"Apie daugelį galimų gaisrų mes net nesužinome, nes žmonės dūmų jutiklio signalo būna įspėjami ir vos beįsiplieskiantį gaisrą numalšina savo jėgomis", – pridūrė specialistė.

Rengia patikrinimus

Apie daugelį galimų gaisrų mes net nesužinome, nes žmonės dūmų jutiklio signalo būna įspėjami ir vos beįsiplieskiantį gaisrą numalšina savo jėgomis.

Kauno PGV atstovai nuolat beldžiasi į kauniečių duris ir tikrina, ar žmonės pasiruošę apsisaugoti nuo gaisrų ir įsirengę apie pavojų įspėjančius dūmų jutiklius. Akcija "Gyvenu saugiau" vykdoma nuo šių metų vasario. Iki metų pabaigos Kauno apskrities PGV ugniagesiai suplanavę patikrinti ne mažiau kaip 5 tūkst. kauniečių būstų.

Pasak Dž.Vaitkevičienės, iki rugsėjo 1-osios Kaune buvo patikrinta daugiau kaip 2,7 tūkst. būstų. Ugniagesiai lankėsi įvairiuose miesto rajonuose tiek individualiuose, tiek daugiabučiuose namuose. Deja, dūmų detektorių namuose dar nėra įsirengę daugiau kaip 70 proc. patikrintų kauniečių.

"26 proc. patikrintų būstų buvo įrengti dūmų signalizatoriai, tačiau 7 proc. įrengtų jutiklių neveikė, todėl apie gaisro pavojų gyventojų jie įspėti negalėtų", – patikrinimų rezultatus vardijo Kauno PGV atstovė.

Kauno mieste yra penkios ugniagesių komandos. Jos tikrina būstus savo aptarnaujamose teritorijose. Patikrinimai skirti ne tik socialinės rizikos asmenims, ugniagesiai užsuka ir į įvairius namus bei dalija patarimus, kaip apsisaugoti nuo gaisrų.

"Pirmiausia kreipiamas dėmesys socialinių įgūdžių stokojančius asmenis bei vienišus senolius. Taip pat lankomės būstuose, kuriuose anksčiau jau yra kilę gaisrų. Ugniagesiai užsuka ir pas daugiavaikes šeimas. Žinoma, neaplenkiami ir namai, kurie atrodo nepriekaištingai. Siekiame, kad kuo daugiau žmonių įsirengtų dūmų jutiklius.

Apsilankydami ugniagesiai ne tik formaliai pasižiūri, ar įrengti dūmų jutikliai, bet ir patikrina šildymo įrenginius, elektros instaliaciją bei kitus veiksnius, galinčius sukelti gaisrus", – apie akciją "Gyvenu saugiau" kalbėjo Dž.Vaitkevičienė.

Įsileidžia noriai

Kauno PGV specialistė tikino, kad dažniausia žmonės palankiai vertina prevencinius ugniagesių vizitus. Paprastai jei žmonės jau atidaro duris, tuomet įsileidžia ir į butus bei patys paklausinėja dėl įvairių galimų elektros ar dujų prietaisų gedimų, kurie gali sukelti gaisrų.

"Piktų priėmimų mums nepasitaikė. Kartais būna tik replikų, kad gaištame laiką. Vis dėlto, džiaugiamės, kad dauguma kauniečių, pasinaudoję ugniagesių vizitu, paprašo apžiūrėti jiems nerimą keliančius elektros prietaisus, dujines virykles, krosnis, židinius ar katilines. Taip pat žmonės teiraujasi, ar gerai pritvirtinti dūmų jutikliai bei ar jų įsirengė pakankamai", – toliau apie vizitus į kauniečių namus kalbėjo Dž.Vaitkevičienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Smalsutis

Kažkodėl mūsų šaunioji STT visiškai nereaguoja į šitą gaisrininkų bizniuką... Ir kas galėtų paneigti, kad...?

oj

Oj "HK" PRAJUOKINAI!

HK

Aš jį turiu,bet laikau originalioj kartoninėj dėžutėj be batareikos.Taip ilgiau tarnaus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS